• Ναυτιλία

    Βρούτσης: Πέντε κρίσιμα ζητήματα για τα εργασιακά στην ναυπηγοεπισκευή

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Πέντε ζητήματα που αφορούν γενικότερα τα εργασιακά, αλλά και ειδικότερα την ναυπηγοεπισκευή, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.) Βασίλη Κανακάκη.

    Ο υπουργός εξέφρασε κατ’ αρχήν το ζωηρό του ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Ναυπηγικής/Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. Ειδικότερα, επί των ζητημάτων, που έθεσε ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. και άλλων σχετιζομένων με τη Ναυπηγοεπισκευή, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα εξής :

    1. Δεν καταργείται η υπερεργασία. Διατηρείται και παράλληλα αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες. Το όριο των υπερωριών θα αυξηθεί σημαντικά και θα ορίζεται ετήσια και ενιαία για βιομηχανία και υπηρεσίες και όχι με υπουργικές αποφάσεις ανά εξάμηνο, όπως σήμερα.

    2. Η αποζημίωση απόλυσης ημερομίσθιων εργαζομένων εξισώνεται με εκείνη των υπαλλήλων, όπως ισχύει – ανάφερε ο Υπουργός – στην Ευρώπη. Στη ρύθμιση αυτή δεν υπάγονται οι εκτάκτως εργαζόμενοι.

    3. Σημαντική αναπτυξιακή ρύθμιση αποτελεί η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Υπογραμμίστηκε ότι η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον εξάμηνο ανέρχεται συνολικά στο 3,9%.

    4. Είναι εύλογο το αίτημα των ναυπηγοεπισκευαστών περί μείωσης του πλαφόν ονομαστικού (τεκμαρτού) μισθού ή ημερομισθίου για τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την προσπάθεια για την μείωσή τους. Λόγω όλων των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19,θα επανεξετασθεί σε μεταγενέστερο χρόνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

    5. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η επαναλειτουργία των τεχνικών σχολών μαθητείας ειδικοτήτων Ναυπηγοεπισκευής. Εντός των επόμενων 15 ημερών θα συγκληθεί σύσκεψη, για την άμεση λειτουργία των τεχνικών σχολών μαθητείας, με συμμετοχή του ΟΑΕΔ, εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων μεγάλων ναυπηγείων, που επίσης έχουν διατυπώσει σχετικό αίτημα.

    Περαιτέρω, ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. κ. Βασίλης Κανακάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα, που καταγράφονται μεταξύ ΟΛΠ και των Ελληνικών Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις τους. Αναφέρθηκε σε προβλήματα, που εκτρέπουν ακόμα και σήμερα πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων, στη γειτονική Τουρκία.

    Από τον πρόεδρο του Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. υπογραμμίστηκε επίσης η άμεση ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένου και συνεκτικού προγράμματος παρεμβάσεων για την αναθέρμανση της Ελληνικής Ναυπηγικής/Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενόψει μάλιστα της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.



    ΣΧΟΛΙΑ