• Business

    Ξάνθη: Σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο της Sunlight προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά

    • NewsRoom


    Σοβαρές ζημιές προκάλεσε στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών της Συστήματα Sunlight, στο Όλβιο Ξάνθης, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς.

    Η μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα και έσβησε λίγο αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα δύο τμήματα, καθώς και το συγκρότημα γραφείων.

    Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, στις 1 μ.μ. και ενώ το εργοστάσιο λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της Πρωτομαγιάς, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις. Στο σημείο έσπευσαν 23 οχήματα της Πυροσβεστικής με 76 πυροσβέστες, ενώ ένας από τους εργαζομένους μεταφέρθηκε με δύσπνοια στο Νοσοκομείο Ξάνθης, χωρίς πάντως η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.

    Στο σημείο του εργοστασίου και της γύρω περιοχής αναμένεται να γίνει σχετική μέτρηση για τα επίπεδα μολύβδου, τις επόμενες ώρες.

    Η Πυροσβεστική εξετάζει τα αίτια της πυρκαγιάς, με πιθανότερη αιτία να θεωρείται προς το παρόν το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation.

    Οι εκπρόσωποι του εργοστασίου δεν έκρυψαν τη στεναχώρια και την απογοήτευσή τους για το θλιβερό γεγονός λέγοντας ότι μέσα σε χρονικό διάστημα 2,5 ωρών καταστράφηκε μια μεγάλη προσπάθεια είκοσι ετών. Απευθυνόμενοι προς τις τοπικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι πρόθεση της διοίκηση είναι η πλήρη αποκατάσταση της καταστραφείσας μονάδας ενώ υπογράμμισαν ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων.

    Η εταιρία Συστήματα Sunlight είναι μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στον κλάδο της στον πλανήτη και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Ασχολείται με την κατασκευή μπαταριών για διάφορες χρήσεις και, κυρίως, για την αμυντική βιομηχανία.

    Προληπτικά μέτρα για τους κατοίκους της περιοχής

    Προληπτικά, περιοριστικά μέτρα, προστασίας των κατοίκων θα εφαρμοστούν για τα επόμενα δυο 24ωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Όλβιο Ξανθής, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σήμερα το μεσημέρι.

    Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ Σπύρου Ραψομανίκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς συνέστησαν τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας. Τονίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού, ενώ αναμένονται και ο μετρήσεις του πανεπιστημιακού εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον μετά την πυρκαγιά. Μάλιστα, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εκδώσει ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους κατοίκους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξάνθη: Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sunlight: Ασφαλείς όλοι οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων



    ΣΧΟΛΙΑ