• Business

    Συνάντηση Μητσοτάκη-TERNA για ΔΕΔΔΗΕ, Αριάδνη, ΑΠΕ: Όλο το παρασκήνιο

    Κυριάκος Μητσοτάκης με αντιπροσωπεία του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP) και της ΤΕRNA SpA, (ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος)


    Η διερεύνηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η ελληνική ενεργειακή αγορά για την ιταλική  TERNA εν όψει ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ,  ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα και αναζήτησης επενδυτών για τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο κεντρικός άξονας των συζητήσεων  στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP) και της ΤΕRNA SpA, (ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί.

    Οι Ιταλοί, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνουν για ακόμη μια φορά το «παρών» και δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται  συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων.

    Με δεδομένο ότι η Ιταλία συνδέεται με την Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο και ότι οι διασυνδέσεις είναι καθοριστικός παράγοντας στη νέα αγορά ενέργειας που θα διαμορφωθεί με την εφαρμογή του target model, είναι φυσικό να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργιών μεταξύ των δύο χωρών.

    H ιταλική TERNA, εκτός από ένας ισχυρός διαχειριστής, είναι μια εταιρεία με στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης και υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στην καινοτομία, την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ και τις επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας. Επίσης, ως ευρωπαϊκή εταιρεία, έχει πλεονέκτημα ειδικά στις  ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, όπως είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Στο  χώρο της ενέργειας, εξάλλου, η πολιτική της κυβέρνησης, δημιουργεί νέα δεδομένα  και νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Η απόφαση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, η έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για τα υβριδικά έργα και την αποθήκευση ενέργειας αλλά  και η υλοποίηση του σχεδίου για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής,  απαιτούν κεφάλαια και κάνουν την Ελλάδα έναν νέο ενεργειακό επενδυτικό προορισμό. Στο ίδιο πλαίσιο, των επενδυτικών συζητήσεων σε επίπεδο κορυφής, για το χώρο της ενέργειας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άφιξη στην Αθήνα του επικεφαλής της State Grid (η κινέζικη εταιρεία που έχει αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ) τη Δευτέρα.

     

    Το πλάνο ανάπτυξης της TERNA μέχρι το 2025, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, επενδύσεις στις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση

     

    Η συνάντηση της Παρασκευής του Πρωθυπουργού, με τους επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας,  πραγματοποιήθηκε και εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις 26 Νοεμβρίου στη Ρώμη όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, εντάσσσεται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με ενδιαφερόμενους επενδυτές στο χώρο της ενέργειας.

    Ταυτόχρονα,  η σύνθεση της αντιπροσωπείας (που αποτελούνταν από τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Ελλάδα, Efisio Luigi Marras, τον διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP), Fabrizio Palermo, τον διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή της ΤΕRNA SpA, Luigi Ferraris, τον επικεφαλής σύμβουλο Επενδύσεων του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP), Pierpaolo Di Stefano και τον επικεφαλής των Σχέσεων Εξωτερικού και Βιωσιμότητας της TERNA SpA, Luca Torchia), όπως σχολιάστηκε από κύκλους, σηματοδοτεί ότι η Ιταλία δίνει για άλλη μια φορά το παρόν, ως επενδυτής,  στα τεκταινόμενα στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική TERNA είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ μέσω της ιδιωτικοποίησης το οποίο τελικά απέκτησε η κινεζική State Grid και τώρα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων. Εκτός από την TERNA, εξάλλου, ακόμη μια ιταλική εταιρεία η  ΕΝΙ κατέχει  τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας αναμένεται να ενδιαφερθεί για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ιταλική Snam (μέσω κοινοπραξίας) απέκτησε το 2018 το 66% του ΔΕΣΦΑ.

    Ποια είναι η ιταλική TERNA

    Ο Όμιλος TERNA με έδρα τη Ρώμη διαθέτει δύο θυγατρικές, την TERNA Rete Italia και την TERNA Plus. Η TERNA Rete Italia είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην γειτονική χώρα. Η TERNA Plus έχει ως αρμοδιότητα την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στην Ιταλία και το εξωτερικό.
    Συγκεκριμένα, εκμεταλλεύεται τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τα κενά της τεχνολογίας και από τις τάσεις που προσιδιάζουν στον τομέα της ενέργειας, όπως η ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ανάπτυξη «έξυπνων» ηλεκτρικών δικτύων και η ενεργειακή απόδοση.
    Με 63.500 χλμ. γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή περίπου το 98% του Ιταλικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, η TERNA Group είναι ο 1ος ανεξάρτητος διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και ο 6ος στον κόσμο με βάση το μέγεθος του ηλεκτρικού δικτύου της.
    Η TERNA Group είναι εισηγμένη στον δείκτη FTSE MIB του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου.



    ΣΧΟΛΙΑ