• Ναυτιλία

    Στο Ιράν επιστρέφει το δεξαμενόπλοιο Lana

    • NewsRoom


    Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Lana θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα με το φορτίο του πετρελαίου, μήνες αφότου κατασχέθηκε στα ανοικτά των ελληνικών ακτών στο πλαίσιο της καταστολής των ΗΠΑ στις εξαγωγές ιρανικού αργού.

    Το φορτίο του Lana μεταφέρεται επί του παρόντος πίσω στο πλοίο, ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα σε ανάρτησή της στο Twitter αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Οι ελληνικές αρχές, σε συντονισμό με τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ, σταμάτησαν το δεξαμενόπλοιο και κατάσχεσαν το φορτίο του στις 25 Μαΐου. Ένα ελληνικό δικαστήριο τον Ιούνιο ανέτρεψε την απόφαση και μετά από έφεση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας επικύρωσε την απόφαση.

    Σε αντίποινα για την κράτηση του Lana, το Ιράν κατέσχεσε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στα ύδατα του Περσικού Κόλπου. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εξέτρεψε τα δύο ελληνικά πλοία, το καθένα φορτωμένο με περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, σε ιρανικά χωρικά ύδατα στις 27 Μαΐου.

    Η επιστροφή του πετρελαίου μπορεί τελικά να συμβάλει στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο ελληνικών πλοίων.

    Το Lana σταμάτησε αρχικά τον Απρίλιο από τις ελληνικές λιμενικές αρχές στην Κάρυστο, στο νησί της Εύβοιας, αφού αναζήτησε καταφύγιο από τις κακές καιρικές συνθήκες. Εκείνη την εποχή, είχε το όνομα “Pegas” και έπλεε με ρωσική σημαία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANA.

    Κρατήθηκε από την Ελλάδα μετά από αίτημα της αμερικανικής Αρχής κατά της νομιμοποίησης εισοδημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το Lana μετακινήθηκε σε θέση ανοικτά του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας, του Πειραιά, τον Ιούλιο για να περιμένει τη μεταφορά του κατασχεθέντος πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο ‘Ice Energy’ με αμερικανική σημαία.

    Διαβάστε επίσης

    Θα γίνει τελικά σήμερα η μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου από το Ice Energy στο Lana;

    Δεξαμενόπλοιο «Lana»: Απορρίφθηκε η προσφυγή στον Άρειο Πάγο



    ΣΧΟΛΙΑ