• Ναυτιλία

    Β. Βαρδινογιάννης: Η πρώτη κίνηση της Avin International στη second hand αγορά των τάνκερ για το 2020

    • Newsroom
    Βαρδής Βαρδινογιάννης ναυτιλία

    Βαρδής Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας


    Στην πώληση δύο εκ των παλαιότερων τάνκερ μεταφοράς αργού πετρελαίου προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ναυτιλιακή Avin International, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Πρόκειται για τα χωρητικότητας 160,000 dwt δεξαμενόπλοια suezmax Kriti Sfakia και Kriti Spirit, κατασκευής 2000 αμφότερα, τα οποία πέρασαν σε Ρώσους αγοραστές σε ικανοποιητική τιμή.

    Σύμφωνα με το tradewinds, τα δύο πλοία πουλήθηκαν συνολικά στα 28,8 εκατ. δολάρια, τιμή που δεν απέχει πολύ από την τιμή εξαγοράς τους. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε διαθέσει σχεδόν 35 εκατ. δολάρια για την απόκτηση των δύο τάνκερ στη second hand αγορά, πριν από περίπου έξι χρόνια.

    Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η κίνηση αυτή, που είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια στην αγορά μεταχειρισμένων για το 2020, εντάσσεται στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της.

    Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή πρόκειται να παραλάβει το 2021 δύο νεότευκτα τάνκερ suezmax χωρητικότητας 158,000 dwt, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries. Η παραγγελία είχε γίνει γνωστή τον Ιούνιο 2019, η τιμή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στα 64 εκατ. δολάρια έκαστο και θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers.

    Κατά τη διετία 2018-2019 η Avin International, την οποία ίδρυσε η οικογένεια Βαρδινογιάννη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, υλοποίησε εκτεταμένο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της.

    Συγκεκριμένα έχει προχωρήσει στην πώληση των περισσότερων εκ των παλαιότερων πλοίων της, κατασκευής προ του 2000 και έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες κινήσεις αντικατάστασης τους με μεταχειρισμένα, μεταγενέστερης ημερομηνίας κατασκευής ή και με νεότευκτα, όπως τα δύο προαναφερθέντα suezmax.

    Μία από τις τελευταίες συμφέρουσες κινήσεις της εταιρείας στην αγορά μεταχειρισμένων, ήταν η απόκτηση του aframax Brightoil Legend (χωρητικότητας 107.500 dwt, κατασκευής 2009) έναντι ποσού λίγο χαμηλότερου των 20 εκατ. δολαρίων.

    Η  Avin International, εξαγόρασε το τάνκερ σε πλειστηριασμό που πραγματοποίησε το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Οκτώβριο του 2019, για την πώληση ενός VLCC και τριών aframaxes της Brightoil Petroleum που είχαν κατασχεθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας.  Το πλοίο μετονομάστηκε από την Avin σε Kriti Legend.

    Ο στόλος της Avin διαθέτει πάνω από 30 δεξαμενόπλοια διαφόρων κατηγοριών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ