• Ναυτιλία

    Στροφή των εφοπλιστών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


    Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισρέει στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό κατευθύνεται και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Χωρίς τυμπανοκρουσίες οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα και ήδη αρκετοί βρίσκονται σε διαδικασίες συζητήσεων για την εξαγορά ήδη εγκατεστημένων και λειτουργούντων πάρκων.

    Τα ονόματα εφοπλιστών που διαθέτουν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα είναι του Πόλυ Β.Χατζηιωάννου, του Βίκτωρα Ρέστη, του Γιώργου Φειδάκη.

    Επίσης, σε ανάλογη επένδυση προχώρησε και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος σε φωτοβολταϊκό πάρκο στο Δομοκό, ενώ στην φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν επενδύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, αλλά και ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

    Από τους πρωτοπόρους εφοπλιστές στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θεωρείται ο Πόλυς Χατζηϊωάννου, γιος του Βάσου Χατζηϊωάννου, ο οποίος διαχειρίζεται ποντοπόρα πλοία μέσω της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής εταιρείας Safe Bulkers.

    Το φωτοβολταϊκό πάρκο εκτείνεται στο κτήμα του Ιάκωβου Τομπάζη που βρίσκεται στην περιοχή της Απάθειας στην Τροιζηνία, που αρχικά είχε αγοράσει η οικογένεια Χατζηϊωάννου, ενώ αργότερα αγόρασε και το γειτονικό κτήμα του Κουντουριώτη.

    Τα δύο κτήματα είναι στην πλαγιά πάνω από τον Γαλατά Τροιζηνίας και απέναντι από τον Πόρο. Τα κτήματα αυτά που είχαν δοθεί στους αγωνιστές του 1821 ως αποζημίωση των υπηρεσιών τους στον εθνικό αγώνα είναι πλέον στην κατοχή του Πόλυ Β. Χατζηϊωάννου και έχουν αξιοποιηθεί και λειτουργούν για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    Από το 2011 λειτουργεί το αιολικό πάρκο του Βίκτωρα Ρέστη

    Λίγα χιλιόμετρα υψηλότερα βρίσκεται και το αιολικό πάρκο του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, το οποίο λειτουργεί από το 2011 στην κορυφογραμμή των Αδερών, που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ερμιονίδας και στην τοπική κοινότητα Θερμισίων.

    H εταιρεία Αιολική Αδέρες Α.Ε., είναι θυγατρική της R.F. Energy A.E., του Βίκτωρα Ρέστη που διαθέτει τρία αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 36 MW.

    Συνολικά η εταιρεία διαθέτει δώδεκα Ανεμογεννήτριες που έχουν κατασκευαστεί από την δανέζικη εταιρεία «VESTAS», είναι τύπου V90 3MW. Τα τρία αιολικά πάρκα πιστοποιήθηκαν από την «TUV HELLAS A.E.» και η επένδυση ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ και στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται και το δίκτυο των δρόμων που φτιάχτηκαν για την εξυπηρέτηση των ανεμογεννητριών.

    Ο Βίκτωρας Ρέστης σε συνεργασία με τον εφοπλιστή Γιώργο Φειδάκη έχουν αδειοδοτηθεί από το 2012 για το αιολικό πάρκο της Λήμνου, για την εγκατάσταση 81 ανεμογεννητριών με συνολική ισχύ 498,15 MW για να τροφοδοτεί πάνω από 600.000 νοικοκυριά, αλλά και για το αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια, συνολικής ισχύος 387 MW.

    Ο προϋπολογισμός του έργου στη θάλασσα της Λήμνου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν δείξει ενδιαφέρον ξένοι επενδυτές, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα η υλοποίηση του.

    Στην φόρτιση των αυτοκινήτων, τουλάχιστον σε μία εταιρεία που συμμετέχουν εφοπλιστές, έχει επενδύσει με σημαντικό ποσοστό η αμερικανική εταιρεία Blink η οποία διαθέτει ήδη 60 και πλέον σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Capital ναυτιλιακή (Βαγγέλης Μαρινάκης): Τι σηματοδοτεί η «απόβαση» στην Αθήνα – «Καυτό» ενδιαφέρον για το ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ

    Σταύρος Κατσικάδης (Μαρίνα Φλοίσβου): Πλωτά αιολικά και φωτοβολταϊκά στα σχέδιά μας



    ΣΧΟΛΙΑ