• Ναυτιλία

    Πτώση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών το 2020

    • NewsRoom


    Τα μέτρα που ελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, είχαν σημαντικές επιπτώσεις και στη βιομηχανία της κρουαζιέρας, ένα τομέα στον οποίο η χώρα μας επεδείκνυε σημαντικές επιδόσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και είχε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), τα στατιστικά στοιχεία κρουαζιέρας που καταγράφηκαν για το 2020 σε 43 καταγεγραμμένους προορισμούς στη χώρα μας, δείχνουν μία σημαντικότατη πτώση και ανέρχονται σε 202 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (έναντι 3.899 αφίξεων το 2019) και σε 64.356 αφίξεις επισκεπτών (έναντι 5.537.500 αφίξεων επισκεπτών το 2019). Δηλαδή παρατηρείται πτώση άνω του 95% και στους δύο δείκτες.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΙΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά το 2020 αφίχθησαν 76 κρουαζιερόπλοια με 16.640 επιβάτες έναντι 622 το 2019 και 1.098.091 επιβάτες. Στη Σαντορίνη το 2020 αφίχθησαν 3 κρουαζιερόπλοια με 131 επιβάτες έναντι 592 κρουαζιερόπλοιων το 2019 με 980.771 επιβάτες.

    Στη Μύκονο το 2020 αφίχθησαν 17 κρουαζιερόπλοια με 914 επιβάτες έναντι 550 το 2019 με 789.490 επιβάτες (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας της ΕΛΙΜΕ)

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρο Κόντε με την έναρξη των εμβολιασμών, αλλά και τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται, υπάρχουν πλέον οι ελπίδες για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας το 2021 πάντα φυσικά ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα πλοίων, λιμένων και γενικά των μεταφορικών μέσων. Όπως αναφέρει η ΕΕΚΦΝ, όταν το θέμα της πανδημίας θα τεθεί υπό έλεγχο οι εταιρείες θα προγραμματίσουν την επανεκκίνηση, αλλά οι ανακοινώσεις εταιρειών με συγκεκριμένες αναχωρήσεις μετατίθενται σε μελλοντικές ημερομηνίες με την παρούσα στιγμή η επανεκκίνηση ορισμένων εταιρειών να είναι τον μήνα Μάιο / Ιούνιο, αλλά και άλλες προγραμματίζουν για Αύγουστο ή αργότερα.

    Όπως αναφέρει η Ένωση Κρουαζιερόπλοιων περίπου 27 κρουαζιερόπλοια αποσύρθηκαν για επανακύκλωση (scrap) και επιπλέον 18 πλοία επωλήθησαν προς άλλους investors.

    Επίσης υπάρχει μία αρκετά ικανοποιητική τάση για νέες κατασκευές πολυτελέστατων μικρού μεγέθους πλοίων, των expeditions vessels. Οι νέες κατασκευές όλων των πλοίων ανέρχονται περίπου σε 38 luxury cruisers χωρητικότητας από 200 έως 500 επιβάτες με προγραμματισμό σε ειδικούς προορισμούς συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών.

    Είναι επίσης αξιοσημείωτη η μείωση ή και μηδενική κατασκευή νέων παραγγελιών πλοίων στα γνωστά ναυπηγεία που κατασκευάζουν τα mega ships.

    Σύμφωνα με τον ΕΕΚΦΝ, το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως θα πρέπει να επισπευσθεί με ιδιαίτερα προσεκτικούς ρυθμούς και να συνεχιστεί η παρακολούθηση της πανδημίας, ούτως ώστε να φτάσουμε το συντομότερο σε ικανοποιητικό στάδιο ανοσίας και να εξασφαλίσουμε ασφαλή προγράμματα μεταφορών που συμπεριλαμβάνονται στα τουριστικά προγράμματα και φυσικά και στον θαλάσσιο τουρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεόδωρος Κόντες: «Μαγική εικόνα» τα κρουαζιερόπλοια το 2020 στην Ελλάδα λόγω Covid-19

    Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι – Κλείνουν σχολεία και λιανεμπόριο από αύριο

    «Καμπανάκι» στη Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ