• Business

    Σύνοδος: Στόχος η μείωση τιμών στο φυσικό αέριο- στις καλένδες το πλαφόν;

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    “Όλοι συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερες τιμές αερίου αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν”, είπε χθες μετά τη Σύνοδο των 27, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματεους Μοραβιέτσκι, δείχνοντας με μια φράση το αδιέξοδο στην πρόταση για θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σχετικά με το οποίο όπως είπε οι αποκλίσεις ήταν πολλές.

    Αν και ο έλληνας υπουργός Ενέργειας συνεχίζει τις προσπάθειες να πείσει περισσότερα κράτη μέλη για την πρόταση θέσπισης πλαφόν με δικλείδες ασφαλείας, οι επιφυλάξεις είναι πολλές ως προς το πόσο εφικτό είναι ,η λύση που προτείνει να άρει τις επιφυλάξεις πολλών κρατών μελών για τον κίνδυνο στην ασφάλεια εφοδιασμού.

    Ο στόχος όλων είναι κοινός και αφορά τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου,  όμως οι κατευθύνσεις που κυριαρχούν πλέον είναι η μείωση της κατανάλωσης και οι διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της Ευρώπης για καλύτερες τιμές. Επίσης στόχος είναι η δημιουργία πλατφόρμας για κοινές αγορές, αλλά και η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ ώστε να προχωρήσει η απεξάρτηση των κρατών -μελών από το φυσικό αέριο.

    Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις. Και έδωσε έμφαση στο ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες.

    Ο Ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν σημείωσε ότι “πρέπει να γίνει πολλή δουλειά” προτού προκύψει κάποια συμφωνία.

    Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύ πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών αερίου και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα του φυσικού αερίου και υπάρχει ανάγκη για ρεαλιστική προσέγγιση.

    Ο χειμώνας του 2023/2024 θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον φετινό για τους Ευρωπαίους, όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της Πράγας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες με τους προμηθευτές και θα συνεργαστεί με ασιατικές χώρες εταίρους για τις αγορές φυσικού αερίου, ενώ επίσης θα θέσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για αγορές ενέργειας.

    Οι προτάσεις της Κομισιόν

    Καθώς η συζήτηση φαίνεται πως απομακρύνεται από το πλαφόν, το θέμα της μείωσης των τιμών στο φυσικό αέριο συνεχίζει να απασχολεί, αλλά στη βάση των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν.

    Συζητήθηκε ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από την Κομισιόν με κύριους άξονες  α)τη  μείωση της κατανάλωσης, που βλέπουμε ήδη να συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, β) τις επαφές με ξένους προμηθευτές για καλύτερες προμήθειες και προώθηση της κοινής πλατφόρμα αγορών αερίου, καθώς και γ) κοινή βούληση για μια ενιαία προσέγγιση στην Ε.Ε. όσον αφορά το θέμα της τιμής του αερίου και των σχετικών παρεμβάσεων.

    «Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, στην άτυπη σύνοδο που είχαν σήμερα στην Πράγα», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

    «Συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

    «Συζητήσαμε επίσης για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα».



    ΣΧΟΛΙΑ