• Business

    Siemens Energy: Νέα βουτιά 36% για τη μετοχή – Αναζητεί εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση;

    • Μαρία Βε

    Christian Bruch, CEO Siemens Energy


    Σε συνομιλίες με τράπεζες και τη γερμανική κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται η Siemens Energy, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικές εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ, την ώρα που δίνει μάχη για να υποστηρίξει μια προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της. Την ίδια στιγμή, η μετοχή υποχώρησε σήμερα κατά 36%, ποσοστό ίδιο με αυτό του Ιουνίου.

    Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία έπρεπε να “φρενάρει” την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέα προϊόντα, μετά τις δαπάνες ύψους 2,2 δισ. ευρώ λόγω προβλημάτων στη μονάδα των ανεμογεννητριών της.

    Το γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ανέφερε τώρα ότι η Siemens Energy αναζητά έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ (15,81 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εγγυήσεις συνολικά.

    Το γερμανικό κράτος θα αναλάβει το 80% μιας αρχικής δόσης χρηματοδότησης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο 20%, σύμφωνα με  το WirtschaftsWoche.

    Οι καθαρές απώλειες και οι εκροές μετρητών αναμένεται να υπερβούν τις προβλέψεις της αγοράς φέτος, αφού η ισπανική αιολική μονάδα της, Siemens Gamesa, σταμάτησε να συνάπτει νέα συμβόλαια για κάποια συγκεκριμένα έργα, ανέφερε σήμερα η εταιρεία.

    Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία χρειάζεται εγγυήσεις για να αναλάβει μεγαλύτερα έργα, ιδιαίτερα στον τομέα αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

    Παρόλο που δεν αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας, η Siemens AG, η οποία κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της Siemens Energy, δεν επιθυμεί να παρέχει περαιτέρω υποστήριξη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

    Το τμήμα αιολικής εταιρείας της εταιρείας, Siemens Gamesa, προχώρησε σε ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ εν μέσω προβλημάτων σε σχέση με την ποιότητα, προκαλώντας την οργή του κορυφαίου μετόχου της Siemens AG, επισημαίνουν οι πηγές.

    Λόγω αυτών των προβλημάτων, η Siemens Energy ανησυχεί ότι  θα συναντήσει δυσκολίες με τις τράπεζες στη λήψη εγγυήσεων, έτσι, έχει προσεγγίσει την κυβέρνηση σύμφωνα με το WirtschaftsWoche, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά τις συνομιλίες.

    Να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση.

    Το “βαρίδι”

    Τον Ιούνιο του 2023, η Siemens Energy ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Siemens Gamesa, δηλώνοντας ότι βλέπει τις “πρώτες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση” σε ένα τμήμα που είχε υποστεί μια σειρά από απώλειες κερδών τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, μέσα σε δύο εβδομάδες αποκάλυψε ότι τα προβλήματα ποιότητας στην ισπανική κοινοπραξία ανεμογεννητριών, ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι περίμεναν.

    Η αποκατάστασή τους, θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 1 δισ. ευρώ, προκαλώντας πτώση 30% στις μετοχές της γερμανικής εταιρείας.

    “Μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνομαι”, είχε σημειώσει τότε ο Bruch, παίρνοντας πίσω τις προβλέψεις για τα κέρδη του ομίλου για το 2023, περιγράφοντας τα προβλήματα ως “πιο σοβαρά από ό,τι πίστευα ότι θα μπορούσαν να είναι”.

    «Είχαν μπει πάρα πολλά κάτω από το χαλί στη Siemens Gamesa», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης: 

    Technogym Experience Center: Το κορυφαίο brand εξοπλισμού και ψηφιακών λύσεων για να είσαι fitness

    TotalEnergies: Βουτιά 35% στα καθαρά κέρδη στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με πέρσι

    Euroxx για Mytilineos: Θα ξεπεράσει τους στόχους για το 2023 – Έρχονται EBITDA πάνω από 1 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ