• Business

    Σούπερ κέρδη για τη Eurobank στα 192 εκατ. Το σχέδιο του Φ. Καραβία για τα κόκκινα δάνεια

    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Tρία κερδοφόρα τρίμηνα στη σειρά κατέγραψε η Eurobank, με βασικές επιδόσεις την μείωση των νέων επισφαλειών, την ενίσχυση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 85 εκ. ευρώ στο Γ΄ τρίμηνο και 192 εκ. ευρώ το εννεάμηνο 2016.

    Πάντως στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που είχαν τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας κυριάρχησαν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το τέλος του 2019 .

    Τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της τράπεζας για το τριετές πλάνο διαχείρισης των NPEs και των NPLs είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Πρώτα απ’ όλα, διευκρινίστηκε ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ δεν είναι δεσμευτικοί, ωστόσο αποτελούν τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 20 δις. ευρώ στο τέλος του 2015. Αυτό το νούμερο θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 37%-38% μέχρι το τέλος του 2019, μέσω τεσσάρων βασικών εργαλείων: α) αναδιαρθρώσεις, β) ρευστοποιήσεις ενέχυρων, γ) πωλήσεις και δ) διαγραφές.

    Η μείωση θα αφορά δάνεια λιανικής σε ποσοστό 55 και επιχειρηματικά δάνεια σε ποσοστό 45%. Το 25% της μείωσης αναμένεται να επιτευχθεί τη διετία 2016-2017, το 35% της μείωσης το 2018 και το υπόλοιπο 40% το 2019.

    Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα προέλθει από διαγραφές (40%), θα ακολουθήσουν οι αναδιαρθρώσεις (30%), οι ρευστοποιήσεις ενέχυρων (30%) και οι πωλήσεις (20%). Ειδικότερα, οι πωλήσεις θα αφορούν δάνεια λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις, που εμφανίζουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις σε ποσοστό 100%, ενώ θα υπάρξουν και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια.

    AdTech Ad

    Το πλάνο θα εξελιχθεί σταδιακά με το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης να προβλέπεται το 2018 και το 2019, όταν αναμένεται να έχει δοκιμαστεί η αγορά «κόκκινων» δανείων και να έχουν προχωρήσει οι ρευστοποιήσεις ενέχυρων.

    Σε ερώτηση για την πλατφόρμα Pillarstone που αναμένεται να διαχειριστεί μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και στην οποία συμμετέχουν το fund KKR, η Alpha Bank και η EBRD, η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι η άδεια λειτουργίας θα έχει εγκριθεί στις αρχές του 2017, ενώ η Pillarstone ήδη εξετάζει τις πρώτες υποθέσεις επιχειρηματικών δανείων. Η είδηση είναι ότι όπως αναφέρθηκε, ακόμη μία συστημική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην πλατφόρμα.

    Για τις καταθέσεις, τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι η επιστροφή τους θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την χαλάρωση και άρση των capital controls. Μέσα στο έτος έχουν επιστρέψει 1 δισ. ευρώ, ωστόσο στο δ’ τρίμηνο μέχρι στιγμής οι καταθέσεις παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

    Τα αποτελέσματα του τριμήνου 

    Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου πιστοποιούν ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων της για το 2016, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας. Το συνολικό αποτέλεσμα του ομίλου υπήρξε κερδοφόρο για τρίτο συνεχές τρίμηνο ενώ είναι σημαντική η ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 70 μ.β. από την αρχή του έτους με οργανικό τρόπο.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες παρουσίασαν βελτίωση ενώ το λειτουργικό κόστος υποχώρησε με αποτέλεσμα τα βασικά προ-προβλέψεων έσοδα να αυξηθούν κατά 4.3%, με σημαντική και πάλι συμβολή από τις διεθνείς δραστηριότητες. Τα συνολικά προ-προβλέψεων έσοδα ανήλθαν σε 249 εκ.ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η ενεργός και αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της τράπεζας για το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η μείωση του ρυθμού δημιουργίας NPEs στην Ελλάδα κατά 70% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και η διατήρηση σε αρνητικό έδαφος του ρυθμού σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου στα 191 εκ. ευρώ ή 1,9% ως ποσοστό των δανείων. Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας έχει μειωθεί σημαντικά κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο και ανέρχεται στα 15,5 δισ.ευρώ.

    eurobank
    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, Νίκο Καραμούζη, η θετική κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση συμφωνίας με τους εταίρους για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Με βάση αυτή την απόφαση θα είναι εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ενώ θα επιταχυνθεί η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    Όλες οι παραπάνω εξελίξεις μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές της χώρας, ώστε να εισρεύσουν οι ξένες επενδύσεις και τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκλαβενίτης: ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς τα νέα καταστήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σύναξη των ισχυρών στην ομιλία Ομπάμα: Ποιοι έδωσαν το παρόν στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΠΕ: Γιατί έγινε η συναλλαγή του πακέτου 400.000 μετοχών στα 4,5 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ