• Ναυτιλία

    Scrubbers 360ο: Μία αξιόπιστη λύση για την κορυφαία πρόκληση της ναυτιλίας

    • NewsRoom


    Η συμμόρφωση των ναυτιλιακών εταιρειών με τον κανονισμό του ΙΜΟ για τις εκπομπές θείου στα καύσιμα των πλοίων που θα ισχύσει από το 2020, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τους εφοπλιστές παγκοσμίως.

    Μία από τις λύσεις που προτιμούν αρκετές εταιρείες είναι η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού καυσαερίου (Exhaust Gas Cleaning System – EGCS), ευρύτερα γνωστό ως Scrubber, στα πλοία τους.

    Η Shanghai Marine Diesel Research Institute (SMDERI) που αντιπροσωπεύεται από την Glafcos Marine ΕΠΕ, προσφέρει μια αξιόπιστη απάντηση στην κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία.

    Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της εκδήλωσης «Scrubbers 360ο» που διοργάνωσε ο κινεζικός κολοσσός CSIC, και επιμελήθηκε η Glafcos, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, με σκοπό να παράσχει μια οπτική 360 μοιρών σχετικά με το θέμα των Scrubbers ως εργαλείο για την επίτευξη των νέων ορίων εκπομπών θείου από τα πλοία.

    Η μεγάλη ανταπόκριση της ναυτιλιακής κοινότητας και η κατάθεση πολλών διαφορετικών οπτικών πάνω στο θέμα από ομιλητές που κάλυψαν όλο το φάσμα της ναυτιλίας, πιστοποιούν την επιτυχία της πρωτοβουλίας της CSIC.

    Λεωνίδας Δρίκος, Managing Director, Glafcos Marine

    Όπως είπε o κ. Λεωνίδας Δρίκος, Managing Director, Glafcos Marine, «αυτή τη στιγμή οι ναυτιλιακές εταιρείες πιέζονται να αποφασίσουν εγκαίρως για τη λύση που πρέπει να ακολουθήσουν, δηλαδή τη χρήση συμμορφούμενων καυσίμων ή την εγκατάσταση EGCS, και να απαντήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε μία ακόμα πιο δύσκολη ερώτηση, σχετικά με τον κατασκευαστή EGCS που θα εμπιστευτούν».

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το σύστημα Scrubber του SMDERI απαντά αξιόπιστα σε αυτές τις ανησυχίες, καθώς:

    • η εμπειρία του SMDERI και η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις λύσεις καθαρισμού καυσαερίων εξασφαλίζουν τόσο τη λειτουργική αποτελεσματικότητα όσο και την αξιοπιστία των προτεινόμενων λύσεων,

    • η αρχή σχεδιασμού έχει πιστοποιηθεί από τους κορυφαίους Οργανισμούς Πιστοποίησης, μέσω της διαδικασίας έγκρισης μηχανικού πρωτότυπου,

    • τα υλικά και οι διαδικασίες κατασκευής EGCS επιλέγονται για να εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του συστήματος,

    • τα βασικά και κρίσιμα εξαρτήματα παρέχονται από αξιόπιστους κατασκευαστές, βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων του πελάτη,

    • το παγκόσμιο δίκτυο εξυπηρέτησης μετά την πώληση καλύπτει όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες και

    • το ισχυρό και σταθερό οικονομικό υπόβαθρο του SMDERI μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη μετά την πώληση στο μέλλον».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Δρίκος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρότασης της CSIC/SMDERI, κάνοντας λόγο για «μία λύση αξιόπιστη, με υψηλή παραγωγική δυνατότητα αλλά και με εξίσου υψηλή ποιότητα, ευρωπαϊκού επιπέδου, που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την τεχνογνωσία του Κινέζου κατασκευαστή σε τεχνολογικό επίπεδο, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους».

    Scrubber tower

    «Παρόλο που φαντάζει απλή, η τεχνολογία των scrubbers παρουσιάζει σημαντικές επιστημονικές, τεχνικές και μηχανολογικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», σημείωσε από την πλευρά του ο Δρ Γεώργιος Σκεύης, Επικεφαλής Ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Παράλληλα επισήμανε ότι: «Η ελληνική κοινότητα Έρευνας & Ανάπτυξης, σε στενή συνεργασία με την ελληνική και τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις για την προσαρμογή και βελτιστοποίηση των συστημάτων scrubbers από άποψη αυξημένης αποτελεσματικότητας, μείωσης των εκπομπών θείου, αλλά και μειωμένου κεφαλαιακού και λειτουργικού κόστους».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αντώνης Βούρδαχας, Principal Vessel Performance Analyst, ABS, επισήμανε ότι «η επερχόμενη εφαρμογή του νέου παγκόσμιου κατώτατου ορίου εκπομπών θείου από το 2020 συνοδεύεται από μία αβεβαιότητα που δημιουργεί αναστάτωση στη ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην τελευταία, 73η Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος MEPC, ενδέχεται να βοηθήσουν: υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές, αλλά τα scrubbers βρίσκονται για πολλούς στην κορυφή της λίστας, κυρίως χάρη στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά τους».

    Mr Dong Jianfu, Director SMDERI

    Ο κ. Λουκάς Κανιάρος, εκ μέρους της ναυτιλιακής εταιρείας CHANDRIS, σχολίασε ότι «ο νέος κανονισμός για τις εκπομπές θείου από τα πλοία επιτρέπει τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων των scrubbers», ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς όπως εκτίμησε «χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους δεν θα υπήρχε ουσιαστικός περιορισμός της περιεκτικότητας σε θείο του χρησιμοποιημένου καυσίμου». Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα «τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν και μερικές σημαντικές ανησυχίες που εμπλέκονται κατά την επιλογή ενός scrubber».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Αγγελικούσης: Ένα ακόμη νεότευκτο για τη Maran Gas. Στα 10 ανέρχονται τα υπό κατασκευή πλοία της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Β. Μαρινάκης: Γιατί οι αναλυτές συστήνουν «αγορά» των μετοχών της Capital Product Partners

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Έλληνες Εφοπλιστές: Ικανοποίηση για την απόφαση του IMO για τα ναυτιλιακά καύσιμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ