• Ναυτιλία

    Σε ανοδική τροχιά από την αρχή του έτους οι τέσσερις «επιτηρούμενες» ελληνικές ναυτιλιακές

    Οι Έλληνες εφοπλιστές Ευ. Πιστιόλης, Αριστείδης Πίττας, Συμεών Παληός και Γιάννης Κούστας


    Ανοδική πορεία ακολουθούν κατά πλειοψηφία από την αρχή του έτους οι τέσσερις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, Danaos Corporation (DAC $0,9157), Performance Shipping (DCIX $0,93), Euroseas Ltd (ESEA $0,68) και Top Ships (TOPS $0.8588), οι οποίες έχουν λάβει προειδοποίηση από τα χρηματιστήρια NASDAQ και NYSE, για συμμόρφωση με τον κανονισμό των δύο αγορών που αφορά στο minimum bid, προκειμένου να μη διαγραφούν από το ταμπλό.

    Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές των εταιρειών Performance Shipping, Danaos Corporation και Top Ships, συμφερόντων των εφοπλιστών Συμεών Παληού, Γιάννη Κούστα και  Ευάγγελου Πιστιόλη, παρουσιάζουν, από τις 31 Δεκεμβρίου, άνοδο 40,63%, 25,33% και 4,76% αντίστοιχα. Η Euroseas Ltd (ESEA), συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, έχει κινηθεί πτωτικά κατά 1,86%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του NASDAQ, στον οποίο είναι εισηγμένες όλες πλην της Danaos Corp, βρίσκεται στο 15,09% για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, ταυτόχρονα δηλαδή με τη μεγάλη πτώση των αμερικανικών αγορών, που οδήγησε σε ραγδαίες απώλειες σε όλους τους κλάδους.

    Οι τιμές των συγκεκριμένων εταιρειών, που είχαν ήδη χάσει μεγάλο τμήμα των κεφαλαιοποιήσεών τους μέσα στο 2018, συνέχισαν την πτώση τους μέχρι τα τέλη του έτους και τα «μαύρα» Χριστούγεννα που σημάδεψαν το αμερικανικό χρηματιστήριο, αγγίζοντας ταυτόχρονα περίπου τα ιστορικά χαμηλά τους.

    Έκτοτε, παρόλο που οι τρεις εκ των τεσσάρων κινούνται με κέρδη, δεν έχουν καταφέρει να επαναφέρουν τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους σε επίπεδα υψηλότερα του ενός δολαρίου για το απαραίτητο απαιτούμενο διάστημα των δέκα συνεχόμενων ημερών, γεγονός που θα τις επανέφερε  σε συμμόρφωση με τον κανονισμό.

    Τι μπορούν να κάνουν όμως οι εταιρείες για να αποφύγουν την τελική τους διαγραφή μετά την προειδοποιητική περίοδο των 6 μηνών; Πέραν της καλής χρηματιστηριακής πορείας που θα οδηγήσει τις τιμές των μετοχών πάνω από το $1 share/bid price, ο πλέον συνηθισμένος τρόπος είναι η μέθοδος το reverse split, το οποίο διατηρεί αμετάβλητη την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Εναλλακτικός τρόπος θεωρείται και η αγορά ιδίων μετοχών, μέσω της οποίας μειώνεται ο συνολικός αριθμός διαθέσιμων μετοχών, αυξάνοντας έτσι την αξία τους.

    Προς το παρόν, οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο 6 μηνών, ενώ οι ποσοστιαίες αυξήσεις που πρέπει να δουν οι τιμές των μετοχών τους προκειμένου να ξεφύγουν από το καθεστώς «επιτήρησης» είναι της τάξης του +9,20% για τη Danaos Corporation, +7,52% για την Performance Shipping, +47% για την Euroseas Ltd και +16,44% για την Top Ships.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» και για τέταρτη ελληνική ναυτιλιακή από το αμερικανικό χρηματιστήριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Κούστας: «Καμπανάκι» από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για τη Danaos

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Πιστιόλης: Νέα συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 45,8 εκατ. δολ. από την Top Ships



    ΣΧΟΛΙΑ