• Ναυτιλία

    Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Μειωμένη ειδική οργανική σύνθεση του Smyrna di Levante

    • NewsRoom
    Ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας


    Διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για τη μειωμένη οργανική σύνθεση στο πλοίο «Σμύρνα» που θα εκτελεί από την προσεχή Δευτέρα το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σμύρνη.

    Αναλυτικότερα, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, με επιστολή του, προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τονίζει:

    «Πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση σας καθορίσθηκε στο πλοίο το οποίο πρόκειται να εκτελεί δρομολόγια μεταξύ των λιμένων Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, ειδική-μειωμένη σύνθεση πληρώματος (36 άτομα), κατά εφαρμογή του άρθρου 11 του Ν. 4150/2013, στα επίπεδα δηλαδή του safe manning χωρίς και πάλι να ενημερωθεί έστω και τυπικά η Ομοσπονδία μας.

    Όπως αμέσως γίνεται κατανοητό, και από τον οποιοδήποτε άσχετο με την θάλασσα, είναι πλέον ή βέβαιον ότι το συγκεκριμένο πλοίο με δυνατότητα μεταφοράς σύμφωνα με το πρωτόκολλο του 950 ατόμων, 80 φορτηγών των 12 μέτρων και 58 φορτηγών των 16 μέτρων ή 430 ΙΧ, με 80 καμπίνες, με 250 κλίνες και 220 αεροπορικά καθίσματα, με ξεχωριστό ΜΠΑΡ Καζίνο και Εστιατόριο, με ολικό μήκος 158 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να λειτουργήσει με 36 άτομα και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από το ολιγομελές πιο πάνω πλήρωμα.

    Το ίδιο όμως πιο πάνω άρθρο 11 ρητά ορίζει ότι «κατά τον καθορισμό των μειωμένων συνθέσεων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εκτός από τους ελέγχους των σωστικών μέσων και οι αντίστοιχες απαιτήσεις της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας MLC 2006 η οποία κυρώθηκε από τον Ν. 4078/2012.

    Γνωρίζετε πολύ καλά και αποδεικνύεται περίτρανα από τους συνεχείς ελέγχους στους οποίους προβαίνει η Ομοσπονδία μας, από κοινού και με λιμενικά όργανα, ότι συνεχώς παραβιάζονται τα χρονικά όρια εργασίας και οι ώρες ανάπαυσης των ναυτεργατών όπως αυτές καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.

    Έχουμε τονίσει και πάλι το υπογραμμίζουμε ότι η ασφάλεια των πλοίων, των δρομολογίων, των επιβατών και του πληρώματος είναι και πρέπει να είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας δεν πρέπει να πειραματίζονται οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας με τέτοια θέματα.

    Σταματήστε επιτέλους τη βιομηχανία των ειδικών συνθέσεων σε βάρος της ασφάλειας και της υπερεργασίας των συναδέλφων μας.

    Σε διαφορετική περίπτωση η Ομοσπονδία μας θα αναλάβει άμεσες και δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις για την διαφύλαξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων Ναυτεργατών».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης (ΠΝΟ) εξελέγη μέλος της Γραμματείας της ITF



    ΣΧΟΛΙΑ