• Business

    Σπ. Θεοδωρόπουλος: Στην Ελλάδα κυνηγάμε την εργασία – Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία

    • Άννα Διανά
    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Συντεταγμένη πρόσκληση σε μετανάστες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της εύρεσης εργαζομένων και απαλοιφή των αντικινήτρων για εργασία ζήτησε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke.

    Ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία αλλά και αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού υπερωριών, ο κ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας σε πάνελ μαζί με τον επικεφαλής του ομίλου Metro, Αριστοτέλη Παντελιάδη, στο συνέδριο του ECR, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν πολλά αντικίνητρα για εργασία και πολλά κίνητρα για μη εργασία ή για μη εμφάνιση στην εργασία.

    Όπως είπε, η εργασία στην Ελλάδα είναι υπό διωγμό και ανέφερε το παράδειγμα των συνταξιούχων που θέλουν να δουλέψουν και στους οποίους κόβεται μέρος της σύνταξης αλλά και στους εργαζόμενους στα νησιά που τίθεται θέμα οκταώρου όταν και οι ίδιοι θέλουν να εργαστούν παραπάνω για να αυξήσουν το εισόδημά τους. «Δεν γίνεται να υπάρχουν 120 νόμιμες υπερωρίες τον χρόνο, είπε χαρακτηρίζοντας ότι είναι λογικές παρελθουσών ετών. Δεν λέω να τους βάλουμε να δουλεύουν 200 ώρες την εβδομάδα, δεν μπορούν όμως να θέτουν φραγμούς στις υπερωρίες.»

    Δεν γίνεται να κυνηγάμε την εργασία και να μην κυνηγάμε τη μαύρη εργασία είπε χαρακτηριστικά. Η εργασία πλήρους οκταώρου έχει χρησιμοποιηθεί με άσχημο τρόπο και επειδή αυτά δεν τα λύσαμε θέσαμε υπό διωγμό την εργασία, πρόσθεσε.

    Όλη η νομοθεσία στην Ελλάδα σήμερα, είπε, είναι για να προστατέψει τον εργαζόμενο από την επιχείρηση, Αλλά σήμερα δεν έχει ανάγκη ο εργαζόμενος να προστατευτεί από την επιχείρηση. Υπάρχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο να αλλάζουν εργοδότες, ενώ οι σημερινές συνθήκες δεν λαμβάνουν υπόψη τους την εποχικότητα.

    Προέβλεψε δε ότι το πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια τόσο λόγω της ανάπτυξης όσο και λόγω των μεγάλων επενδύσεων που έχουν γίνει.

    Παντελιάδης: Η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη όσο η ελληνική οικονομία ανεβαίνει

    «Το μεγάλο βάσανο όλων και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα και όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία θα δυσκολεύουν περισσότερο. Πρέπει να γίνουμε πιο ελκυστικοί» ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

    « Ο κλάδος των σ/μ δεν είναι ο πιο ελκυστικός παρά το γεγονός τ πρέπει να χτίζουμε ένα περιβάλλον εργασίας όσο γίνεται καλύτερο , να το φωνάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να δουλέψουμε στα σοσιαλ μίντια, να δώσουμε κίνητρα στους εργαζόμενους να φέρουν άλλους εργαζόμενους, Δεν μπορούμε όμως και να επηρεάσουμε γιατί υπάρχει ένα συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων. Κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά της εργασίας (μόνο το 49% αυτών που μπορούν εργάζονται στην Ελλάδα) και το δεύτερο πρέπει να φέρουμε οργανωμένα και συντεταγμένα ανθρώπους από το εξωτερικό.

    Παράλληλα ο κ. Θεοδώροπουλος απαντώντας στο τι περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να λυθούν σημειώνοντας ότι το επόμενο 18μηνο αν η κυβέρνηση θέλει να γίνει πιο τολμηρή και να προχωρήσει στην επίλυση θεμάτων. Μεταξύ αυτών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υψηλό ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία η εργασιακή, η φορολογική.

    Όλοι σκέφτονται να πάνε στις ΗΠΑ

    Αναφορικά με το θέμα της ενέργειας τόνισε ότι η βιομηχανία περιμένει περισσότερα από την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι έχουμε χάσει την ανταγωνιστικότητά μας από τους πάντες. Όλοι σκέφτονται να πάνε στις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά. Εξελισσόμαστε, πρόσθεσε, αλλά όχι γρήγορα και κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μας έχουν ξεπεράσει.

    Από την πλευρά του ο κ. Παντελιάδης ζήτησε από την επόμενη κυβέρνηση λογικές και υλοποιήσιμες αποφάσεις, να αφήνουν τη σφραγίδα τους σε κρίσιμα θέματα όπως η άμυνα ή η εξωτερική πολιτική αλλά να αφήσουν την αγορά να λειτουργήσει και να φροντίσουν να τηρούνται οι κανόνες στην αγορά με όσο πιο διακριτική παρουσία. «Ελπίζω ότι ομαλοποιούνται τα πράγματα αλλά αν μπαίνουμε σε μια ομαλή και πιο ισορροπημένη κατάσταση θα περίμενα μια λιγότερο παρεμβατική πολιτική γιατί δεν υπάρχει λόγος. Μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος της κοινωνίας και του καταναλωτή».

    Διαβάστε επίσης

    Τεχνική Ολυμπιακή: Αποκτά και το υπόλοιπο 50% της ιρλανδικής Mount Street Hellas Holdco

    Brain ReGain: Νέα μέλη οι Vodafone Ελλάδας και Όμιλος Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες»

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ