• Ενέργεια

    Δυναμική τιμολόγηση πρότεινε η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό αέριο

    • NewsRoom
    Family photo during the Meeting of the European Political Community in Prague, Czech Republic, 06 October 2022. The first meeting of the European Political Community brings together leaders from across the continent including non EU members countries with the aims to foster political dialogue and cooperation and to strengthen the continent's security, stability and prosperity, a statement by the European Council reads.

    Η συνάντηση των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ στη Πράγα. EPA/MARTIN DIVISEK


    Μία ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση δυναμικής τιμολόγησης του φυσικού αερίου στη Σύνοδο της Πράγας, σύμφωνα με το Reuters.

    Η «δυναμική τιμολόγηση» αφορά όλες της συναλλαγής χονδρικής για φυσικό αέριο και όχι εκείνες λιανικής και προβλέπει «έναν δυναμικό διάδρομο τιμών» με στόχο να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας.

    «Θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς περιορισμό στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που είδε το Reuters.

    Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο λεγόμενος ως διάδρομος τιμών θα τεθεί σε ένα επίπεδα αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου αλλά παράλληλα θα είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να προσελκύσουν τον εφοδιασμό από ανταγωνιστικές παγκόσμιες αγορές.

    Αυτό μπορεί να σημαίνει, σύμφωνα με το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το Reuters, ότι οι συναλλαγές στο φυσικό αέριο μπορεί να ξεπεράσουν τις τιμές που ορίζονται στη δυναμική τιμολόγηση.

    «Θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης κυκλώματος και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται να καταστείλει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο», ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να ισχύει για μακροπρόθεσμες συμβάσεις που έχουν μια τιμή συνδεδεμένη με τους δείκτες αναφοράς τιμών του φυσικού αερίου.

    Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν για το ενδεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα του περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου σε συνάντηση τους στην Πράγα την Παρασκευή.

    Διαβάστε επίσης:

    Energean: Νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θάλασσα του Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ