• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Με €850 οι αμοιβές των εργαζομένων από το Πολεμικό Ναυτικό – Υπάρχουν αντιδράσεις

    ναυπηγεία σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Το βασικότερο θέμα που έθεσαν οι συνδικαλιστές του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά στη συνάντηση τους με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ο προσδιορισμός των αποδοχών τους, για τις εργασίες που γίνονται στο Ναυπηγείο και θα συνεχιστούν έως ολοκληρωθούν στα σκάφη του Π.Ν., ανεξάρτητα αν στις επόμενες ημέρες αναλάβει και επίσημα ο Γιώργος Προκοπίου.

    Όπως έγινε γνωστό, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να αμείβονται με τις αποδοχές που εισέπρατταν από την ΕΝΑΕ με κάποιο πλαφόν στις υψηλότερες αποδοχές, ή στη χειρότερη περίπτωση να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο καθαρών αποδοχών για όλους, έτσι ώστε ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων που μέχρι τώρα από το ΠΝ λάμβανε το ποσό των 850 ευρώ να λαμβάνει αποδοχές που να καλύπτουν τουλάχιστον τη διαφορά του κόστους ζωής που έχει ανέβει δραματικά από το 2014 (που είχαν τότε προσδιοριστεί τα επίπεδα των αποδοχών που θα μας κατέβαλε το ΠΝ) μέχρι σήμερα.

    Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Η Τρίαινα», Ε. Μπαλογιάννης, σε ενημέρωση του προς τους συναδέλφους του, τονίζει:

    «Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των αποδοχών μας, πέρα από τα μέχρι τώρα επίπεδα που κατέβαλε το ΠΝ, διότι αυτά τα επίπεδα αποδοχών έχουν ληφθεί υπόψη από τα οικονομικά υπουργεία που χρηματοδοτούν το όλο εγχείρημα.

    Όπως σας είχαμε αναφέρει πράγματι έγινε συνάντηση του προεδρείου του Σωματείου μας και του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα με αρμοδίους του Υπουργείου Άμυνας. Θέμα της συνάντησής μας ήταν η συζήτηση και επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή στην πράξη της διάταξης που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη σχετικά με τη συνεργασία μας με το Πολεμικό Ναυτικό.

    Διευκρινίσαμε ότι αυτό που ζητάμε είναι οι αναπροσαρμογές να κινούνται μέσα στα όρια του προϋπολογισμού, χωρίς καμιά υπέρβαση. Και ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει, διότι ο αριθμός αυτών που θα απασχοληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στο νέο πρόγραμμα φαίνεται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των εργαζομένων που αμείβονταν μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

    Εξηγήσαμε ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει το πρόγραμμα με αποδοχές του επιπέδου που σχεδιάζεται, διότι αυτό θα οδηγήσει τους εργαζόμενους αφενός μεν σε αδυναμία συντήρησης των οικογενειών τους, αφετέρου δε σε ιδιαίτερα μεγάλη απαξίωση της δουλειάς τους. Δεν είναι δυνατόν οι αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη να φτάνουν περί τα 800 ευρώ (όπως αναμένεται να γίνει από την 1η Απριλίου) και εξειδικευμένοι τεχνίτες με 20-30 χρόνια υπηρεσίας να αμείβονται με 850 ευρώ. Πέρα από το άδικο, είναι και εξευτελιστικό.

    Στο επιχείρημα ότι τόσα λαμβάναμε από το ΠΝ μέχρι τώρα, η απάντησή μας ήταν ναι, αλλά παράλληλα είχαμε λαμβάνειν και το 35% της διαφοράς από την εταιρεία, που τώρα δεν θα υπάρχει. Ακόμη και στην εξόφληση του μήνα Ιανουαρίου οι αποδοχές μας θα είναι αποδοχές που λαμβάναμε από τα ΕΝΑΕ.

    Προβάλαμε και μια σειρά άλλων επιχειρημάτων, όπως ότι μετά τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού και τις τεράστιες αυξήσεις ειδικά των ειδών διατροφής του τελευταίου έτους, η διατήρηση των αποδοχών που είχαν προσδιοριστεί το 2014, ουσιαστικά σημαίνει κατακόρυφη μείωση, αφού η πραγματική αγοραστική αξία των ίδιων αποδοχών σήμερα, είναι πολύ-πολύ μικρότερη. Και ότι, εν πάση περιπτώσει, τα σχεδιαζόμενα επίπεδα αποδοχών είναι πολύ κοντά στα επιδόματα ανεργίας, που θα λαμβάναμε εάν εγγραφόμαστε στο Ταμείο Ανεργίας.

    Η απάντηση ήταν ότι σε ανθρώπινο επίπεδο τα επιχειρήματά μας είναι κατανοητά, όμως σε επίπεδο τουλάχιστον Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει κάτι.

    Τα άλλα θέματα που συζητήσαμε ήταν:

    – Πότε θα βγει ανακοίνωση – πρόσκληση από το Πολεμικό Ναυτικό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εργαζόμενους και την υπογραφή της ειδικής συμφωνίας. Η απάντηση ήταν ότι αμέσως μετά την κυκλοφορία του ΦΕΚ, θα υπάρξει σχετική πρόσκληση και θα υπάρχουν μερικές μέρες για να αποφασίσει ο κάθε εργαζόμενος τι θα κάνει.

    – Άλλο θέμα ήταν η πρόβλεψη στη διάταξη που ψηφίστηκε ότι μπορούν να προσληφθούν και συνταξιούχοι, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητοι. Το ερώτημά μας και οι μεγάλες επιφυλάξεις μας ήταν ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίσει ότι κάποιος συνταξιούχος είναι απαραίτητος. Θέση μας είναι ή όλοι οι συνταξιούχοι ή κανένας. Διότι διαφορετικά το ενδεχόμενο οι επιλογές να γίνονται με βάση προσωπικές σχέσεις ή ρουσφετολογικά κριτήρια είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

    – Άλλο ένα θέμα που θέσαμε ήταν με ποιο οργανόγραμμα θα λειτουργεί το Πολεμικό Ναυτικό. Θα είναι οι ίδιοι διευθυντές, εργοδηγοί και υπεργοδηγοί που είχε ορίσει η εταιρεία ή θα μεταβληθεί; Η απάντηση ήταν ότι το ΠΝ θα αποφασίσει για τα θέματα αυτά. Και πάλι όμως έχουμε πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο και τα κριτήρια που και αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν.

    – Τρόπος εισόδου στο Ναυπηγείο και ελέγχου χρόνου εργασίας. Θα υπογράφουμε σε καταστάσεις ή θα χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές κάρτες που είχαμε από την εταιρεία και τις οποίες με δικό μας αίτημα και σχετική πίεση διατηρούμε; Η απάντηση ήταν ότι και αυτό θα αποφασιστεί στην πορεία.

    – Ωράριο εργασίας. Επειδή κυκλοφορούν φήμες για αλλαγή της ώρας έναρξης και λήξης του ωραρίου εργασίας μας, ζητήσαμε διευκρινίσεις. Η απάντηση ήταν ότι δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα.

    – Εκκαθάριση και εκκρεμείς πληρωμές. Η απάντηση ήταν ότι εντός μιας-δυο ημερών μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα γίνει η εκκαθάριση και εξόφληση όλων των οφειλομένων από το ΠΝ.

    Για όλα τα παραπάνω θέματα, κρατήθηκαν σημειώσεις, με τη δέσμευση ότι το συντομότερο δυνατό θα μας δοθούν οι τελικές απαντήσεις.

    Από την πλευρά μας, εμείς τονίσαμε ότι επιμένουμε. Και ότι αν πραγματικά υπάρχει βούληση όλων των εμπλεκομένων να προχωρήσει το πρόγραμμα προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού και της Εθνικής γενικά Άμυνας, αλλά και των εργαζομένων, θα πρέπει να μας δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, το Σωματείο είναι εδώ. Είμαστε μέσα στα γεγονότα, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε. Με κάθε τρόπο, με θέσεις, με άποψη, με δυναμισμό!».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ