F

Business

Συνεχίζονται αναστολές συμβάσεων, τηλεργασία και πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Κωστής Χατζηδάκης


Σε παράταση της αναστολής συμβάσεων απασχόλησης των εργαζομένων είτε σε κλειστές επιχειρήσεις, είτε σε πληττόμενες και τον μήνα Ιανουάριο οδηγεί το νέο σκληρό lockdown σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εντός τον επόμενων ημερών αναμένεται να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για την αναστολή συμβάσεων Ιανουαρίου από επιχειρήσεις- εργοδότες στο supportemployees.services.gov.gr.

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, αναμένεται να παραταθούν η υποχρεωτική τηλεργασία των εργαζομένων κατά 50% και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων κάτι που ισχύει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, τα μέτρα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, ενώ ήδη παράταση έχει πάρει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενεργοποιήθηκε τον Ιούνιο και σε αυτόν εντάσσονται εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον το 20% του τζίρου τους το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Όσοι εργαζόμενοι υποστούν μείωση έως 50% στον μισθό τους, θα λάβουν από το κράτος το 60% της απώλειας τους, ενώ η πολιτεία καλύπτει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών). Το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση έως 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα παράταση πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2021 προβλέπεται και για την υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας για το 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή, οι πληττόμενες αλλά και αυτές που άνοιξαν με το σύστημα click away μπορούν να εντάξουν το προσωπικό τους σε αναστολή και τον Ιανουάριο του 2021 κάνοντας τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Έτσι οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους για άλλο έναν μήνα θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής, δηλαδή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής.

Σε ότι αφορά την τηλεργασία όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 31/01/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Επίσης ως 31/01/2021 παρατείνεται σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ προβλέπεται παράταση των μέτρων λόγω της παράτασης του lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οδηγίες για το πως θα λειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας και αναλυτικότερα :

• Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
• Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.
• Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
• Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.
• Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
• Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα αδείας στους εργαζόμενους του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Σταμπουλίδης: Τη Δευτέρα θα ξαναλειτουργήσει το click away

ΛΕΠΕΤΕ: Στον «αέρα» οι 17.000 συνταξιούχοι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις επικουρικές

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσ


ΣΧΟΛΙΑ