• Ναυτιλία

    Τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών ακτοπλοΐας θα καταστρέφονται σε 60 ημέρες

    Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


    Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με εγκύκλιο του επισημαίνει ότι είναι υποχρεωτική η καταγραφή των προσωπικών δεδομένων όσων επιβαίνουν σε επιβατηγά πλοία και πραγματοποιούν πλου που υπερβαίνει τα 20 ναυτικά μίλια, από το σημείο αναχώρησης έως τον επόμενο λιμένα κατάπλου.

    Ωστόσο, προβλέπονται ειδικές υποχρεώσεις που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την συλλογή, καταχώρηση, καταγραφή, επιβεβαίωση, ανακοίνωση και διαγραφή, των πληροφοριών για τους επιβαίνοντες, οι οποίες ειδικότερα συνοψίζονται στα εξής :

    α. τα συστήματα καταγραφής πρέπει να πληρούν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες τεχνικές και λεπτομερειακές απαιτήσεις:

    να διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων από καταστροφή ή και απώλεια καθώς και από μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις ή και αλλοιώσεις.

    να προβλέπουν και να εξασφαλίζουν τη διαδικασία, τους υπεύθυνους και το χρόνο λήψης των πληροφοριών και να διασφαλίζουν τις διαδικασίες ελέγχου εξακρίβωσης των πληροφοριών κατά την επιβίβαση των ατόμων στο πλοίο.

    να εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που συλλέγονται για τα άτομα που επιβιβάζονται στο πλοίο, δεν διατηρούνται περισσότερο από όσο κρίνεται αναγκαίο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    να προβλέπουν και να εξασφαλίζουν τη διαδικασία ανακοίνωσης στον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη του πλοίου των πληροφοριών που αφορούν σε άτομα που έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται ειδική φροντίδα ή βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    β. ο χειρισμός των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται και καταχωρούνται στα συστήματα καταγραφής γίνεται πάντοτε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, ενώ με την επιφύλαξη άλλων νόμιμων υποχρεώσεων, που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία ούτε χρησιμοποιούνται για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πλην της έρευνας διάσωσης, της αντιμετώπισης των συνεπειών ενός ατυχήματος ή του ελέγχου της ορθής λειτουργίας των συστημάτων από τις αρμόδιες αρχές.

    γ. τα προσωπικά δεδομένα διατηρούνται από την εταιρεία όχι περισσότερο από όσο χρειάζεται για τους σκοπούς της καταγραφής των προσωπικών δεδομένων, και σε κάθε περίπτωση, το αργότερο έως ότου ολοκληρωθεί με ασφάλεια το συγκεκριμένο ταξίδι του πλοίου, σε κάθε όμως περίπτωση όχι πέραν των 60 ημερών μετά τον απόπλου του πλοίου, ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ύστερα από ατύχημα, έως ότου ολοκληρωθούν τυχόν έρευνες ή δικαστικές διαδικασίες.

    Διαβάστε επίσης

    WhatsApp: Πρόστιμο 225 εκατ. ευρώ για παραβίαση των κανόνων απορρήτου της ΕΕ

    Σημαντική ανακοίνωση ενημέρωσης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων – Αλλαγή διαχειριστή απαιτήσεων

    Προσωπικά Δεδομένα: Οι μεγαλύτερες διαρροές του 21ου αιώνα



    ΣΧΟΛΙΑ