• Business

    Σκάρλετ Γιόχανσον vs OpenAI: Κατηγόρησε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ότι της έκλεψε την φωνή

    • Bloomberg
    Scarlett Johansson

    Scarlett Johansson


    Η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον δήλωσε ότι «αναγκάστηκε να προσλάβει δικηγόρους» προκειμένου να απαιτήσει να αποσυρθεί μία από τις φωνές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί το chatbot της OpenAI επειδή θυμίζει έντονα την δική της φωνή.

    Σε δήλωση της η Γιόχανσον είπε πως έλαβε μια προσφορά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, τον Σεπτέμβριο, για να ηχογραφήσει μια φωνητική λειτουργία για το δημοφιλές chatbot της εταιρείας, ChatGPT. Ωστόσο, ανέφερε πως αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο εγχείρημα «μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους.»

    Όπως τόνισε η ηθοποιός, στην προσφορά του ο Άλτμαν «μου ανέφερε πως πίστευε ότι αν δάνειζα τη φωνή μου στο σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των δημιουργών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με την τεράστια αλλαγή στις σχέσεις ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης.»

    Την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI κυκλοφόρησε νέα εργαλεία ήχου και πραγματοποίησε επιδείξεις που περιλάμβαναν μια φωνή με την ονομασία Sky. «Όταν άκουσα το demo, σοκαρίστηκα, θύμωσα και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο κύριος Άλτμαν κυκλοφόρησε μια φωνή που ακουγόταν τόσο ανατριχιαστικά παρόμοια με τη δική μου», δήλωσε η Γιόχανσον.

    Σε μια δήλωση, ο Άλτμαν ανέφερε πως η φωνή Sky «δεν ανήκει στη Σκάρλετ Γιόχανσον και ποτέ δεν είχε σκοπό να της μοιάζει.» Επίσης, είπε πως η εταιρεία επέλεξε την ηθοποιό για τη φωνή Sky πριν προσεγγίσει την Γιόχανσον. «Ζητάμε συγγνώμη από την κυρία Γιόχανσον που δεν είχαμε καλύτερη επικοινωνία», είπε.

    Η ηθοποιός, γνωστή για τους ρόλους της ως η υπερ-ηρωίδα Black Widow της Marvel, υποδύθηκε μια εικονική βοηθό τεχνητής νοημοσύνης στην ταινία Her του 2013.

    Η σύνδεση της OpenAI με αυτήν την ταινία έγινε πιο σαφής από τον Άλτμαν την περασμένη εβδομάδα, όταν δημοσίευσε τη λέξη “her” στην κοινωνική πλατφόρμα X, λίγο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

    Η OpenAI απέσυρε τη φωνή Sky και την αντικατέστησε με μια άλλη φωνή που ονομάζεται Juniper. Οι φωνές Sky, Juniper και τρεις ακόμα ήταν διαθέσιμες από τον Σεπτέμβριο, τον ίδιο μήνα που η Γιόχανσον ισχυρίζεται ότι επικοινώνησε μαζί της η OpenAI.

    Σε μια ανάρτηση ιστολογίου την Κυριακή, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό οι φωνές να ακούγονται σαν κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο.

    «Πιστεύουμε ότι οι φωνές τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να μιμούνται σκόπιμα τη χαρακτηριστική φωνή κάποιου διάσημου», έγραψε η OpenAI. «Η φωνή της Sky δεν είναι απομίμηση της Σκάρλετ Γιόχανσον αλλά ανήκει σε μια διαφορετική επαγγελματία ηθοποιό που χρησιμοποιεί τη δική της φυσική φωνή.»

    Εδώ και χρόνια, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγονται από το διαδίκτυο για να εκπαιδεύσουν το λογισμικό τους, αλλά η πρακτική αυτή έχει γίνει αμφιλεγόμενη καθώς τα συστήματα βελτιώνονται.

    Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 20 δικαστικές διαμάχες εναντίον εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης – από εφημερίδες, συγγραφείς και καλλιτέχνες – ιδιαίτερα στα δικαστήρια της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    OpenAI – GPT-4o: Έρχεται η μετεξέλιξη του GPT-4 με έμφαση στην ομιλία

    Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

    OpenAI: Ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το πρώτο της γραφείο στην Ασία



    ΣΧΟΛΙΑ