ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα πλοία μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ μέσω της νότιας διαδρομής οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με τα σήματά τους ενεργά, ανέφερε μια βασική ναυτική ομάδα πληροφόρησης, καθώς οι traders ενέργειας και οι πλοιοκτήτες αναζητούν ενδείξεις για το πόσο γρήγορα και με ασφάλεια μπορεί η κίνηση στο Ορμούζ να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Δεν υπάρχει υποχρέωση συντονισμού με το αμερικανικό ναυτικό κατά τη διέλευση από τα στενά κατά μήκος της ακτής του Ομάν, ανέφερε σε ενημερωτικό δελτίο το Joint Maritime Information Center (JMIC), το οποίο λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ ναυτικών δυνάμεων και εμπορικής ναυτιλίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ενημέρωση που δημοσίευσε το Ιράν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία τα πλοία μπορούν να διέρχονται από τη θαλάσσια οδό μόνο με την άδεια της Τεχεράνης.
Ένα υπερδεξαμενόπλοιο πετρελαίου φάνηκε να διέρχεται μέσω της νότιας διαδρομής με ενεργό το δορυφορικό του σήμα νωρίς το Σάββατο. Ωστόσο, η εκτεταμένη παραποίηση σημάτων και οι παρεμβολές στην περιοχή καθιστούν δύσκολη την επιβεβαίωση της ακρίβειας τέτοιων σημάτων. Δύο κινεζικά δεξαμενόπλοια καυσίμων φάνηκε επίσης να αποχωρούν μέσω της ιρανικής διαδρομής.
Η κίνηση μέσω του Ορμούζ, το οποίο πριν από τον πόλεμο εξυπηρετούσε το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, αυξήθηκε απότομα την Πέμπτη μετά την έναρξη ισχύος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, αλλά μειώθηκε ξανά την επόμενη ημέρα, καθώς προέκυψε αβεβαιότητα σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα των στενών. Η αποσυμφόρηση της προσφοράς έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει ένα κύμα εγκλωβισμένων βαρελιών στην αγορά πετρελαίου, ενώ οι τιμές του αργού είναι πλέον περισσότερο από 35% χαμηλότερες από την κορύφωσή τους στο απόγειο του πολέμου.
«Οι ναυτιλλόμενοι ενημερώνονται ότι μπορούν να διέρχονται από τη νότια διαδρομή ημέρα ή νύχτα με ενεργό το AIS τους, τα ραντάρ σε λειτουργία εκπομπής, τα φώτα πορείας αναμμένα και κανονική χρήση VHF», ανέφερε το JMIC, αναφερόμενο στο σύστημα αυτόματης αναγνώρισης μέσω πομποδεκτών και στις ραδιοεπικοινωνίες πολύ υψηλής συχνότητας. «Ο συντονισμός με το NCAGS δεν είναι υποχρεωτικός. Τα πλοία μπορούν να διέρχονται από τη νότια διαδρομή χωρίς συντονισμό.»
Τα πλοία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο συμφόρησης, καθώς και την πιθανότητα ύπαρξης ναρκών στα στενά, ανέφερε το JMIC, προσθέτοντας ότι αναμένονται επιχειρήσεις εκκαθάρισης. Η υδρογραφική υπηρεσία του Πακιστάν προειδοποίησε ότι εντοπίστηκε νάρκη κοντά στο Ομάν την Παρασκευή, αν και το αμερικανικό ναυτικό είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η νότια διαδρομή είναι απαλλαγμένη από νάρκες.
Η τελευταία ενημέρωση του JMIC έρχεται αφότου ο αμερικανικός στρατός ενθάρρυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα πλοία να διέρχονται από το Ορμούζ «σκοτεινά», δηλαδή να απενεργοποιούν τους πομποδέκτες τους, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που είδε το Bloomberg News.
Αν και ο συντονισμός με τις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητος για τη διέλευση, το ενημερωτικό δελτίο ανέφερε ότι τα πλοία θα πρέπει να επικοινωνούν με το αμερικανικό ναυτικό για πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς διαδρομές διέλευσης.
Το JMIC εκτιμά πλέον ότι το επίπεδο απειλής ασφαλείας στο Ορμούζ είναι «μέτριο», ένα επίπεδο χαμηλότερα από το «σημαντικό» που ίσχυε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
Διαβάστε επίσης
Τσίπρας: Συνάντηση με πρέσβεις ευρωπαϊκών κρατών – Στο επίκεντρο διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου: Συνελήφθη 39χρονος που έτρεχε με 203 χλμ/ώρα – Προσπάθησε να δωροδοκήσει την Τροχαία
- Σπάτα: Φωτιά σε έκταση με ξερά χόρτα κοντά στο εκπτωτικό χωριό
- Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Ροδόπη – Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ημαθία
- Ισπανία: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στη σύζυγο του πρωθυπουργού Σάντσεθ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.