Ναυτιλία

Χίος: Ο πλοίαρχος του φορτηγού με τους τούρκους ναύτες αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια

  • NewsRoom
Super Puma του Λιμενικού προσεγγίζει το πλοίο ANT

Super Puma του Λιμενικού προσεγγίζει το πλοίο ANT


Την βοήθεια του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος αρνήθηκε ο Τούρκος πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου ANT, σημαίας Βανουάτου, το οποίο συγκρούστηκε ανοιχτά της Χίου με έτερο φορτηγό πλοίο Potentia,  με σημαία Σιγκαπούρης, το απόγευμα της Παρασκευής.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, το Λιμενικό Σώμα κινητοποιήθηκε άμεσα, στέλνοντας μάλιστα έναν Έλληνα διασώστη στο πλοίο ANT, το οποίο είχε υποστεί ρήγμα στη δεξιά του πλευρά. Στο πλοίο επέβαιναν 13 ναυτικοί, εκ των οποίων οι 10 ήταν Τούρκοι.

Μόλις ο Έλληνας διασώστης πάτησε το πόδι του στο κατάστρωμα του πλοίου, συνομίλησε με το πλήρωμα, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια όταν τους επισημάνθηκε πως βρίσκονταν εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

To ΑΝΤ είχε ξεκινήσεις από την Αλεξάνδρεια με κατεύθυνση την Ουκρανία, ενώ το Potentia από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία ήταν άδεια, ενώ δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισης.

Τελικά, το ANT, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στη μέση του κύτους, κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές για παροχή βοήθειας, συνοδευόμενο από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής.

H ζημιά στο πλοίο ΑΝΤ
H ζημιά στο πλοίο ΑΝΤ

Δείτε video από τη δράση του Λιμενικού

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Ναυτιλίας για το περιστατικό

«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

»Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

»Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

»Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

Διαβάστε επίσης

Χίος: Σύγκρουστηκαν φορτηγά πλοία

Σύγκρουση επιβατηγών πλοίων στο λιμάνι της Τήνου

Μπλίνκεν: Στη Σαουδική Αραβία την ερχόμενη εβδομάδα

──────────────────ΣΧΟΛΙΑ