• ΥΓΕΙΑ

    Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι – Κλείνουν σχολεία και λιανεμπόριο

    • NewsRoom


    Αυστηρό lockdown  «τύπου Μαρτίου» στην Αττική αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση οι επιδημιολόγοι, με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των Εμπειρογνωμόνων είναι το αυστηρό lockdown να ισχύσει ως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο lockdown σε όλη τη χώρα, όπου ενδέχεται να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα.

    Έτσι, από αύριο ή μεθαύριο αναμένεται να κλείσουν ξανά τα σχολεία, το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών. Επίσης, αναμένεται αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ηλεκτρονικά καταστήματα και -υπό προϋποθέσεις- τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας θα μείνουν ανοικτά αλλά θα πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα “delivery“ και τα “take away”.

    Η ανησυχία των ειδικών επικεντρώνεται  σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι σε ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

    Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο  70% και εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.

    Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών, τα οποία ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί ακολουθούν την γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, “σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ στις 6/2 έγιναν 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

    Σημειώνεται ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι ένα από τα κυριότερα κριτήρια για την αυστηροποίηση των μέτρων.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 19:30 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ