• Business

    Σπ. Θεοδωρόπουλος: Τι απαντά για την Creta Farms και το IPO της Chipita

    • Γιώργος Μανέττας

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Chipita


    «Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του» για την υπόθεση της Creta Farms ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο ισχυρός άνδρας της Chipita και βασικός μέτοχος της Νίκας μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους απέφυγε να τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα στην κρητική αλλαντοβιομηχανία και στην ενδοοικογενειακή διαμάχη των αδελφών Δομαζάκη, απαντώντας «ουδέν σχόλιον».

    Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Creta Farms, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Δομαζάκη, έχει απευθύνει κάλεσμα σε υποψήφιους επενδυτές και δηλώνει έτοιμη να συζητήσει μαζί τους για την επόμενη μέρα της εταιρείας. Μάλιστα, κύκλοι προσκείμενοι στον Μάνο Δομαζάκη, μιλώντας στο mononews.gr, για την προοπτική συνεργασίας με τον γνωστό επιχειρηματία δήλωσαν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο.

    Από την άλλη πλευρά, ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει μιλήσει κατά το παρελθόν για την ανάγκη συγκέντρωσης στον χώρο της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας, και μάλιστα, είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για την διάσωση της ΒΙΚΗ, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν.

    Στον αντίποδα, ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας κατέθεσε μερικές από τις σκέψεις του για την πιθανότητα εισαγωγής της Chipita στο Χρηματιστήριο, ένα ενδεχόμενο που φαίνεται να αναζωπυρώνεται.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως η είσοδος της Chipita στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου επανεξετάζεται λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο του Brexit, ενώ φάνηκε να «καλοβλέπει» την προοπτική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, λέγοντας πως είναι βέβαιο πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα κινείται ανοδικά τα επόμενα χρόνια.

    Σχετικά με την πορεία της Νίκας υπογράμμισε πως κινείται θετικά μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, με την εταιρεία να αυξάνει τα μερίδια αγοράς στα επίπεδα του 17,5% έναντι 19,3% του Υφαντή και 21,6 της Creta Farms, ωστόσο τόνισε πως συνεχίζονται οι περικοπές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την εξοικονόμηση πόρων.

    Δεν έκρυψε ωστόσο τον προβληματισμό του για την εκτόξευση της τιμής του χοιρινού κρέατος αλλά και της γαλοπούλας, κατά 35% και 25%, αντίστοιχα από την αρχή του έτους, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η Νίκας δεν πρόκειται να μετακυλίσει το επιπλέον κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων της, καθώς έχει φροντίσει μέσα από κλειστά συμβόλαια να προμηθεύεται σε σταθερές τιμές τις συγκεκριμένες πρώτες ύλες.

    Εξέφρασε πάντως την ευχή οι τιμές των πρώτων υλών να εξομαλυνθούν στη συνέχεια.

    Αναφορικά με το εργοστάσιο παραγωγής στον Άγιο Στέφανο και τη λήξη της μίσθωσης, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως συμφώνησε με τις τράπεζες που ελέγχουν το ακίνητο να συνεχίσει για δυο ακόμη χρόνια να το χρησιμοποιεί και τόνισε πως στο διάστημα αυτό θα επιδιώξει να βρει οριστική λύση στο θέμα αυτό.

    Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή της εταιρείας, μιας και υπάρχει και το εργοστάσιο στην Ξάνθη, το οποίο με κάποιες τροποποιήσεις μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ομίλου.

    Όλα αυτά έρχονται μετά την χθεσινή απόφαση για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 31.095.172,42 ευρώ, με σκοπό το συμψηφισμό  αντίστοιχου ποσού για την απόσβεση ζημιών της εταιρείας.

    Να σημειωθεί πως πέρυσι η εταιρεία έκλεισε με πωλήσεις 40,4 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά τους φόρους περίπου 6 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ