• Business

    Συναγερμός για τις τιμές στο ρεύμα: Θα αποφευχθεί αύξηση 3-4 ευρώ στις χρεώσεις;

    Χαμηλό ποσοστό επιτυχίας δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων

    Κωστής Χατζηδάκης


    Ο κίνδυνος να κοστίσει ακριβά στους καταναλωτές το target model είναι πια ορατός, καθώς από ότι αρχίζει να φαίνεται, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει χαμηλότερες τιμές λιανικής, αλλά αργά ή γρήγορα έρχονται αυξήσεις.

    Ήδη οι τιμές στην Οριακή Τιμή Συστήματος ανέβηκαν στα 70 ευρώ η MWh από 46 ευρώ η MWh που ήταν στις 6 Νοεμβρίου, κάτι που σχετίζεται όμως με τις υψηλές τιμές και στην ευρωπαϊκή αγορά και τη συγκυριακή μείωση στην παραγωγή των ΑΠΕ.

    Αυτό όμως που προβληματίζει κυρίως το υπουργείο Ενέργειας είναι το επιπλέον κόστος που καλούνται να πληρώνουν οι προμηθευτές ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης (που  ακολουθεί την προημερησίας για να εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση) λόγω των δυσλειτουργιών και των προβλημάτων που παρουσιάζει το νέο σύστημα. Το παραπάνω κόστος ενέργειας που προκύπτει, είτε το πληρώσουν οι προμηθευτές είτε μπει στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε αυξήσεις στα τιμολόγια για τον καταναλωτή. Αν μπει στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το κόστος, που συζητάμε τώρα,  υπολογίζεται σε 3-4 ευρώ.

    “Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής ρεύματος μεσοπρόθεσμα. Ακόμη κι αν δεν γίνει αύριο, είναι θέμα χρόνου να κινηθούν αυξητικά οι τιμές ρεύματος”, σημειώνει εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας του κλάδου.

    “Τα μοντέλα  όπως το target model, στήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες να μπορούν να βγάλουν κέρδος και  να στηρίζεται αυτός που επενδύει για να κάνει με κερδοφόρο τρόπο την επένδυση. Η τιμή του ρεύματος έπρεπε να είναι υψηλότερη από καιρό για να είναι βιώσιμες οι επενδύσεις στην ενέργεια, και τώρα το target model έρχεται να το κάνει” τονίζεται επίσης.

    Επομένως, κακώς είχε επικρατήσει η άποψη ότι με το target model θα πέσει η λιανική τιμή ρεύματος. Η χονδρική τιμή, που λέγαμε πάντα ότι ήταν η ακριβότερη αφορούσε το κόστος της βιομηχανίας. Αντίθετα η τιμή στη λιανική στην Ελλάδα ήταν και είναι  η φθηνότερη στην Ευρώπη.  Στο εξωτερικό η λιανική είναι 50% ακριβότερη από ότι στην Ελλάδα, και σταδιακά και στην Ελλάδα με το target model προς τα εκεί θα πάει και η τιμή της λιανικής.

    Κύκλοι της αγοράς, εκτιμούν, ότι δεν μπορεί πολύ εύκολα το υπουργείο Ενέργειας να αποφύγει τις αυξήσεις. “Ακόμη κι αν γίνουν κάποιες παρεμβάσεις θα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουμε την τάση που ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Αφού ενωνόμαστε στο σύστημα όλης της Ευρώπης δεν είναι επόμενο ότι οι λιανικές τιμές θα αρχίσουν να συγκλίνουν; Σήμερα η τιμή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 167 ευρώ/MWh, ενώ ο μ.ο της Ευρώπης είναι 216. Σήμερα είμαστε στο 76% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η συζήτηση που λέμε ότι χρειάζεται είναι  να πάει στα 170-177 ευρώ” σημειώνουν.

    Οι ανισορροπίες που κοστίζουν ακριβά- Ποιος θα τις πληρώσει;

    Στην αγορά εξισορρόπησης, η αγορά που ακολουθεί την προημερησίας, για να καλύπτει τις ανισορροπίες στην προσφορά και της ζήτηση,  ανεβαίνουν  οι τιμές προς όφελος των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που είναι ευέλικτες μονάδες και λύνουν την οποία ανισορροπία  εισπράττοντας.

    Οι ανισορροπίες στην αγορά μπορεί να προκληθούν:

    • είτε από τους παραγωγούς ενέργειας -αν προσφέρουν λιγότερο από τη ζήτηση-,
    • είτε από τις ΑΠΕ που στην παραγωγή  έχουν διακύμανση μέχρι 25%,
    • είτε από τους προμηθευτές που δεν ξέρουν ακριβώς τη ζήτηση και την ενέργεια που χρειάζονται,
    • είτε από διάφορες ανισορροπίες του συστήματος όπως το πρόβλημα ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα  της Πελοποννήσου.

    Επειδή το σύστημα της Πελοποννήσου είναι μόνο 150 KV, δεν μπορεί να σηκώσει και τη ΔΕΗ και τις υπόλοιπες μονάδες ΑΠΕ και τη μονάδα την Protergia στην Κόρινθο. Όμως επειδή της δόθηκε άδεια για όλη της την ισχύ, μπαίνει η ΔΕΗ με όλη της την ισχύ και μετά την κόβει ο ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα έξτρα  κόστος για τους προμηθευτές.

    Οι ανισορροπίες που προκαλεί η αδυναμία του συστήματος της Πελοποννήσου και οι ανισορροπίες από τη διακύμανση των ΑΠΕ, καθώς αποτελούν πρόβλημα του συστήματος, οι προμηθευτές θεωρούν ότι πρέπει να τις πληρώνει το σύστημα, δηλαδή να αυξηθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή οι λογαριασμοί ρεύματος. Όμως ακόμη και αν οι παραπάνω χρεώσεις, πληρώνονται από τους προμηθευτές, πάλι αργά ή γρήγορα θα αυξηθούν οι δικές τους χρεώσεις στον καταναλωτή.

    Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας

    Μιλώντας σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, χθες μίλησε για παρεμβάσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνει.

    «Νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυξήσεις», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι το «υπουργείο δεν θα μείνει απαθές», σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως εξήγησε ο υπουργός, έχει υιοθετηθεί πλέον ένα καινούριο μοντέλο-στόχος και η δική μας ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν το είχε εφαρμόσει, ενώ αποτελούσε υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως έχει εκφράσει επανειλημμένα το υπουργείο, το target model αναμένεται ότι θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του, όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Σε αυτά τα πλαίσια, η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει, αλλά θα παρέμβει αμέσως και το ίδιο το υπουργείο, όπως τόνισε ο υπουργός, καθώς «δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες».

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή την ώρα, για πανικό και ούτε για εφησυχασμό. Όπως σχολίασε, «το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Αμέσως τις πρώτες ημέρες, που το πρόβλημα παρουσιάστηκε, κινήθηκε η ΡΑΕ, περιμένουμε να κλείσει σήμερα ο κύκλος διαβουλεύσεων της ΡΑΕ και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε στο επίπεδο του υπουργείου».

    “Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι το target model θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει. Θα παρέμβει όμως αμέσως και το ίδιο το υπουργείο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες” αναφέρουν, στο ίδιο κλίμα, πηγές του ΥΠΕΝ.
    Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ήδη η Γενική Γραμματέας κ. Σδούκου είχε ένα πρώτο κύκλο επαφών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ