• Ναυτιλία

    Το τάνκερ Lana που είχε κατασχεθεί στην Ελλάδα εκφόρτωσε πετρέλαιο στη Συρία

    • NewsRoom


    Το ρωσικής ιδιοκτησίας τάνκερ Lana με σημαία Ιράν εκφόρτωσε το φορτίο πετρελαίου του στη Συρία, επτά μήνες μετά την κατάσχεση του στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.

    Οι ελληνικές αρχές, σε συντονισμό με τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ, είχαν σταματήσει το χωρητικότητας 115,400 dwt δεξαμενόπλοιο της TransMorFlot και κατάσχεσαν το φορτίο του στις 25 Μαΐου 2022. Ελληνικό δικαστήριο τον Ιούνιο ανέτρεψε την απόφαση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας επικύρωσε την απόφαση.

    Σε αντίποινα για την κράτηση του Lana (κατασκευής 2003), το Ιράν κατάσχεσε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στα ύδατα του Περσικού Κόλπου τον περασμένο Μάιο, τα οποία απελευθερώθηκαν τον περασμένο μήνα.

    Τώρα, η United Against Nuclear Iran (UANI) μη κερδοσκοπική οργάνωση υπεράσπισης στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζει ότι το Lana (πρώην Pegas) έχει εκφορτώσει 700.000 βαρέλια αργού στο Banias της Συρίας.

    Το φορτίο είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι ήταν ιρανικό. Ωστόσο, η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι κατάσχεσε το πλοίο λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

    Η επικεφαλής του προσωπικού της UANI, Κλερ Γιούνγκμαν, δήλωσε στο Reuters ότι οι αποστολές του Ιράν στη Συρία «θεωρούνται ως τρόπος ενίσχυσης της περιφερειακής θέσης της χώρας και αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της στρατηγικής επιβίωσης του καθεστώτος».

    Η τελευταία θέση του Lana ήταν στις 21 Νοεμβρίου στα ανοιχτά του Banias, αναφέρει το Tradewinds.

    Η Συρία έχει επιβάλει δελτίο στα καύσιμα λόγω των ελλείψεων.

    Σύμφωνα με την UANI, η Συρία έλαβε 1,39 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν τον περασμένο μήνα, από 3,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Οκτώβριο.

    Οι ΗΠΑ είχαν ναυλώσει ένα τάνκερ τον Απρίλιο για να φορτώσει το αργό από το Lana.

    Υπενθυμίζεται ότι μέρος του φορτίου του κατασχέθηκε αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας έκρινε τότε ότι το πετρέλαιο έπρεπε να επιστραφεί στο Ιράν, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συνδέεται με την κυβέρνηση.

    Η διαμάχη συνεχίστηκε για άλλους τέσσερις μήνες προτού επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Το Lana είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά του Πειραιά τον Ιούλιο περιμένοντας τη μεταφορά του κατασχεθέντος πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Ice Energy με αμερικανική σημαία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απελευθερώθηκαν τα 2 ελληνικά τάνκερ από το Ιράν

    Στο Ιράν επιστρέφει το δεξαμενόπλοιο Lana



    ΣΧΟΛΙΑ