• Ναυτιλία

    Β. Βαλεντής: Τι έκπληξη μας επιφυλάσσει η Pyxis Tankers;

    Βαλέντιος Βαλεντής ναυτιλία

    Βαλέντιος Βαλεντής, εφοπλιστής Pyxis Tankers


    Τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε τον Δεκέμβριο η ναυτιλιακή Pyxis Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαλέντιου Βαλεντή, από την πώληση νέων μετοχών σε ομάδα ιδιωτών επενδυτών “ήταν απλώς η αρχή. Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα λεφτά με σωστό τρόπο, κάτι που θα φανεί σύντομα”. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Henry Williams, που στο περιθώριο του συνεδρίου της Noble Capital investors στο Fort Lauderdale των ΗΠΑ, άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλα νέα από την εταιρεία στο εγγύς μέλλον.

    Αυτό βέβαια δε σημαίνει απαραίτητα ότι η Pyxis Tankers θα προχωρήσει σε κάποια προσθήκη πλοίου στον στόλο της που σήμερα αποτελείται από έξι τάνκερ MR, αν και φυσικά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται.

    Τόσο ο Williams, όσο και ο Βαλέντιος Βαλεντής, μιλώντας στο TradeWinds, αναφέρθηκαν στο σημαντικό όφελος για την εταιρεία από την αυξημένη ρευστότητα μετοχών της εταιρείας στην αγορά, που έχει ενισχύσει τον όγκο συναλλαγών στη μετοχή της στα επίπεδα του 1 εκατ. μετοχών ημερησίως, όταν κάποτε ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 50.000 μετοχές. Σημειωτέον ότι με την έκδοση των νέων μετοχών, το μερίδιο του Βαλέντιου Βαλεντή στην εταιρεία περιορίστηκε από τι 93% στο 81%.

    Ο Williams παραδέχθηκε πως στην Pyxis Tankers γνώριζαν ότι τα τρία funds που αγόρασαν τις νέες μετοχές σκόπευαν να τις διακινήσουν στην αγορά και όχι να τις διατηρήσουν μακροπρόθεσμα, όμως δεν τους ενοχλούσε καθόλου αυτό. “Πουλήσαμε τις μετοχές ως μη εγγεγραμμένες, περιορισμένες μετοχές, όμως εργαστήκαμε γρήγορα για να τις εγγράψουμε μέσα σε 30 μέρες”, δήλωσε, προσθέτοντας: “Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών έχουν πλέον διακινηθεί, αλλά γνωρίζαμε ότι αυτό θα συνέβαινε από την αρχή. Ένας από τους στόχους μας ήταν να ενισχύσουμε τη ρευστότητα, και αυτό συνέβη”.

    Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η εταιρεία θα δυσκολευόταν λόγω του μικρού μεγέθους της να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις, ένα σενάριο το οποίο σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκε. “Το περιβάλλον ήταν δύσκολο τα τελευταία χρόνια”, παραδέχθηκε ο Βαλέντιος Βαλεντής, εξηγώντας: “Οποιοσδήποτε άντλησε κεφάλαια, τα άντλησε με σημαντικό discount. Ήμασταν απρόθυμοι να κάνουμε οτιδήποτε σε αυτό το περιβάλλον”.

    Όμως στα τέλη του 2017 η Pyxis είδε να ανοίγει ένα “παράθυρο”, και το εκμεταλλεύτηκε προχωρώντας στην πώληση των μετοχών. Όσο για το λόγο για τον οποίο η πώληση έγινε στην τιμή των 2 δολαρίων ανά μετοχή, όταν το προηγούμενο κλείσιμο της μετοχής ήταν στα 4,90 δολάρια, ο Williams εξήγησε πως αφενός η μετοχή της εταιρείας παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω του μικρού αριθμού των μετοχών στην αγορά, αφετέρου η πώληση αφορούσε σε περιορισμένες μετοχές, και άρα δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι αυτές θα γίνονταν διαθέσιμες προς διακίνηση.

    Για μία νέα εταιρεία, ακόμα και αυτό το μικρό παράθυρο που άνοιξε στην αγορά ήταν πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον”, δήλωσε ο Βαλέντιος Βαλεντής, υποσχόμενος περισσότερα καλά νέα σύντομα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο νέος παίκτης στην ελληνική αγορά του dry bulk που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγ. Φράγκου: Δυνατά deals με μακροχρόνιες συμφωνίες ναυλώσεων για τη Navios Midstream

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: B. Mαρινάκης: Κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου της CPP. Ποιο πλοίο πούλησε και ποιο αγόρασε



    ΣΧΟΛΙΑ