ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιστορική συμφωνία ONEX και Hanwha Ocean – Η Ελλάδα «αναγεννιέται» ως παγκόσμια δύναμη στην αμυντική ναυπηγική
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανου Γκίκα, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θαλασσίου-Ναυτιλιακού & Αγροτικού Τομέα της Δημοκρατίας της Ν. Κορέας, κ. Eoh, Kiy-Ku και συνεργάτες του, παρουσία της Α.Ε. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, κ. Ju-seong Lim.
Η συνάντηση – που διήρκεσε περισσότερο της μίας ώρας – είχε στο επίκεντρο ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της Ναυτιλίας και της Ναυπηγοεπισκευής και με αναφορά στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και των επενδύσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας: «Ελλάδα και Ν. Κορέα διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο διεθνές Ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι άριστες», τονίζοντας τον «εορταστικό και σημαντικό χαρακτήρα του 2026, καθώς συμπληρώνονται 65 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Κορέας.».
Στην συνέχεια, ο κ. Γκίκας στάθηκε στην σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, σε θέματα διμερούς εμπορίου και στην ανάγκη βελτίωσης του υφιστάμενου ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, με την άρση σειράς μη δασμολογικών εμποδίων σε εξαγωγές ειδών διατροφής.
Στον αντίποδα τονίσθηκε ότι οι ναυπηγήσεις πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών στα κορεατικά ναυπηγεία, ανέρχονται περίπου στο 25% των συνολικών παραγγελιών τους, ενισχύοντας έτσι ουσιαστικά την κορεατική οικονομία.
Όπως δήλωσε ο κ. Γκίκας: «Ζήτησα από τον κ.Eoh, Kiy-Ku, την συμπερίληψη Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού στη λίστα των Προμηθευτών των Κορεατικών Ναυπηγείων, διότι παρά το γεγονός ότι το 20% των ετησίων εσόδων των Κορεατικών Ναυπηγείων, προέρχονται από Ελληνικά κεφάλαια, η συμμετοχή Ελλήνων προμηθευτών είναι μηδαμινή.».
Εν συνεχεία, ο Έλληνας Υφυπουργός, ανέφερε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδος – Ν. Κορέας ενισχύεται έτι περαιτέρω, μετά την προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ της ONΕX και της HANWHA Ocean, η οποία στοχεύει να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό κέντρο της αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας στην Μεσόγειο, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα σημαντικής διασύνδεσης της Ελληνικής & Κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Επιπλέον, ο κ. Γκίκας σημείωσε την σύσταση και στελέχωση από 15/6/2026 της έδρας Ναυτιλιακού Ακολούθου στο Busan της Κορέας, γεγονός το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις με έμφαση στον ναυτιλιακό και διπλωματικό τομέα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Υφυπουργός:
«Η παρουσία Ναυτιλιακού Ακολούθου θα μπορέσει να συμβάλει ενεργά στην συνεργασία, στην συνεκπαίδευση και ανταλλαγή εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ακτοφυλακών των δύο χωρών, στα πρότυπα υφιστάμενων αντίστοιχων συνεργασιών με άλλα κράτη.».
Κατά την συνάντηση ετέθη επίσης, στην βάση παλαιότερης πρότασης / πρωτοβουλίας του κ. Γκίκα κατά την επίσκεψή του στην Κορέα τον Απρίλιο 2025, να εξετασθεί η σύσταση κοινής τεχνικής Ομάδας συνεργασίας, με συμμετοχή αρμοδίων στελεχών από τις δύο χώρες, με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυπηγικής.
Συζητήθηκε τέλος, με πρωτοβουλία του κ. Eoh, Kiy-Ku η προοπτική συνεργασίας της κορεατικής πλευράς, με Έλληνες εφοπλιστές στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τουλάχιστον 3.000TEU, με κατάλληλα πλοία που να δύνανται να διαπλεύσουν τον Βόρειο διάδρομο (Αρκτική οδός).
Όπως είπε ο κ. Γκίκας: «Μετά την λήψη σχετικής με το θέμα επιστολής, εν λόγω πρόταση θα προωθηθεί αρμοδίως στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για περαιτέρω αξιολόγηση.».
Συζητήθηκε τέλος, η επερχόμενη για το φθινόπωρο του 2026, Παγκόσμια Έκθεση Νήσων “Expo 2026” που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Yeosu της Ν. Κορέας, με κεντρική θεματική :“Συνδέοντας Νησιά, Ωκεανούς και το Μέλλον” και στην οποία προγραμματίζεται να συμμετάσχει η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων και ο Δήμος Σαντορίνης.
Διαβάστε επίσης
ΧΑ: Αλλαγές στους δείκτες μετά την μεταβολή του free float στην Allwyn
Συμφωνία Alter Ego Media, Motor Oil και Antenna για το Ant1+
Celestyal: Ακυρώνονται οι κρουαζιέρες με το Celestyal Discovery και το Celestyal Journey
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος Μαρινάκης: Ο Ντίλιαν είναι καταδικασμένος, οι δίκες γίνονται στα δικαστήρια, όχι στην τηλεόραση ή τη Βουλή
- Τα πλοία της Μαλαισίας θα περνάνε ελεύθερα από το Στενό του Ορμούζ
- H Element Shipmanagement του Άλεξ Λεμονίδη αγόρασε το όγδοο πλοίο της
- Pernod Ricard: Εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Brown-Forman που παράγει το Jack Daniel’s
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.