• Business

    Σκρέκας-Σκυλακάκης: Επιχείρηση Θερμοστάτης- Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα κίνητρα στην εξοικονόμηση ενέργειας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο γραφείο του

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας


    Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η “Επιχείρηση Θερμοστάτης” με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτήρια. Με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (μπόνους) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους.

    Ταυτόχρονα εξετάζεται να δοθούν ανάλογα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας και στα νοικοκυριά, μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος.

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει στις 15 Ιουνίου για την επιστροφή των επιδοτήσεων έως 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό συνδέοντας την εξοικονόμηση με την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος, με κονδύλια που θα μεταφερθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι εξετάζεται ακόμη και η διανομή του συνόλου των επιδοτήσεων για την ενέργεια μέσω της πλατφόρμας που θα εγκαινιαστεί, ώστε να πηγαίνουν κατευθείαν στον καταναλωτή. Ωστόσο, εξετάζονται ακόμη οι τεχνικές λεπτομέρειες μια τέτοιας επιλογής.

    Επιχείρηση θερμοστάτης

    Όσον αφορά στα δημόσια κτήρια θα γίνουν συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτίρια κατ’ ελάχιστον στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου και   ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (π.χ. Ιούλιος – Αύγουστος 2022) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους.

    Πρόκειται για την επιχείρηση «θερμοστάτης», που εφαρμόζουν ήδη η Ιταλία και η Ισπανία, είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ δεκαημέρου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός.

     Το RepowerEu – Ποια μέτρα προτείνει η Κομισιόν

    Σημειώνεται, ότι το σχέδιο RepowerEu που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν, προτείνει στα κράτη μέλη να δώσουν οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές όπως μειωμένο ΦΠΑ για να αντικαταστήσουν συσκευές ενώ γενικά  δίνεται έμφαση στην εξοικονόμηση, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που μαστίζει την ευρωπαϊκή οικονομία σήμερα. Πληθώρα ειδικών έχει τονίσει ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του κόστους είναι μέσω της μείωσης της ζήτησης και όχι μέσω επιδοτήσεων που απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν τα νέα μέτρα εξοικονόμησης προκειμένου να βοηθήσουν τους τελικούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Τα οφέλη αυτά μπορούν να είναι τόσο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για το φετινό έτος κρίσης, όσο και μονίμου χαρακτήρα, εάν επεκταθούν.

    Το Repower προτείνει ενίσχυση του δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης από το 9% στο 13% στα πλαίσια του Fit for 55. Επίσης εξέδωσε νέα επικοινωνία προς τα κράτη-μέλη σχετικά με την εξοικονόμηση που περιέχει βραχυπρόθεσμες αλλαγές που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά 5%. Τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να χρησιμοποιήσουν οικονομικά μέτρα για την εξοικονόμηση, όπως μειωμένο φόρο για τα σχετικά συστήματα μόνωσης και μειωμένης κατανάλωσης συσκευές.

    Στη σχετική επικοινωνία στα κράτη μέλη,   EU Save Energy Communication προτείνονται δύο τύποι δράσεων υποστήριξης που μπορούν να αναληφθούν:
    • Ενέργειες ενημέρωσης – για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες ενέργειας κατανοούν τη σημασία της μείωσης της ζήτησης ενέργειας και γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να συμβάλουν.
    • Ενέργειες υποκίνησης και υποστήριξης – για να βοηθηθούν οι χρήστες ενέργειας στις προσπάθειές τους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα προσφέροντας εκπτώσεις για την αγορά των πιο αποδοτικών συσκευών.

    Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η κοινή εκστρατεία Επιτροπής – IEA «Playing my part» παρέχει απλές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα βασικά βήματα που μπορούν να λάβουν οικειοθελώς άτομα και εταιρείες,   για να συμβάλουν στη μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία:

    • Μειώστε τη θέρμανση και χρησιμοποιήστε λιγότερο κλιματισμό (19°C ή 20°C αντί για τον μέσο όρο της ΕΕ 22°C)
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του λέβητα σας (οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που ορίζονται στους λέβητες μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 100 € κάθε χρόνο)
    • Εργασία από το σπίτι (η μετακίνηση αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της χρήσης λαδιού στα αυτοκίνητα της ΕΕ)
    • Χρησιμοποιήστε το αυτοκίνητό σας πιο οικονομικά (κάνετε ταξίδια με αυτοκίνητο με πολλά άτομα, βασίζεστε λιγότερο στον κλιματισμό)
    • Μειώστε την ταχύτητά σας στους αυτοκινητόδρομους (η οδήγηση κατά μέσο όρο 10 km/h πιο αργά θα μειώσει τους μέσους λογαριασμούς καυσίμων κατά 60 € ετησίως)
      Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι την Κυριακή στις μεγάλες πόλεις
    • Μικρά ταξίδια με τα πόδια ή με ποδήλατο αντί για οδήγηση (το ένα τρίτο των διαδρομών με αυτοκίνητο στην ΕΕ είναι λιγότερα από τρία χιλιόμετρα)
    • Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς
    • Αφήστε το αεροπλάνο, πάρτε το τρένο
    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ