• Ναυτιλία

    Τζανλουίτζι Απόντε (MSC): Το μυστικό της επιτυχίας του Ιταλού δισεκατομμυριούχου εφοπλιστή που επενδύει στην Ελλάδα

    Gianluigi and Rafaela Aponte. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία τους φτάνει τα 11 δισ. δολάρια

    Gianluigi and Rafaela Aponte. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία τους φτάνει τα 11 δισ. δολάρια


    Η πανίσχυρη εφοπλιστική οικογένεια των Απόντε αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο τομέας κρουαζιέρας του ναυτιλιακού κολοσσού της MSC (Mediterranean Shipping Company) ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες πως θα χρησιμοποιήσει τον Πειραιά ως homeport, δηλαδή ως λιμάνι εκκίνησης για το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica από το 2021 και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρα μας για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Πολλά έχουν γραφτεί για την ιστορία και την διαδρομή του ιταλοελβετικού ομίλου. Πως ξεκίνησε και πως αναρριχήθηκε στις κορυφαίες θέσεις της ποντοπόρου ναυτιλίας, όντας σήμερα ένας ισχυρός πόλος στις θαλάσσιες μεταφορές. Ωστόσο, λίγες είναι οι φορές που ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης αλλά και κορυφαία στελέχη του ομίλου περιγράφουν οι ίδιοι την πορεία, τη φιλοσοφία αλλά και τα στοιχεία που οδήγησαν τον όμιλο στην παγκόσμια πρωτοπορία.

    Σε βίντεο που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ανακοίνωση της ενεργητικότερης δραστηριοποίησης στην ελληνική κρουαζιέρα ο Τζανλουίτζι Απόντε, ο γιος του, Ντιέγκο Απόντε, αλλά και κορυφαία στελέχη του ομίλου μίλησαν για τη διαδρομή έως την κορυφή και τι είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

    «Ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 1970 με ένα μικρό πλοίο, μεταφέροντας κάθε είδους εμπόρευμα, οποιοδήποτε εμπόρευμα ήταν διαθέσιμο εκείνη την εποχή», λέει ο Τζανλουίτζι Απόντε, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Σορέντο της Ιταλίας (περιφέρεια Νάπολη).

    «Στη δεκαετία του 1980», συνεχίζει, «ο κόσμος άρχισε να προοδεύει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα οι όγκοι των εμπορευμάτων που διακινούνταν να αυξάνονται δραματικά».

    Κάτι ανάλογο συνέβη και με την κρουαζιέρα, όπου η MSC επεκτάθηκε το 1989 με την εξαγορά του πλοίου Achille Lauro. «Πρέπει να κάνεις τα σωστά πράγματα, την κατάλληλη στιγμή», αναφέρει ο Ντιέγκο Απόντε, γιός του ιδρυτή που εκτελεί από το 2014 καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην οικογενειακή επιχείρηση και εξηγεί: «έτυχε να μπούμε στον χώρο της κρουαζιέρας την κατάλληλη στιγμή και να έχουμε το κατάλληλο όραμα για να φθάσουμε μέσα σε σύντομα διάστημα σε διψήφιους ρυθμούς σε ετήσια βάση».

    Πώς όμως προσεγγίζει η οικογένεια την ενασχόλησή της με την ναυτιλία; «Η ναυτιλία δεν σταματάει ποτέ. Πρέπει να έχεις πάθος με ότι καταπιάνεσαι», αναφέρει ο κ. Ντιέγκο Απόντε. Το πάθος, όπως λέει, είναι η κινητήριος δύναμη σε ότι κάνει η οικογένεια. Δίνει ενέργεια, ενθουσιασμό και τον επαγγελματισμό που χρειάζεται.

    Οι Απόντε είναι ενεργό κομμάτι της εταιρείας. Κάτι που αντιλαμβάνονται σε καθημερινή βάση και οι εργαζόμενοι του ομίλου. «Όταν βλέπεις ότι όλη η οικογένεια δουλεύει, θέλεις και εσύ να τους ακολουθήσεις και να δουλέψεις μαζί τους», υπογραμμίζει ένα από τα παλαιότερα στελέχη του ομίλου. Για να συμπληρώσει πως η MSC έχει ανθρώπους που του αρέσεις να δουλεύουν για αυτήν.

    Ο πατριάρχης της οικογένειας είναι ξεκάθαρος για το «μυστικό της επιτυχίας»: «το σημαντικό είναι να μην κάνεις λάθη». Εξίσου σημαντικό όμως, είναι και η διαρκής προσπάθεια για καινοτομία, η οποία μεταφράζεται σε επενδύσεις που δεν σταματάνε ποτέ. «Δεν σταματάμε να αναπτυσσόμαστε, πάντα καινοτομούμε, κάθε μέρα κάνουμε επενδύσεις», σημειώνουν στελέχη της εταιρείας.

    Η κρουαζιέρα, όπως λένε, είναι το τέλειο παράδειγμα για το τι μπορεί να πετύχει η MSC και η δύναμη του ανθρώπου.

    Οι εργαζόμενοι εξάλλου παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας. Όπως λέει ο κ. Τζανλουίτζι Απόντε, «οι άνθρωποί μας είναι η καρδιά της επιχείρησης… η επιτυχία της εταιρείας είναι συλλογικό έργο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Στόχος των Απόντε είναι ο όμιλος να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον και για τις επόμενες γενιές της οικογένειας που θα ακολουθήσουν. Εξάλλου, όπως εμφατικά δηλώνει ο ισχυρός άνδρας της οικογένειας για την MSC: «Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση, με οικογενειακό πνεύμα».

    Η Mediterranean Shipping Company (MSC) είναι από τους κορυφαίους ναυτιλιακούς ομίλους του κόσμου, με πολυσχιδείς δραστηριότητες που απλώνεται από τις θαλάσσιες μεταφορές και την κρουαζιέρα μέχρι τη διαχείριση λιμένων. Ιδρύθηκε στην Νάπολη το 1970 από τον καπετάνιο Τζανλουίτζι Απόντε και σήμερα έχει έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας.

    Λειτουργεί 480 γραφεία σε όλο τον κόσμο, σε 155 χώρες ενώ απασχολεί πάνω από 24.000 εργαζόμενους. Διαχειρίζεται 480 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία προσεγγίζουν 315 λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία παραμένει στον πλήρη έλεγχο της οικογένειας Απόντε. Το 2014, ο ιδρυτής Τζανλουίτζι Απόντε παρέδωσε τα ηνία της επιχείρησης στον γιό του, Ντιέγκο Απόντε.



    ΣΧΟΛΙΑ