• Ναυτιλία

    Στα ύψη ο ανεφοδιασμός των πλοίων: Τα 918 δολ. έφτασε ο τόνος στη Φουτζέιρα

    Γιατί το LNG δεν αποτελεί ρεαλιστικό Plan B για την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη


    Δραματικές είναι οι εξελίξεις και στην παγκόσμια ναυτιλία, δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων στους δύο από τους μεγαλύτερους κόμβους ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο ξεπέρασαν το όριο των 900 δολαρίων ανά τόνο για πρώτη φορά.

    Οι τιμές στη Φουτζέιρα (Fujairah), το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι ανεφοδιασμού στον κόσμο, έφτασαν τα 918 δολάρια σήμερα, ενώ διαμορφώθηκαν στα 904,50 δολάρια στη Σιγκαπούρη, τον κορυφαίο κόμβο ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο, με τη συνολική παγκόσμια μέση τιμή της Ship & Bunker στο υψηλό ρεκόρ των 885,50 δολαρίων.

    Οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέβει από τότε που έπεσαν το καλοκαίρι του 2020, αλλά επιταχύνθηκαν γρήγορα σε νέα υψηλά ρεκόρ, καθώς οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι πλέον πάνω από 110 δολάρια ανά βαρέλι.

    Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και η γενική γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εντάσεις έχουν φέρει τις τιμές του Brent στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

    Η τιμή του μαζούτ με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (VLSFO) αυξήθηκε κατά 35% από την αρχή του έτους και η διαφορά καυσίμου μεταξύ VLSFO και το HSFO είναι πλέον πάνω από 200 δολάρια ανά τόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: 1.000 ναυτικοί εγκλωβισμένοι σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

    Θάνος Σοφιός: Πώς επηρεάζει ο πόλεμος τις τιμές των εμπορευμάτων και τη ναυτιλία ξηρού φορτίου

    Άγγλοι εργάτες αρνούνται να εκφορτώσουν δύο πλοία με κυπριακή σημαία που μεταφέρουν ρωσικά φορτία LNG



    ΣΧΟΛΙΑ