• Ναυτιλία

    Ρωσικό τάνκερ δεσμεύτηκε στην Κάρυστο – Μυστήριο με δεύτερο ρωσικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή

    • NewsRoom
    PEGAS - πεγας

    Δεξαμενόπλοιο Pegas


    Το υπό ρωσική σημαία τάνκερ κρατείται στον κόλπο της Καρύστου από τις λιμενικές αρχές για παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

    Πρόκειται για το aframax Pegas, το οποίο είναι φορτωμένο. Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο, όμως στο Κάβο Ντόρο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου. 

    Τη σχετική απόφαση εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στο πλαίσιο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων.

    Στο πλοίο επιβαίνουν 19 ναυτικοί Ρώσοι υπήκοοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση αφορά το πλοίο και όχι το φορτίο του.

    Η διαδρομή και τα αρχεία του πλοίου είναι συγκεχυμένα, με παρατεταμένα κενά, αναφέρει η ιστοσελίδα FleetMon.

    Το δεξαμενόπλοιο εξαγοράστηκε στη Ρωσία το 2020 και έχει αλλάξει δύο φορές όνομα. Το 2020-2021 ονομάζονταν Rerun και από τον Ιούνιο του 2021 μετονομάστηκε σε Pegas.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέπλευσε από τον Μαρμαρά στην Τουρκία, στις αρχές Απριλίου.

    Στο άρθρο της FleetMon αναφέρεται ότι στον κόλπο της Καρύστου κρατήθηκαν δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια.

    Με βάση τα στοιχεία του marinetraffic.com, το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Καρύστου

    Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, VF TANKER 2, αναχώρησε από τον Πειραιά στις 17 Απριλίου, με προορισμό το λιμάνι Kavkaz στη Ρωσία, αλλά διέκοψε το ταξίδι του και έπλευσε στον κόλπο της Καρύστου, για άγνωστη αιτία.

    Σύμφωνα με την Fleetmon, και αυτό το δεξαμενόπλοιο κρατήθηκε από τις λιμενικές αρχές, λόγω της απαγόρευσης της ΕΕ σε όλα τα ρωσικά πλοία, να ελλιμενίζονται στα λιμάνια της ΕΕ.

    Ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς να εφαρμόσουν τις κυρώσεις κατά της ρωσικής ναυτιλίας και σε ποιο βαθμό. Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση, η διάρκεια της κράτησης είναι ασαφής  και οι τοπικές ναυτικές αρχές παραμένουν σε αναμονή για οδηγίες.

    Πάντως αναφορικά με το VF TANKER 2, τα στοιχεία του marinetraffic.com δείχνουν ότι το δεξαμενόπλοιο πλέει στο Αιγαίο.

    Το VF TANKER 2 έχει αποχωρήσει από το λιμάνι της Καρύστου και πλέει στο Αιγαίο

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ΠΝΟ στο πλευρό των απεργών λιμενεργατών της Cosco

    Κλειστά τα λιμάνια και τα ναυπηγεία στην Σαγκάη



    ΣΧΟΛΙΑ