• Ναυτιλία

    Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η απόφαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Γιώργο Προκοπίου

    Σκαραμαγκά

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου


    Εξεδόθη από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απόφαση που εγκρίνει τον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του ενεργητικού των Ναυπηγείων στον πλειοδότη εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της απόφασης.

    Την είδηση γνωστοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι ζήτησαν από τον ειδικό διαχειριστή κ. Σεφέρη να τους δοθεί το χρονοδιάγραμμα για τις από εδώ και στη συνέχεια ενέργειες της ειδικής διαχείρισης.

    Στη συνέχεια, βέβαια, θα συναντηθούν με τον ίδιο τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για να συζητήσουν τις προσλήψεις και για την εξόφληση όλων των εργαζομένων.

    Ο ΕΦΚΑ

    Το σωματείο των εργαζομένων Η ΤΡΙΑΙΝΑ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι είχαμε ζητήσει συνάντηση με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ προκειμένου να συζητήσουμε τα ασφαλιστικά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

    Αφού του καταθέσαμε και σχετικό υπόμνημα, μας παρέπεμψε να τα συζητήσουμε με τον γενικό διευθυντή εισφορών του ΕΦΚΑ κ .Δ. Παπαχρήστου.

    Την Παρασκευή 5-11-2021 το Προεδρείο του Σωματείου παρουσία του Νομικού μας Συμβούλου συναντηθήκαμε με τον κ. Παπαχρήστου.

    Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει από κάποια υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, που συνεχίζουν να θεωρούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους συνταξιούχους να περικόπτονται μεγάλο μέρος της σύνταξής τους και ο χρόνος που συνεχίζουν να εργάζονται να μην υπολογίζεται πουθενά.

    Για το πρόβλημα αυτό μας απάντησε ότι το θεωρεί άδικο εκ μέρους των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων, τα οποία θα έπρεπε πριν αποφασίσουν με τον τρόπο αυτό να ρωτήσουν τη διεύθυνση. Θεωρεί δίκαιο και εύλογο το αίτημά μας και θα το προωθήσει για επίλυση. Εκτιμά ότι σύντομα το θέμα θα το κλείσει, υπογραμμίζει το σωματείο εργαζομένων.

    Για το θέμα αυτό, επειδή δεν έχουμε τα στοιχεία για ποιους συγκεκριμένους συναδέλφους έχουν εκδοθεί παρόμοιες αποφάσεις και από ποια υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ έχουν εκδοθεί, παρακαλούνται οι συνάδελφοι που είναι στις περιπτώσεις αυτές να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας προσκομίσουν την απόφαση συνταξιοδότησής; τους από την οποία θα προκύπτει ότι τους έχουν αντιμετωπίσει ως συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, συνεχίζει το σωματείο και προσθέτει:

    Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αλλαγή κάποιων ειδικοτήτων κατά την συνεργασία με το Π.Ν. και την απένταξή τους από τον κλάδο των βαρέων που μέχρι τότε ήταν. Ζητήσαμε την επαναφορά των εργαζομένων στον κλάδο των βαρέων, όπως και πριν την συνεργασία με το ΠΝ.

    Για το θέμα αυτό παρουσιάσαμε όλες τις καταγγελίες που κάναμε στον ΕΦΚΑ Ελευσίνας που είχαν τις υπογραφές των εργαζομένων στις ειδικότητες οδηγοί, φύλακες πυρασφαλείας – πυρασφάλειας – εφαρμοστών πλοίων – εφαρμοστών δοκιμών – ναυπηγοξυλουργών και πληρώματα δεξαμενών – ηλεκτρονικών αλλά και μεμονωμένη καταγγελία εργαζομένου.

    Του επισημάναμε ότι για όλες τις καταγγελίες είχε γίνει αυτοψία από τριμελή επιτροπή παρουσία της πρώην διευθύντριας του ΕΦΚΑ Ελευσίνας, η οποία όμως ποτέ δεν απάντησε στις καταγγελίες μας .

    Και για αυτό το αίτημα μας δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα εξετάσει τις περιπτώσεις και θα έχουμε νέα συνάντηση και ενημέρωση.

    Συζητήσαμε την καταγγελία με αριθμό πρωτ. ΕΦΚΑ 7788/19/7/2013 που κάναμε στον ΕΦΚΑ Ελευσίνας για την ασφαλιστική τακτοποίηση των 90 συναδέλφων της πρώην διεύθυνσης Τ/Υ σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου που έκρινε ότι πραγματικός εργοδότης είναι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ.

    Επίσης για τους συναδέλφους της Πρώην Διεύθυνσης Τ/Υ ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση(παράταση), στα πλαίσια του Ν. 4052/2012 (Νόμος Κουτρουμάνη), ώστε όσοι συμπληρώνουν προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης οι ασφαλιστικές εισφορές τους να καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ ή από άλλες πηγές, τονίζει το σωματείο και επισημαίνει:

    Όσον αφορά την καταγγελία για τους 90 συναδέλφους θα την εξετάσει και θα μας ενημερώσει ενώ για την νομοθετική ρύθμιση του Νόμου 4052/20212 μας δήλωσε ότι ο ίδιος την έχει επεξεργαστεί (Νόμος Κουτρουμάνη) και θα προσπαθήσει να την επαναφέρει.

    Η χρηματοδότηση

    Όσον αφορά την τροπολογία για τη χρηματοδότηση από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Άμυνας αλλά και από τον Υπουργό Επικρατείας μας διαβεβαιώνουν ότι θα πάει στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη, παρά τις αντιρρήσεις που όλοι οι Υπουργοί αντιμετώπισαν από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη , τονίζει το σωματείο ΤΡΙΑΝΑ και προσθέτουν στην ανακοίνωση:

    «Προτείναμε για την ομαλή συνέχιση των εργασιών στους αρμοδίους του Υπουργείου Άμυνας, τη Διεύθυνση του ΓΕΝ Ε2 και τον Διοικητή του ΝΣΚ να γίνει η πληρωμή μας κανονικά από τα αποθεματικά που αφορούσαν το δώρο Χριστουγέννων 2021 και τα οποία υπήρχαν από την προηγούμενη τροπολογία. Δεν το αρνήθηκαν. Περιμένουμε την τελική απάντηση τους.

    Εξάλλου, στο πλαίσιο της Υγιεινής και Ασφάλειας μας, τονίζει το σωματείο, ζητήσαμε από τον ειδικό διαχειριστή κ. Σεφέρη να οργανώσει και να καλύψει τις σχετικές δαπάνες για τον εμβολιασμό των εργαζομένων με ΑΝΤΙΤΕΤΑΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.

    Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή και ήδη έχουν κληθεί οι διευθυντές να ενημερώσουν όλο το προσωπικό» και καταλήγει η ανακοίνωση:

    «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα μέτωπα, που δυστυχώς είναι πολλά. Με τη συμμετοχή όλων θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν φτάνει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι».

    Διαβάστε επίσης:

    Richard Fain: O CEO της Royal Caribbean παραδίδει τη σκυτάλη της εταιρείας μετά από 33 χρόνια

    O κολοσσός Viasat συγχωνεύεται με τον Inmarsat – Νέα δεδομένα στη ναυτιλιακή επικοινωνία



    ΣΧΟΛΙΑ