• Ναυτιλία

    Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης: Ανακατανομές και ανακατατάξεις λίγο πριν παραδώσουν τη σκύταλη στην επόμενη γενιά

    • Newsroom

    Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης


    Σε κινήσεις ανακατανομής των θέσεων τους στις επιχειρήσεις του ομίλου Λασκαρίδη προχωρούν Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης, καθώς η σκυτάλη περνάει σταδιακά στη νέα γενιά της πανίσχυρης εφοπλιστικής και επιχειρηματικής οικογένειας με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με το tradewinds, ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Πάνος, είναι εκείνος που θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ναυτιλίας. Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, ο εφοπλιστής, με ηλεκτρονικό του μήνυμα στην ιστοσελίδα, αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση και αρκέστηκε μόνο να σχολιάσει ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός σχεδίου μετάβασης στην επόμενη γενιά που σχεδιάζεται εδώ και χρόνια.

    Το ΔΣ της ναυτιλιακής του οικογενειακού ομίλου Lavinia Corp, με στόλο πάνω από 40 φορτηγά πλοία, δεν έχει αλλάξει και «η εταιρεία προχωρά μπροστά με ισχυρή αυτοπεποίθηση», επισήμανε.

    Σημειώνεται ότι ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης είναι συνεπικεφαλής στη Lavinia.

    Ωστόσο, πηγές της ναυτιλιακής αγοράς σε Αθήνα και Λονδίνο, που επικαλείται το tradewinds, υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος των ναυτιλιακών assets περνά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, στα χέρια του Πάνου και των τεσσάρων παιδιών του.

    Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια του Θανάση Λασκαρίδη αυξάνει τη συμμετοχή της στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου.

    Στις αρχές του 2021 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η «Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε.» που έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχεία (μεταξύ των οποίων τα «Μεγάλη Βρεταννία», «King George» και «King’s Palace»), γνωστοποίησε ότι ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25,19% του μετοχικού της κεφαλαίου (αξίας 104 εκατ. ευρώ την ημέρα της συναλλαγής) πέρασε από χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του Πάνου Λασκαρίδη σε κυπριακή εταιρεία, στην οποία μοναδικοί μέτοχοι είναι τα πέντε παιδιά του αδελφού του, Θανάση. Δηλαδή στη Χλόη-Μαρία, τον Κωνσταντίνο, τον Οδυσσέα-Αντώνιο, τον Χριστόφορο-Κίμωνα και την Αικατερίνη Λασκαρίδη. Εκτός από την Χλόη, που ελέγχει το 33,3% της κυπριακής εταιρείας, τα άλλα τρία αδέλφια της έχουν ποσοστό 16,70% ο καθένας και η αδελφή της 16,60%. Εν συνόλω, στα πέντε παιδιά εκχωρήθηκαν 5.381.275 μετοχές της ΛΑΜΨΑ.

    Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισήμανε ότι «οι μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της αποτελούν απλώς εσωτερικές ανακατανομές των οικογενειών Λασκαρίδη, με ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής της ευρύτερης οικογένειας του κ. Αθανασίου Λασκαρίδη και δεν μεταβάλλουν αλλά ενισχύουν το δεσμό τους με την εταιρεία, ενώ αποτελούν εγγύηση για τη συνέχισή του και στις επόμενες γενιές».

    Η δήλωση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την απάντηση του κ. Πάνου Λασκαρίδη στο tradewinds, ότι δηλαδή οι αλλαγές δεν τροποποιούν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια λειτουργεί μέχρι σήμερα τις επιχειρήσεις της.

    Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αλλαγές, όπως τονίζει το tradewinds, προετοιμάζουν το έδαφος για μια ομαλή μετάβαση των περιουσιακών στοιχείων στην επόμενη γενιά, οπότε εύλογα θα χρειαστεί η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων με πιο ξεκάθαρο τρόπο.

    Σε προηγούμενο άρθρο του το Mononews είχε γράψει ότι εδώ και καιρό η Χλόη Λασκαρίδη, αλλά και ορισμένα από τα αδέλφια της, είχαν αρχίσει να έχουν ενεργό συμμετοχή στην ξενοδοχειακή εταιρεία. Καθώς φαίνεται, με την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση ωρίμασαν οι συνθήκες για την ακόμη εντονότερη ανάμιξή τους, στο πλαίσιο βέβαια της κεντρικής κατεύθυνσης των δραστηριοτήτων που δίνεται από τους αδελφούς Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη.

    Τα δύο αδέλφια ίδρυσαν τις ναυτιλιακές  Lavinia Corp και Laskaridis Shipping στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και κατέχουν έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου στο κόσμο, με την αξία του να ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

     Διαβάστε ακόμα:

    Μετοχική «προίκα» 104,9 εκατ. ευρώ στα πέντε παιδιά του Θανάση Λασκαρίδη

    ΛΑΜΨΑ: Ενισχύει τη θέση της η οικογένεια του Θ. Λασκαρίδη

    mononews100: Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ