• Ναυτιλία

    Τάνκερ της Altomare των Μπάκου-Καϋμενάκη κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν – Δείτε video

    • NewsRoom

    Γιάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος


    Στην κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ VLCC που περνούσε από τα στενά του Ορμούζ, προχώρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, πρόκειται για το χωρητικότητας  309,164-dwt VLCC δεξαμενόπλοιο Niovi (κατασκευής 2005) με σημαία Παναμά, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Altomare των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου – Ιωάννη Καϋμενάκη.

    Το δεξαμενόπλοιο είχε αναχωρήσει από το Ντουμπάι και κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν δώδεκα ταχύπλοα του Πολεμικού Ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης το περικύκλωσαν στη μέση του στενού, σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

    «Στη συνέχεια ανάγκασαν το πετρελαιοφόρο να αντιστρέψει την πορεία του και να κατευθυνθεί προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Μπαντάρ Αμπάς, στο Ιράν», ανέφερε η έκθεση.

    «Οι ενέργειες του Ιράν είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα είναι αδικαιολόγητες, ανεύθυνες και μια παρούσα απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε δήλωση των Αμερικανών.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαίωσαν την κατάσχεση χωρίς να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε αυτή την πράξη.

    Πρόκειται για το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που κατάσχεται από τους Ιρανούς μέσα σε επτά ημέρες, ως αντίποινα για την κατάσχεση πετρελαίου προέλευσης από το Ιράν από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο suezmax, που τώρα πλέει για τις ΗΠΑ.

    Στις 27 Απριλίου είχε δεσμευτεί και το Advantage Sweet με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο διέσχιζε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

    Σύμφωνα με την εκδοχή του ιρανικού στρατού, το πλοίο συγκρούστηκε με ένα ιρανικό σκάφος, τραυματίζοντας πολλά μέλη του πληρώματος, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

    Την εμπορική διαχείριση του Niovi, έχει η Smart Tankers.

    Σύμφωνα με το tradewinds, το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 30 ναυτικούς. Όλοι τους είναι από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα με εξαίρεση τον καπετάνιο του, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης γεννημένος το 1970.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΗΠΑ: Το Ιράν κατέλαβε κινεζικό τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν



    ΣΧΟΛΙΑ