• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συγκρίνοντας το Bitcoin με «φούσκες» του παρελθόντος

    • Bloomberg
    Bitcoin

    Bitcoin


    Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, το Bitcoin έμοιαζε να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειπαν μία από τις μεγαλύτερες φούσκες της ιστορίας.

    Αλλά μετά από το πιο απότομο διήμερο ράλι μετά την κορύφωση της κρυπτομανίας το 2017, όλο και περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς κάνουν την ίδια ερώτηση: Έχει πιάσει το Bitcoin «πάτο»;

    Οι φανατικοί των κρυπτονομισμάτων λένε ότι η απάντηση είναι «ναι». Βλέπουν την ανάκαμψη κατά 70% του Bitcoin από το χαμηλό του 2018 (και τα ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τα λεγόμενα alt coins) ως την έναρξη μιας νέας ανοδικής αγοράς. Οι «αρκούδες» πάλι της αγοράς αντιτείνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει για να κάνει τα ψηφιακά νομίσματα πιο ελκυστικά για τη Wall Street ή τη Main Street.

    Δεδομένης της εξαιρετικής μεταβλητότητας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και της έλλειψης αξιόπιστων μετρήσεων αποτίμησης, το να προβλέψει κανείς τι θα ακολουθήσει για το Bitcoin είναι στην καλύτερη περίπτωση μία ανακριβής επιστήμη. Ωστόσο, οι διακινητές που ψάχνουν για τις προοπτικές θα μπορούσαν να ξαναδούν μερικές από τις πιο διαβόητες φούσκες της ιστορίας – από την άνοδο των ιαπωνικών μετοχών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι την έκρηξη του 2006 στις τιμές κατοικιών του Μαϊάμι.

    Το διάγραμμα και ο πίνακας που ακολουθούν δείχνουν πώς συγκρίνεται η διάρκεια και η σοβαρότητα της κατάρρευσης μετά τη φούσκα του Bitcoin με εκείνες των προηγούμενων κερδοσκοπικών μανιών.

    Μερικά συμπεράσματα:

    • Η απότομη πτώση 84% του Bitcoin από το μέγιστο στο κατώτατο σημείο του είναι πλέον βαθύτερη από τις απώλειες που ακολούθησαν μετά τη φούσκα του Nasdaq το 2000, την έκρηξη του πετρελαίου το 2008 και αρκετές άλλες αξιοσημείωτες μανίες της αγοράς. Αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει την κατάρρευση του Dow Jones Industrial Average κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ του 1929.
    • Τα κέρδη του Bitcoin σε βάθος πενταετίας πριν από το υψηλότερο σημείο του της είναι μακράν τα μεγαλύτερα στο δείγμα – πάνω από 140.000 τοις εκατό.
    • Η 12μηνη διάρκεια της πτώσης του Bitcoin βρίσκεται στο μικρότερο άκρο της κλίμακας. Οι εκρήξεις στις φούσκες των αμερικανικών μετοχών και των τιμών των κατοικιών διαδραματίστηκαν σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
    • Αν το Bitcoin έχει στην πραγματικότητα πιάσει «πάτο», η ιστορία δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω ανοδική πορεία. Ο Nasdaq υπερδιπλασιάστηκε στα πέντε χρόνια μετά τα χαμηλά της έκρηξης της φούσκας και έκτοτε έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, που είναι πολύ πιο πάνω από το αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια της dot-com mania.
    • Η Ιαπωνία προσφέρει μια διδακτική ιστορία για όσους στοιχηματίζουν ότι το Bitcoin έχει φτάσει μακροπρόθεσμα στο χαμηλότερο σημείο του. Μετά την έκρηξη της φούσκας των μετοχών της ασιατικής χώρας το 1989, ο Nikkei παρουσίασε μια σειρά από απότομες ανόδους που τελικά κατέληξαν σε νέα χαμηλά. Ο κύκλος συνεχίστηκε μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Moody’s: Γιατί οι τράπεζες θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Μετά από περικοπές 802.000 θέσεων εργασίας, κάποιες μεγάλες τράπεζες ξανάρχισαν τις προσλήψεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συνελήφθη ξανά ο Κάρλος Γκοσν της Nissan



    ΣΧΟΛΙΑ