• Business

    Microsoft: Στην πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των κυβερνοεπιθέσεων

    Γιάννα Ανδρανοπούλου, Διευθύντρια Πωλήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, MICROSOFT


    Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση των συστημάτων φέρνει μια επανάσταση στην κοινωνία, καθώς τα κέρδη που φέρνουν στους πολίτες είναι πολλά και οι υπηρεσίες μεγάλες. Ωστόσο αυτή η τεχνολογική επανάσταση εγκυμονεί και κινδύνους, με τον σημαντικότερο να είναι οι κυβερνοεπιθέσεις.

    Όπως τονίζει η Microsoft το 2022 σηματοδοτείται από μεγάλη αύξηση του κυβερνοεγκλήματος, που συνεχίζει να εξελίσσεται όσο η χρήση και η πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και υποδομές γίνεται πιο εύκολη και πιο διαδεδομένη. Σε αυτό τον «κυκλώνα» βρίσκεται και η Ελλάδα καθώς όπως τόνισε χθες σε forum η κα. Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύντρια Πωλήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Microsoft, τους τελευταίους τρεις μήνες οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά στην χώρα μας.

    Επιπλέον όπως τόνισε η κ. Ανδρονοπούλου, 1/8 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων, ανάμεσά τους και πολλές ελληνικές. Η Microsoft επενδύει σε αυτό τον τομέα, καθώς έχει ανακοινώσει επενδύσεις σε συστήματα κυβερνοασφάλειας αξίας των 20 δις. δολαρίων σε αυτόν τομέα. Επίσης η Microsoft έχει αναπτύξει σχέδια που απευθύνονται απευθείας στον πελάτη, για την πρόληψη, την προστασία αλλά και τον έλεγχο από τυχόν επιθέσεις ενώ παράλληλα τρέχει ένα πρόγραμμα το «Threat Intelligence Analytics», στο οποίο η Microsoft βλέπει και αναλύει κάθε μέρα 24 τρισ. σήματα για να μπορέσει να βοηθήσει τους πελάτες της είτε είναι στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα να λειτουργούν απρόσκοπτα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Αυξήθηκαν κατά 64% οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα

    Πρόσφατη έρευνα της Check Point Research (CPR), δείχνει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση κατά 64%, καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε οργανισμούς.

    Αναλυτές σχολιάζουν ότι το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο συσχετιζόμενη με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που ενδεχομένως να επηρεάζει και την Ελλάδα». Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζουν, βασικότερη για την αύξηση των περιστατικών που καταγράφονται αιτία είναι ότι οι ομάδες επιθέσεων, ανά τον κόσμο, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δελεάζουν καθημερινά τους στόχους τους, επιτυγχάνοντας επιθέσεις που τους εξασφαλίζουν μεγάλο κέρδος.

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αντικειμενικά έχουν κάνει κάποια πρόοδο στην κυβερνοασφάλεια, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών, οφείλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες θωράκισής τους.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε και το ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καταφέρνοντας ωστόσο να αμυνθεί, χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Οι εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια το 2023

    Τους προϋπολογισμούς τους, που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, αυξάνουν οι επιχειρήσεις παγκοσμίως. Μάλιστα τα 2/3 των επιχειρήσεων σχεδιάζουν μεγαλύτερες επενδύσεις για την ψηφιακή τους θωράκιση το 2023.

    Ήδη, το 69% των εταιρειών, διεθνώς, δηλώνει ότι ο σχετικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος το 2022, με το 65% να σχεδιάζει μεγαλύτερες επενδύσεις το 2023.

    Η αύξηση αντικατοπτρίζει την εξέχουσα θέση των ζητημάτων κυβερνοασφάλειας στην ατζέντα ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξάνονται οι επενδύσεις στην τεχνολογία το 2023

    Προκήρυξη διαγωνισμού ΣΔΙΤ Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ