• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Στα χαρακώματα κυβέρνηση και δανειστές για το Ασφαλιστικό

    Περικοπές


    Η «μητέρα όλων των μαχών» φαίνεται πως είναι αυτή που θα δώσει η κυβέρνηση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, καθώς οι διαφωνίες των δύο πλευρών δείχνουν να είναι χαώδεις, και αυτό δεν έμεινε κρυφό ούτε κατά τη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ.

    Η κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη, αλλά και η επιμονή του στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είναι το «κλειδί» στη μάχη αυτή, καθώς οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση αυτή, την οποία θεωρούν αντιαναπτυξιακή, και επιμένουν για μείωση συντάξεων, αλλά και για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

    Όμως η αύξηση των εισφορών δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά μόνο από τους εκπροσώπους των Θεσμών, αλλά και από τους εργοδοτικούς φορείς, με τον ΣΕΒ να προειδοποιεί πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχαμε «πάγωμα» επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και  της αδήλωτης εργασίας.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στον ΣΕΒ χθες, σχολιάζοντας για το Ασφαλιστικό πως «θα ήταν ευκολότερο για εμάς αν είχαμε την αντιπολίτευση και τις εργοδοτικές οργανώσεις».

    Τι αντιπροτείνουν οι δανειστές; Μείωση κατά 15% των συντάξεων  άνω των 800 ευρώ, ή εναλλακτικά «τσεκούρι» πάνω από 30% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή οριζόντια μείωση 6% για όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ.

    Και ενώ για τις κύριες συντάξεις υπάρχει μία ελπίδα πως δεν θα περικοπούν περαιτέρω, για τις επικουρικές θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα υπάρξει νέο «ψαλίδισμα», που θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και θα ανέρχεται ως και στο 10% για συντάξεις άνω των 128 ευρώ.

    Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% από τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά και οι μειώσεις στα εφάπαξ (κατά 10%) και τα μερίσματα (κατά 30%) των συνταξιούχων του Δημοσίου.

    Και βέβαια, μη φανταστεί κανείς ότι η κυβέρνηση έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία για το Ασφαλιστικό. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος…



    ΣΧΟΛΙΑ