• Ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Οι νέες business του βετεράνου της ναυτιλίας

    Πήτερ Γεωργιόπουλος. Εφοπλιστής.


    Στα επόμενα σχέδια του στον κλάδο της ναυτιλίας και όχι μόνο, αλλά και στις εκτιμήσεις του για τον μετασχηματισμό της της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας αναφέρθηκε ο βετεράνος του χώρου Πήτερ Γεωργιόπουλος, κατά την διάρκεια του 15ου Διεθνούς Ναυτιλιακού Φόρουμ της Capital Link.

    Στις αρχές του έτους ο γνωστός εφοπλιστής επέστρεψε στην αγορά μετά από δύο και πλέον χρόνια απουσίας, μέσω μία νέας συμφωνίας εξαγοράς. Η εταιρεία του United Overseas Group, ανακοίνωσε την απόκτηση της United Arab Chemical Carriers (UACC), με έδρα το Ντουμπάι, η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, διαθέτει στόλο με 22 τάνκερ.

    Μιλώντας για τη νέα του κίνηση επισήμανε: “Είναι συναρπαστικό για μένα γιατί όταν αποχώρησα από την General Maritime και την Genco πριν από μερικά χρόνια, δεν βιαζόμουν να επιστρέψω στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Αυτή η ευκαιρία παρουσιάστηκε και πρόκειται για μία καταπληκτική εταιρεία, με πολύ ισχυρή ομάδα διαχείρισης και αξιόλογους μετόχους”. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αποφάσισαν να την πουλήσουν και ξεκίνησε μία πολύπλοκη συναλλαγή που χρειάστηκε ένας χρόνος για να την ολοκληρώσουμε, εξήγησε.

    Αν και ο ίδιος έχει εισάγει στο παρελθόν πέντε εταιρείες στο χρηματιστήριο, στα άμεσα σχέδια του είναι να διατηρήσει τη νέα εταιρεία ιδιωτική. “Σε αυτή τη φάση της ζωής μου δεν με ενδιαφέρει να είμαι μέλος μίας εισηγμένης εταιρείας”, εξήγησε. Ωστόσο, διευκρίνισε: “Αυτό το παράθυρο μπορεί να ανοίξει και πάλι, αλλά όχι τώρα”.

    “Πιστεύω στην αγορά μεταφορά χημικών προϊόντων και μόλις τελειώσει η πανδημία θα δούμε βελτίωση σε αυτήν και περισσότερη κινητικότητα. Όπως βλέπετε τα διυλιστήρια κατασκευάζονται πιο κοντά στις τοποθεσίες που παράγεται το πετρέλαιο και αυτό εκτιμώ ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες μετακινήσεις προϊόντων”, εξήγησε.

    Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι στο Ντουμπάι αλλά στα σχέδια του εφοπλιστή είναι να μεταφερθούν οι λειτουργίες της στην Αθήνα. “Ο Λεωνίδας Βροντίσης που είναι CFO και συνεργαζόμαστε πάνω από 20 χρόνια θα διευθύνει την εταιρεία από την Αθήνα”.

    Το καύσιμο του μέλλοντος

    Ερωτηθείς για την εμπλοκή του στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών, ο Πήτερ Γεωργιόπουλος διευκρίνισε ότι έχει πραγματοποιήσει μία επένδυση σε ένα εργοστάσιο μεθανόλης στις ΗΠΑ και εργαζόταν σε ένα project στο Pacific Rock αλλά οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις είναι πολύ σκληρές εκεί και τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

    Ωστόσο, επισήμανε ότι έχει εμπλακεί με την εταιρεία που έχει τις άδειες και τη γη για να χτίσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο μεθανόλης στον κόσμο. Πρόκειται για ένα τεράστιο project που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια και θα χρειαστεί χρόνο για να προχωρήσει.

    Ο εφοπλιστής επισήμανε ότι πιστεύει πως η μεθανόλη είναι το καύσιμο του μέλλοντος και πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό.

    Η πρωτοποριακή συσκευή

    Επίσης, ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε σε ένα πρωτοποριακό προϊόν που ετοιμάζει, το οποίο θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο αναφορές εκπομπών θείου και άνθρακα πλοίων.

    Τόνισε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και τις συζητήσεις για τον άνθρακα.

    “Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν μετρήσεις στις εκπομπές του θείου και του άνθρακα σε πραγματικό χρόνο. Οι εταιρείες μιλούν για το αποτύπωμα του άνθρακα που έχουν και αναφέρονται στα προηγούμενα στοιχεία και όχι τα επόμενα. Αναπτύξαμε μία συσκευή που σε πραγματικό χρόνο μετρά τις εκπομπές άνθρακα και καταγράφει αμέσως και τις εκπομπές θείου, οπότε μπορεί να σου πει πότε βρίσκεται το πλοίο στα επιτρεπτά επίπεδα”, εξήγησε.

    “Συνεργαζόμαστε με πανεπιστημιακές μονάδες για το συγκεκριμένο έργο. Μέχρι τώρα έχουμε οκτώ μονάδες σε πλοία και πιστεύουμε ότι είναι φιλόδοξο σχέδιο. Θα έχουμε 20 μονάδες μέχρι το τέλος Μαρτίου”, τόνισε.

    Ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας

    Ερωτηθείς για τη διατήρηση και την ανανέωση των στόλων ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει για τις νέες ρυθμίσεις στον κλάδο και το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο αναφορικά με τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον, θα περιορίσει τις νέες παραγγελίες.

    “Ποτέ δεν μου άρεσε να κάνω νέες παραγγελίες. Πάντα προτιμούσα τα μεταχειρισμένα πλοία”, ανέφερε.

    “Το να παραγγείλεις ένα πλοίο σήμερα που θα λειτουργεί για τα επόμενα 20 χρόνια είναι δύσκολο. Δεν ξέρουμε καν τι θα γίνει σε 10 χρόνια. Αν παραγγείλεις σήμερα ένα πλοίο, θα περιμένεις δύο χρόνια να το παραλάβεις και μετά από επτά χρόνια θα μάθεις ότι το καύσιμο που χρησιμοποιείς απαγορεύτηκε ή ότι πρέπει να κάνεις μεγάλες μετατροπές στο πλοίο”, εξήγησε.

    Όσον αφορά τις ναυτιλιακές και το χρηματιστήριο επισήμανε: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια εταιρεία τόσο μεγάλη ώστε να ικανοποιήσει σήμερα τις αγορές, σε επίπεδο μεγέθους. Βλέπεις τις τεράστιες επιχειρήσεις από πλευράς περιουσιακών στοιχείων και μπροστά τους οι ναυτιλιακές φαίνονται μικρές”.

    “Αν είσαι δημόσια εταιρεία έχεις πρόσβαση σε κεφάλαια, θεωρητικά βέβαια γιατί αν έχεις μικρή κεφαλαιοποίηση και η αγορά δεν πάει καλά αυτή η πρόσβαση στα κεφάλαια θα είναι ακριβή γιατί οι μετοχές σου θα βρίσκονται σε discount”, τόνισε.

    Αναφορικά με τα περιθώρια που υπάρχουν στον κλάδο για συγχωνεύσεις εξήγησε: “Οι άνθρωποι δεν μιλούν για ναυτιλιακές αλλά για πρόσωπα. Πολλές φορές το κοινό δεν γνωρίζει το όνομα της εταιρείας αλλά τον εφοπλιστή. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες στον κλάδο αλλά αυτό περιορίζει τις συγχωνεύσεις, καθώς στις ενδεχόμενες ενώσεις εταιρειών όλοι θέλουν να επικρατήσουν”.

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Η επιστροφή του εφοπλιστή και το πρώτο deal της ναυτιλίας για το 2021

    AXIA Capital Markets: Financial Advisor της UOG των Πήτερ Γεωργιόπουλου και Λεωνίδα Βροντίση για την απόκτηση της UACC

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ