• Ναυτιλία

    Σταμάτης Τσαντάνης στο mononews: Αύξηση του στόλου της Seanergy κατά 70% αλλά με συντηρητικές κινήσεις

    Σταμάτης Τσαντάνης, CEO Seanergy Maritime Holdings

    Σταμάτης Τσαντάνης, CEO Seanergy Maritime Holdings


    Θεαματική αύξηση του στόλου της κατά 70% πέτυχε φέτος η ναυτιλιακή  Seanergy Maritime εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, καταφέρνοντας την ίδια στιγμή να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του δανεισμού της.

    Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υιοθέτηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, εντείνοντας τις προσπάθειες της για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα που έχει θέσει ο ΙΜΟ για το 2030, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση με ενσωματωμένα κριτήρια ESG από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Πίσω από την εντυπωσιακή αυτή πορεία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Nasdaq ναυτιλιακής, βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Σταμάτης Τσαντάνης.

    Με εμπειρία πάνω από 23 χρόνια στη ναυτιλία και τις κεφαλαιαγορές βρίσκεται στο τιμόνι της Seanergy από το 2012 και ηγήθηκε της επιτυχημένης διαδρομής και μετεξέλιξης της σε μία εταιρεία capesize παγκόσμιου βεληνεκούς, με μεταφορική ικανότητα άνω των 3 εκατομμυρίων dwt.

    Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Shipping Trade and Finance από το Bayes (πρώην Cass) Business School στο Λονδίνο και πτυχιούχος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, διετέλεσε επενδυτικός τραπεζίτης στην Alpha Finance, με ειδίκευση στις εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστηριακές αγορές και ιδιαίτερα αυτές της Ν. Υόρκης, πριν εισέλθει στον κλάδο της ναυτιλίας.

    Kινηθήκαμε με γνώμονα τις ευκαιρίες

    “Στην ανάπτυξη του στόλου κινηθήκαμε βάση ευκαιριών. Με προσεκτικές και συντηρητικές κινήσεις αυξήσαμε το στόλο μας κατά 70% εστιάζοντας στα capesize. Αγοράσαμε σχεδόν όλα τα ιαπωνικής κατασκευής capesize της second hand αγοράς”, επισήμανε στο mononews.gr.

    “Έχουμε διαθέσει από τις αρχές του έτους 200 εκατ. δολάρια, ωστόσο η ραγδαία αυτή ανάπτυξη έγινε, με συντηρητικό τρόπο, με βάση τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της εταιρείας”, τόνισε.

    “Μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποίησε η εταιρεία εξασφάλισε σημαντικά κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποίησε τόσο για την εξαγορά πλοίων όσο και για τη μείωση του δανεισμού μας στο 40%”, εξήγησε.

    Αναφορικά με την πολιτική ναύλωσης που ακολουθεί η Seanergy, ανέφερε: “Παραμένουμε επικεντρωμένοι στα capesize κλείνοντας μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Κλείσαμε φέτος 10 νέες συμφωνίες ναύλωσης και το πλεονέκτημα μας σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες είναι ότι τα ναύλα ακολουθούν μεν τον δείκτη αναφοράς, ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε κάποιο χρονικό διάστημα, από 3 μήνες έως ένα χρόνο, σταθερή τιμή”.

    Εξοικονόμηση ενέργειας

    “Η Seanergy από το 2015 πραγματοποιεί κινήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα πλοία της αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν, όπως η τοποθέτηση συσκευών μείωσης των ρύπων. Σε αρκετές από αυτές τις κινήσεις μας εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από τους ναυλωτές μας, ενώ για όσα πλοία δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία πραγματοποιούμε ενέργειες με τα δικά μας κεφάλαια”, αναφέρει ο κ. Τσαντάνης.

    Για την επίτευξη του στόχου της η ναυτιλιακή προχώρησε, μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με την DeepSea Technologies, εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων τεχνολογίας για τη ναυτιλία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) που έχει ιδρύσει ο Ρομπέρτο Κούστας.

    Με τη χρήση της πλατφόρμας Pythia, της πρώτης στον κόσμο τεχνολογίας σχεδιασμού διαδρομής και βελτιστοποίησης της πλοήγησης (routing), προσαρμοσμένη στο ακριβές προφίλ απόδοσης των πλοίων, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τα capesize πλοία της Seanergy πέτυχαν μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και 12%, με μέση εξοικονόμηση καυσίμου 8%, όπως καταγράφηκε σε μια σειρά ταξιδιών κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021.

    Όπως έχει τονίσει κατά το παρελθόν ο Σταμάτης Τσαντάνης, οι ολοένα και πιο φιλόδοξοι στόχοι και κανονισμοί βιωσιμότητας του κλάδου της ναυτιλίας θα καταστήσουν δύσκολη τη διαχείριση μη αποδοτικών πλοίων. Ως εκ τούτου, η Seanergy προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει ανταγωνιστική και ευέλικτη για τους ναυλωτές της, εξασφαλίζοντας πλοία υψηλής ποιότητας, συμβατά με τις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

    Χρηματοδότηση με κριτήρια ESG

    Πρόσφατα η ναυτιλιακή εξασφάλισε από την Τράπεζα Πειραιώς, ένα sustainability-linked δάνειο, ύψους 16,85 εκατ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους απόκτησης ενός εκ των πλοίων της.

    Πρόκειται για την πρώτη ναυτιλιακή χρηματοδότηση με ενσωματωμένα κριτήρια ESG από ελληνική τράπεζα, και σύμφωνα με τους όρους του δανείου δίνονται κίνητρα στη ναυτιλιακή για σταδιακή μείωση των εκπομπών CO2 του χρηματοδοτούμενου πλοίου.

    Παράλληλα, στα πλαίσια διευρυμένων ενεργειών για την μείωση των εκπομπών CO2, η Seanergy υπέγραψε το «Call to Action for Shipping Decarbonization» που αποτελεί παγκόσμια συμμαχία περισσότερων από 230 ηγέτιδων εταιριών και οργανισμών του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο σύνολο των επιμέρους αγορών της θαλάσσιας οικονομίας. Οι υπογράφοντες αυτή την «πρόσκληση για Δράση» πιστεύουν ότι μια δίκαιη προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα της θαλάσσιας αλυσίδας έως το 2050 είναι και δυνατή και απαραίτητη.

     Το turnaround story

    Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσε ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία της Seanergy Maritime, τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 όσο και συνολικά στο εννεάμηνο του έτους, καθώς ευνοήθηκε τόσο από την εκτίναξη των ναύλων στην αγορά ξηρού φορτίου όσο και από την επέκταση του στόλου της.

    Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 50 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 146%, έναντι 20,4 εκατ. δολαρίων της αντίστοιχης περιόδου το 2020. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκε στα 20,1 εκατ. δολάρια για το τρίτο τρίμηνο του 2021, έναντι 3,6 εκατ. δολαρίων του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 459%.

    Για το εννεάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 100 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 130% έναντι των 43,5 εκατ. δολαρίων το 2020. Επίσης η ναυτιλιακή εμφάνισε καθαρά κέρδη 20,7 εκατ. δολάρια το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 έναντι ζημιών 16 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο το 2020.

    Διόλου τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η η νορβηγική επενδυτική τράπεζα Fearnley Securities, αποφάσισε να ξεκινήσει φέτος την κάλυψη των μετοχών της Seanergy Maritime Holdings , διατυπώνοντας σύσταση “αγορά” και τιμή στόχο τα 1,50 δολάρια.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εταιρεία βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να επωφεληθεί από την ισχυρή αγορά ξηρού φορτίου και την αύξηση των ναύλων, μετά την επέκταση του στόλου της.

    “Η Seanergy αποτελεί ένα σημαντικό turnaround story τον τελευταίο χρόνο, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε ενίσχυση του στόλου της, σε επαναγορά ιδίων μετοχών και στην παρουσίαση υγιούς ισολογισμού”, επισήμαναν μεταξύ άλλων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τράπεζα Πειραιώς: Δάνειο 16,85 εκατ. δολαρίων στην Seanergy Maritime Holdings με ESG κριτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ