• Ναυτιλία

    Πώς έσκασε η πρώτη οικονομική “φούσκα” της ιστορίας

    Τουλίπα

    Τουλίπα


    Θα περίμενε κανείς ότι η πρώτη οικονομική φούσκα καταγράφηκε τον 20ό αιώνα, ή το νωρίτερο τον 19ο αιώνα, όταν η επιστήμη των οικονομικών άρχισε να αναπτύσσεται. Κι όμως: Η πρώτη καταγεγραμμένη «φούσκα» στην ιστορία έσκασε μόλις το 1637!

    Πρόκειται για την περίφημη «μανία της τουλίπας», ένας όρος με τον οποίο περιγράφεται μία περίοδος κατά την οποία η τιμή των βολβών μίας τουλίπας στην Ολλανδία ανέβηκε κατακόρυφα, για να καταρρεύσει ξαφνικά, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην αγορά της χώρας.

    Η ιδιαιτερότητα της τουλίπας, η οποία σχετικά πρόσφατα είχε φτάσει στην Ευρώπη, στα τέλη του 16ου αιώνα, με τα έντονα χρώματα που δεν είχε κανένα άλλο λουλούδι, κατέστησε γρήγορα τις τουλίπες σύμβολο κύρους για όποιον τις είχε στην Ολλανδία, που βρισκόταν σε περίοδο ραγδαίας ακμής, λόγω του εμπορίου από τις Ανατολικές Ινδίες, που απέφερε τεράστια κέρδη στους εμπόρους. Έτσι, οι βολβοί τουλίπας ήταν υπερπολύτιμοι την εποχή εκείνη.

    Καθώς η ζήτηση για τουλίπες ολοένα και αυξανόταν, αυξανόταν μαζί και η τιμή τους, φτάνοντας κάποια στιγμή στο σημείο ένας βολβός τουλίπας να αξίζει όσο ολόκληρες εκτάσεις γης ή πολλαπλάσιες φορές το ετήσιο εισόδημα ενός εργάτη.

    Η «φούσκα» έσκασε ξαφνικά τον χειμώνα του 1637, κι ενώ προηγουμένως η τιμή των βολβών είχε αυξηθεί κατά 1.100% μέσα σε έναν μόλις μήνα, χωρίς να είναι γνωστό το τι ακριβώς συνέβη – άλλωστε τα οικονομικά στοιχεία της εποχής είναι εξαιρετικά περιορισμένα και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

    Στις μέρες μας, ο όρος «μανία της τουλίπας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεταφορικά οποιαδήποτε μεγάλη οικονομική «φούσκα».



    ΣΧΟΛΙΑ