• Business

    Συνάντηση Χατζηδάκη- Philip Reeker: Τι θέλουν οι ΗΠΑ στην ελληνική αγορά ενέργειας

    • NewsRoom

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΕΝ Κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Κ. PHILIP REEKER


    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης συνάντησε σήμερα στο γραφείο του τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, κ. Philip Reeker. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, καθώς και ανώτεροι υπάλληλοι του Γραφείου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Οι δύο αντιπροσωπείες κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος διμερών θεμάτων τα οποία αφορούν όλες τις πτυχές των Ελληνο-Αμερικανικών ενεργειακών σχέσεων: από το ενδιαφέρον των εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρισμού, στις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου, στην αγορά αμερικανικού LNG, στην αποθήκευση ηλεκτρισμού και την προώθηση σημαντικών πρότζεκτ υποδομών φυσικού αερίου.

    Oι δύο πλευρές υπογράμμισαν την αυξανόμενη σημασία της ενέργειας για την ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών δεσμών και την εμβάθυνση του στρατηγικού χαρακτήρα των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων.

    Ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, στην οποία θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ κ. Francis Fannon.

    Συζητήθηκαν επίσης οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην επερχόμενη δεύτερη υπουργική συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum στο Κάιρο στις 24-25 Ιουλίου. Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης αναμένεται να συζητήσει τον αναδυόμενο ρόλο της περιοχής ως σημαντικού παρόχου φυσικού αερίου στις περιφερειακές και διεθνείς αγορές, όπως και τη μελλοντική εξέλιξη του Forum σε διεθνή οργανισμό.

    Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης θα συναντήσει επίσης στο Κάιρο διμερώς τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Rick Perry στις 25 Ιουλίου, ώστε να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να επεκταθούν οι Ελληνο-Αμερικανικοί δεσμοί στον τομέα της ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ