• Ναυτιλία

    Απελευθερώθηκαν τα 2 ελληνικά τάνκερ από το Ιράν


    Απελευθερώθηκαν μετά από 6 μήνες τα δύο ελληνικά τάνκερ από το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Πρόκειται για το ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon, της Delta Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior, της Polembros Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Πολέμη.

    Τα δύο πλοία ακινητοποιήθηκαν στις 27 Μαΐου του τρέχοντος έτους από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που ανακοίνωσαν ότι “κατέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, μετά τη σύλληψη από την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενός πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο ανοιχτά της Καρύστου”.

    Στα πλοία επέβαιναν 11 Έλληνες ναυτικοί και αλλοδαποί ναυτικοί, οι οποίοι μετά από κινητοποιήσεις των διπλωματικών αρχών κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας και βεβαίως της Ελλάδας σταδιακά επαναπατρίστηκαν.

    Οι έφοδοι στα πλοία των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, έγινε ως αντίποινα, επειδή στις 15 Απριλίου κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές το δεξαμενόπλοιο, συνολικής χωρητικότητας 115.500 τόνων, το οποίο έπλεε υπό ρωσική σημαία και με την ονομασία Pegas, μεταφέροντας, ιρανικό αργό πετρέλαιο.

    Το πλοίο κατασχέθηκε ανοιχτά της Καρύστου και σε αυτό επέβαινε 19μελές πλήρωμα, ρωσικής υπηκοότητας. Το πλοίο διαχειριζόταν από τη ρωσική εταιρεία Transmorflot.

    Το Pegas, ωστόσο, που από τον μήνα Μάρτιο είχε μετονομαστεί σε Lana και έπλεε υπό ιρανική σημαία, είχε αναφέρει μηχανικό πρόβλημα και κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο, προκειμένου να μεταφορτώσει το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Όμως, λόγω καιρικών συνθηκών, αναγκάστηκε να πλεύσει προς την Κάρυστο, όπου και κατασχέθηκε και το πλοίο και το φορτίο με εντολή των ΗΠΑ.

    Η διαχειρίστρια εταιρεία του Lana προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και το Δικαστήριο της Χαλκίδας έκανε αποδεκτές τις αντιρρήσεις του πληρεξούσιου δικηγόρου της εταιρείας «Saman Costar Samirom Servises Construction Executive Company» και διέταξε την απόδοση του φορτίου πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο με σημαία Ιράν.

    Η ποσότητα 60.000 μετρικών τόνων crude oil από τους συνολικά 104.134 τόνους που μετέφερε το Lana στις δεξαμενές του, είχε μεταγγιστεί σε ελληνόκτητο πλοίο συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου και ήταν αγκυροβολημένο στον Πειραιά.

    Το Pegas ήταν μεταξύ των πέντε δεξαμενόπλοιων στα οποία είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις δύο ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όταν αποδεσμεύτηκε το Lana από τις Ελληνικές Αρχές, άρχισαν συζητήσεις για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών πλοίων.

    Όμως, οι Ιρανοί, απαίτησαν να υπογράψουν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι μεταφορείς και η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα κινήσουν διαδικασίες αποζημιώσεων για τα δύο πλοία και δεν θα εγείρουν άλλες αξιώσεις, προκειμένου να απελευθερώσουν τα δύο πλοία.

    Οι συζητήσεις τελεσφόρησαν μόλις προχθές και στο Ιράν μετέβη ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος συνοδευόμενος από διπλωματικούς υπαλλήλους και μεσολαβητές όπου διεκπεραιώθηκε επιτυχώς η αποστολή τους.

    Γιάννης Πλακιωτάκης: Στο πλευρό των ναυτικών μας σε κάθε γωνιά της οικουμένης

    Σε δήλωση σχετικά με την απελευθέρωση των δύο πλοίων προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

    «Αναχώρησαν σήμερα, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν τα υπό ελληνική σημαία πλοία «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022.

    Η τελική συμφωνία επήλθε σήμερα στην Τεχεράνη με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:

    «Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

    Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας.

    Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

    Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».



    ΣΧΟΛΙΑ