• Ναυτιλία

    Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μεταβιβάστηκαν στον Γιώργο Προκοπίου, αλλά οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται από το Πολεμικό Ναυτικό!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου - Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου


    Μισθώνονται πλέον οι χώροι από το Πολεμικό Ναυτικό, αντί της παραχώρηση που ίσχυε

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου και η εταιρεία του Milina Enterprises, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέγραψε τη σύμβαση μεταβίβασης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τον ειδικό διαχειριστή των Ναυπηγείων, Χριστόδουλο Σεφέρη, ωστόσο οι εργαζόμενοι καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις για να προσληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό.

    Όπως έγινε γνωστό, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ναυτικού Κλιμακίου η σχετική πρόσκληση από το Πολεμικό Ναυτικό για την υπογραφή της νέας σύμβασής με το ΠΝ.

    Με ενημέρωση του ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου “Η Τρίαινα”, Ε. Μπαλογιάννης, τονίζει ότι το περιεχόμενο ατομικής σύμβασης – δήλωσης αποδοχής, όπως διαβεβαιώνει και ο δικηγόρος Βασίλης Πήττας, δεν προκύπτει κάποια αντίθεση με το νόμο, ωστόσο, προσθέτει:

    “Ως προς το ουσιαστικό όμως περιεχόμενο έχουμε να παρατηρήσουμε ότι για πρώτη φορά εδώ και 8-9 χρόνια γίνεται λόγος για μίσθωση του χώρου από τον ιδιοκτήτη αντί της δωρεάν παραχώρησης, ενώ παράλληλα στο ΠΝ φαίνεται να παραχωρείται μέρος των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου και όχι όλοι οι χώροι. Γεγονός που θα επιφέρει δυσκολίες στην κίνηση των εργαζομένων εντός του ενιαίου χώρου των Ναυπηγείων και δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου τους. Μάλιστα δε, δεν προσδιορίζονται καν οι παραχωρούμενοι χώροι”.

    Επίσης, στην ενημέρωση των εργαζομένων επισημαίνονται τα εξής:

    “Στην ατομική σύμβαση- δήλωση αποδοχής δεν αναφέρεται τίποτε για τον μήνα Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 37 του ν.5024/2023 αναφέρεται ότι οι συμβάσεις μας με το ΠΝ αρχίζουν από 1η Φεβρουαρίου. Από την πλευρά μας, επιμένουμε και απαιτούμε να εφαρμοστεί η σχετική διάταξη του Νόμου και να μας καταβληθούν αποδοχές και ένσημα από 1ης Φεβρουαρίου.

    Σχετικά με τις αποδοχές: Το ΠΝ επιμένει οι αποδοχές μας να είναι οι ίδιες που λαμβάναμε από το ΠΝ μέχρι τον Ιανουάριο.

    Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή και συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα για την αναπροσαρμογή των αποδοχών μας. Έχουμε κάνει σαφές σε όλους με όσους έχουμε συζητήσει το θέμα, ότι αυτό που ζητάμε είναι οι αναπροσαρμογές να κινούνται μέσα στα όρια του προϋπολογισμού(1.600.000), χωρίς καμιά υπέρβαση. Και αυτό είναι δυνατόν να γίνει, διότι ο αριθμός αυτών που θα απασχοληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, στο νέο πρόγραμμα, φαίνεται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των εργαζομένων που αμείβονταν μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

    Επιδιώκουμε ακόμη και την τελευταία στιγμή συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών πριν την υπογραφή της ειδικής συμφωνίας, για να θέσουμε και πάλι το θέμα στο ανώτερο επίπεδο. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει το πρόγραμμα με τις αποδοχές των εργαζομένων περίπου στα επίπεδα του ανειδίκευτου εργάτη, διότι αυτό θα οδηγήσει τους εργαζόμενους αφενός μεν σε αδυναμία συντήρησης των οικογενειών τους, αφετέρου δε σε ιδιαίτερα μεγάλη απαξίωση της δουλειάς τους. Δεν είναι δυνατόν οι αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη να φτάνουν περί τα 800 ευρώ (όπως αναμένεται να γίνει από την 1η Απριλίου) και εξειδικευμένοι τεχνίτες με 20-25 χρόνια υπηρεσίας να αμείβονται με 850 ευρώ. Πέρα από το άδικο, είναι και εξευτελιστικό. Στο επιχείρημα δε, ότι τόσα λαμβάναμε από το ΠΝ μέχρι τώρα, η απάντησή μας είναι ναι, αλλά παράλληλα είχαμε λαμβάνειν και το 35% της διαφοράς από την εταιρεία, που τώρα δεν θα υπάρχει. Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα και πολλά ακόμη τα λέγαμε τα γράψαμε και θα συνεχίσουμε να τα λέμε και να τα γράφουμε προκειμένου να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτό το οποίο ζητάμε είναι αναγκαίο και δίκαιο

    Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για αναπροσαρμογή των αποδοχών μας θα είναι συνεχής και προς κάθε κατεύθυνση”.

    Όσον αφορά την πρόσληψη συνταξιούχων, διευκρινίζεται: Το άρθρο 37 του Ν. 5024/2023 προβλέπει ότι συμβαλλόμενοι με το ΠΝ μπορούν να είναι και συνταξιούχοι , εφόσον κριθούν απαραίτητοι για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης και υποστήριξης.

    Όμως, το σωματείο των εργαζομένων, τονίζει:

    “Είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό με το Υπουργείο Άμυνας και είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο επιλογής των συνταξιούχων , που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια, αλλά στη βάση των προσωπικών σχέσεων των αρμοδίων διευθυντών. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι ο κάθε υπεύθυνος στον τομέα ευθύνης του, θα αιτιολογεί ότι κάποια συγκεκριμένη θέση, ειδικότητα ή ιδιότητα δεν καλύπτεται από εν ενεργεία εργαζόμενο, οπότε θα προτείνει στο ΠΝ 2-3 συνταξιούχους που έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, το δε ΠΝ θα αποφασίζει ποιόν από τους προτεινόμενους συνταξιούχους θα επιλέξει για τη συγκεκριμένη θέση.

    Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον αυτή η διαδικασία θα τηρηθεί. Εμείς θα το παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί”.

    Όσον αφορά στο οργανόγραμμα με βάση το οποίο θα λειτουργεί το Πολεμικό Ναυτικό, ο πρόεδρος Ε. Μπαλογιάννης, τονίζει: Είχαμε θέσει το θέμα αυτό στο Υπουργείο Άμυνας. Η απάντηση είναι ότι το ΠΝ θα αποφασίσει μετά την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων για το οργανόγραμμα και γενικά για τις θέσεις ευθύνης.

    Για τον τρόπο εισόδου στο Ναυπηγείο και ελέγχου χρόνου εργασίας: Η απάντηση είναι ότι θα χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρονικές κάρτες που είχαν δοθεί από την εταιρεία.

    Για τους εργαζόμενους της πρώην διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού, διευκρινίζεται: Δεν θα υπάρχει καμιά διάκριση ή διαφοροποίηση. Όλοι οι εργαζόμενοι που θα υπογράψουν την σύμβαση αποδοχής με το ΠΝ, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα.

    Σε σχέση με την σημερινή ενημέρωση του Διοικητή με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να υπογράψουν την σύμβαση και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τη Δευτέρα και την Τρίτη 06/03 – 07/03 , το σωματείο των εργαζομένων ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος για ειδικές περιπτώσεις (covid – ασθένεια – νοσοκομεία κ.α) , ώστε να μην αποστερηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί λόγω αυτού του προβλήματος της δυνατότητας να υπογράψουν την σύμβαση. Για το αίτημα αυτό αναμένεται απάντηση από τους αρμόδιους του ΝΚΣ την Δευτέρα.

    Επίσης, έγινε γνωστό ότι καταβλήθηκαν όλες οι πληρωμές από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού (των αποδοχών μας του Ιανουαρίου 2023, της άδειας , του επιδόματος αδείας 2023 και το ποσοστό που αναλογεί για το Δώρο Πάσχα του 2023) και στις επόμενες δυο με τρεις εργάσιμες μέρες αναμένεται να γίνουν και οι πληρωμές και από την πλευρά της ειδικής διαχείρισης όπως και οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί.

    Τέλος, από το σωματείο διευκρινίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από τον Απρίλιο του 2012 και μετά , με εξώδικο προς την εταιρεία ότι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω βλαπτικής μεταβολής, θα λάβουν κανονικά τις αποζημιώσεις τους, όμως πρόβλημα υπάρχει με κάποιους εργαζόμενους που τον Μάιο του 2014 που άρχισε η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, δεν υπέγραψαν την ειδική συμφωνία με το Πολεμικό Ναυτικό. Για τους εργαζόμενους αυτούς η εταιρεία θεωρεί ότι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς και τους έχει διαγράψει από το 2014 από την δύναμη του Ναυπηγείου.

    Σ’ αυτούς, η ειδική διαχείριση δεν δέχεται να τους καταβάλει αποζημιώσεις. Και αυτοί όμως έχουν το δικαίωμα να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους στην ειδική διαχείριση και στη συνέχεια να προσφύγουν στο Πτωχευτικό Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει αμετάκλητα εάν δικαιούνται ή όχι αποζημίωση.

    Διαβάστε επίσης

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Με €850 οι αμοιβές των εργαζομένων από το Πολεμικό Ναυτικό – Υπάρχουν αντιδράσεις



    ΣΧΟΛΙΑ