• Business

    Σκρέκας: Από αύριο το Καλάθι των Χριστουγέννων – Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας


    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μίλησε στην «Κοινωνία ώρα MEGA» για την ακρίβεια και την αυριανή πρεμιέρα του Καλαθιού των Χριστουγέννων.

    Αρχικά ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην ακρίβεια και για το γεγονός ότι δεν υποχωρεί.

    «Από αύριο ξεκινάει το χριστουγεννιάτικο καλάθι που δίνουμε την δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και σε προϊόντα που γεμίζουν το γιορτινό τραπέζι πχ όλα τα κρέατα. Προσδοκούμε όλες οι τιμές να είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε αυτά τα προϊόντα. Φέτος έχουμε εντάξει και το αρνίσιο κρέας. Η κατανάλωσης του αρνίσιου κρέατος είναι συνήθης και την περίοδο των Χριστουγέννων, και προσεγγίζει τις καταναλώσεις του Πάσχα. Στο γιορτινό τραπέζι η βαρύτητα του κρέατος είναι μεγάλη, γι΄αυτό τα εντάξαμε στο καλάθι του  νοικοκυριού και των Χριστούγεννων. Σήμερα οι τιμές του αρνιού κυμαίνονται από 11,5 ευρώ – 13 ευρώ το κιλό. Εμείς θέλουμε για τις γιορτινές μέρες οι τιμές του αρνιού να αποκλιμακωθούν και να κυμαίνονται κάτω από 11 ευρώ. Επίσης συμπεριλαμβάνονται τυροκομικά προϊόντα, γάλατα και όλα τα υπόλοιπα. Στόχος μας είναι η τιμή της γαλοπούλας είναι να είναι ίδια η τιμή με πέρσι», είπε αρχικά.

    «Τον μήνα Νοέμβριο φαίνεται ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Δεν σημαίνει ότι έχουμε αποπληθωρισμό. Από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά 10%. Δεν μπορεί η ακρίβεια να αντιμετωπιστεί σε μία βραδιά. Η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να την μειώνει, έχουμε μεγάλη μάχη να δώσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

    Για την «εισαγόμενη ακρίβεια» που έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως, «είναι εισαγομένη ακρίβεια γιατί αν δείτε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν αντίστοιχο ή υψηλότερο πληθωρισμό με την Ελλάδα. Έχουν αυξηθεί τα προϊόντα αγροδιατροφής γιατί αυξηθεί οι τροφές, τα κτηνοτροφικά φυτά, η ενέργεια και έχουμε μεγάλη αύξηση στα μεροκάματα στις αγροτικές δουλειές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μέχρι το 2019 ο ετήσιος μέσος όρος αποζημίωσης ήταν 140-150 εκ ευρώ. Από το 2020 και μετά έχει διπλασιαστεί αυτό λόγω καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Εμείς όμως δεν μένουμε αμέτοχοι. Ερχόμαστε με τα καλάθια του νοικοκυριού, τις μόνιμα μειωμένες τιμές. Υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή κηπευτικών προϊόντα στην Ελλάδα».

    «Η πρωτοβουλία της μόνιμης μείωσης τιμής είναι σημαντική γιατί δίνεται η ευκαιρία στα νοικοκυριά να αγοράσουν 1286 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μειωμένη τιμή για τους επομένους 6 μήνες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται οι έλεγχοι, είναι εντατικοί και συνεχίζονται και για παραπλανητικές εκπτώσεις. Έχουμε ευρήματα για παραπλανητικές εκπτώσεις, θα ελεγχθούν και θα επιβληθούν εκ νέου πρόστιμα. Από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινάει και το κάλαθι των παιχνιδιών για να πάρουν χαρά και τα παιδιά που το περιμένουν πως και πως», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εφαρμογή από σήμερα το εορταστικό ωράριο

    Super deal στη ναυτιλία: H Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά εξαγόρασε την Eagle Bulk

    «Πόλεμος» στους servicers: Ο αγώνας επιβίωσης το 2024 με… διαιτητή τον Γιάννη Στουρνάρα



    ΣΧΟΛΙΑ