• Business

    Γιατί όσοι θέλουν να αγοράσουν σπίτι στη Βρετανία λένε πια “Ο θάνατός σου, η ζωή μου!”

    • Αθηνά Λαρδή


    Ένα ακόμα χτύπημα δέχεται η Βρετανία. Η προσφορά κατοικιών στην Αγγλία και οι υπερβολικά υψηλές τιμές των ενοικίων δυσκολεύουν τη ζωή των κατοίκων, με αποτέλεσμα ο αριθμός όσων είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά το δικό τους σπίτι  μειώνεται δραματικά.

    Μεγάλος χαμένος η νέα γενιά. Σύμφωνα με στοιχεία της National Housing Federation, που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου, στη Βρετανία 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων είναι άνω των 85 ετών και έχουν στην κατοχή τους περιουσία που ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη όσων είναι κάτω από 35.

    Η παλαιότερη γενιά είχε την τύχη να ζει σε μια εποχή, όπου οι τιμές των ακινήτων ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, δείχνουν πως οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία έχουν εκτοξευθεί, από τα £150,000 (2005) στα  £217,000 τον Ιούλιο 2016.

    spitia uk

    Φυσικά, η νέα γενιά θα μπορούσε να ελπίζει σε μια μαζική αύξηση μισθών τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, αν αναλογιστεί κανείς τη στασιμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αγγλία και σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πόσο άνιση έχει γίνει η μεσιτική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο άνθρωπο να έχει το δικό του σπίτι, χωρίς τη βοήθεια ενός μέλους της οικογένειας του. Η ιδιοκατοίκηση σήμερα αγγίζει το 64%, ενώ το 2003 ήταν 71%.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των αγοραστών για πρώτη φορά τώρα έφτασε στα 33 χρόνια, ενώ ο μέσος αριθμός των αγοραστών μειώθηκε από 300.000 σε 564.000 από το 1995 έως το 2015.

    Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να οικοδομήσει 250.000 νέες κατοικίες μέσα σε ένα έτος, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει και συνεπώς να σημειωθεί και σταθερή μείωση των τιμών.

    Ωστόσο, λόγω Brexit, πτώση σημειώνεται, της τάξεως του 9%, στις αξίες των πολυτελών κατοικιών. Η αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην κτηματομεσιτική αγορά της χώρας.

    pinakas

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/epanastasi-ton-social-media-sto-epichirin-ti-mporoun-na-didachthoun-trapezites-exagogis-ke-parochi-ipiresion/75459

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/prin-agorasis-roucha-apo-im-kalitera-na-diavasis-afto/75776

     



    ΣΧΟΛΙΑ