• Ναυτιλία

    Ποιοι μεγιστάνες κάνουν απόβαση με τα superyacht τους στα ελληνικά νησιά


    Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού πλήθος superyacht ταξιδεύουν στην Μεσόγειο, με την μεγαλύτερη κίνηση να εντοπίζεται στα ιταλικά και ελληνικά νησιά.

    Με τους Ρώσους ολιγάρχες να απέχουν και φέτος, στην θέση τους βρίσκονται μια πληθώρα δισεκατομμυριούχων από Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και διασημοτήτων, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Μπιγιονσέ, αναφέρει το Forbes.

    Σύμφωνα με τον Nicolas Benazeth, επικεφαλής ναυλώσεων στην CharterWorld, «η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένας από τους κύριους προορισμούς, χάρη στα εκατοντάδες όμορφα νησιά της που προσφέρουν ατελείωτες επιλογές για τα yacht, αλλά και την ομορφιά, τον πολιτισμό της και την καλή της φήμη όσον αφορά την ασφάλεια και την φιλοξενία».

     Στην χώρα μας, σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν πάνω από 200 κατοικημένα ελληνικά νησιά και περίπου 6000 ακατοίκητα.

    Από την Ιθάκη μέχρι τη Μύκονο, υπάρχει κάτι για όλους. Το CharterWorld απαριθμεί τους πιο δημοφιλείς προορισμούς superyacht στην Ελλάδα όπως η Ύδρα, η Λευκάδα, η Φολέγανδρος, η Ζάκυνθος, η Σύμη, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του marine traffic τον Ιούλιο βρίσκονται στα ελληνικά νησιά μεταξύ άλλων, τα superyacht του Νορβηγού μεγιστάνα της ναυτιλίας Kjell Inge Rokke, του συνιδρυτή της Google, Larry Page αλλά και του Augusto Perfetti, ιδιοκτήτη της πολυεθνικής Perfetti Van Melle.

    To superyacht του τελευταίου, Air, βρίσκεται στα ανοικτά της Πάρου. Πρόκειται για ένα σκάφος 81 μέτρων, αξίας 120 εκατ. δολαρίων, που φιλοξενεί μέχρι 14 άτομα στις επτά καμπίνες που διαθέτει, σύμφωνα με το yachtbible.com.

    Μάλιστα, διατίθεται προς ναύλωση έναντι περίπου 992.000 δολαρίων την εβδομάδα.

    Ο Ιταλός Augusto Perfetti, κληρονόμος μαζί με τον αδελφό του Giorgio, του κολοσσού Perfetti Van Melle, έχει σύμφωνα με το Forbes περιουσία 2,4 δισ. δολάρια.

    H εταιρεία τους ιδρύθηκε το 2001, με την συγχώνευση της ιταλικής εταιρείας Perfetti και της ολλανδικής εταιρείας Van Melle και είναι γνωστή για την παραγωγή δημοφιλών brands όπως τα Mentos, Chupa Chups and Alpenliebe.

    Tο yacht AIR πηγή:yachtbible
    Tο yacht AIR πηγή:yachtbible

    Στα νησιά του Ιονίου ταξιδεύει το 60 μέτρων Jamaica Bay , το οποίο ανήκει στον John Adams Morgan Jr, κληρονόμο της JP Morgan.

    Σύμφωνα με το marine traffic έφυγε από την Ζάκυνθο την Παρασκευή και κατευθύνεται στην Κεφαλλονιά.

    Το σκάφος κατασκευάστηκε το 2010 στο ναυπηγείο Nobiskrug της Γερμανίας και φιλοξενεί μέχρι 12 άτομα στις έξι σουίτες του.

    Jamaica Bay φωτό: nobiskrug.com
    Jamaica Bay φωτό: nobiskrug.com

    Το εντυπωσιακό 51,7 μέτρων Red Dragon του Νορβηγού μεγιστάνα της ναυτιλίας Kjell Inge Rokke βρίσκεται στην Πάρο. 

    Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Νέα Ζηλανδία από την Alloy Yachts και φιλοξενεί έως 12 επισκέπτες.

    Ο Kjell Inge Røkke γεννήθηκε στη Νορβηγία το 1958 και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως ψαράς! Το 1979 μετακόμισε στις ΗΠΑ και δημιούργησε μια κορυφαία επιχείρηση αλιείας παγκοσμίως.

    Σήμερα, είναι πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Aker ASA, μιας νορβηγικής εταιρείας χαρτοφυλακίου που ασχολείται με την υπεράκτια αλιεία, τις κατασκευές και τη μηχανική.

    Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια.

    Red Dragon πηγή: edmiston.com
    Red Dragon πηγή: edmiston.com

    Το Senses, του ιδρυτή της Google, Larry Page, βρίσκεται στη Μύκονο.

    O δισεκατομμυριούχος αγόρασε το συγκεκριμένο yacht το 2011 έναντι 45 εκατ. δολαρίων.

    Ο Larry Page ίδρυσε ίδρυσε την Google το 1998, με τον Sergey Brin. Ήταν CEO στην εταιρεία μέχρι το 2001 και στη συνέχει ανέλαβε τα ηνία της θυγατρικής της Alphabet, όπου παρέμεινε μέχρι το 2019.

    Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ και βασικός μέτοχος του κολοσσού τεχνολογίας, με την περιουσία του να ανέρχεται σύμφωνα με το Forbes σε 101 δισ. δολάρια.

    Senses
    Senses

    Στην Κρήτη βρίσκεται το Mayan Queen IV της οικογένειας Bailleres. Διαθέτει οκτώ καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 16 άτομα.

    Η θαλαμηγός, που ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο όταν συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης 106 μεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου, έχει μήκος 93,5 μέτρων και κατασκευάστηκε το 2008 για λογαριασμό του Μεξικανού δισεκατομμυριούχου του Alberto Bailleres ο οποίος απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2022.

    Ο γιος του Alejandro Bailleres Gual είναι CEO της οικογενειακής επιχείρησης Grupo Nacional Provincial και μαζί με τα άλλα πέντε αδέλφια του έχουν περιουσία σχεδόν 8 δισ. δολαρίων. 

    MAYAN QUEEN IV YACHT
    MAYAN QUEEN IV YACHT

    Από την Ρόδο στην Πάτμο ταξίδεψε τις τελευταίες ημέρες το Maltese Falconτο πλωτό αριστούργημα των 88 μέτρων που κατασκεύασε το 2006 η Perini Navi.

    Διαθέτει έξι καμπίνες guest -μεταξύ των οποίων μία master bedroom και μία VIP καμπίνα με ιδιωτικό κατάστρωμα- στις οποίες μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση 12 άτομα.

    Το πλοίο ανήκε επί σειρά ετών στην επιχειρηματία Ελενα Αμβροσιάδου, CEO της Ikos Asset Management, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα πουλήθηκε πρόσφατα.

    Maltese Falcon
    Maltese Falcon

    Aπό την Λίνδο της Ρόδου απέπλευσε πριν από λίγες ημέρες το Starburst III της κληρονόμου της Mars, Marijke Mars.

    Το 47,5 μέτρων yacht κατασκευάστηκε το 2017 στο ναυπηγείο Bilgin Yachts της Τουρκίας και φιλοξενεί έως 10 άτομα.

    Η Marijke Mars και οι τρεις αδερφές της είναι κληρονόμοι του κολοσσού παραγωγής ζαχαρωτών, ζωοτροφών και άλλων ειδών διατροφής, Mars Incorporated.

    Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία της ανέρχεται σε σχεδόν 8 δισ. δολάρια.

    Starburst III
    Starburst III

    Διαβάστε ακόμη:

    Alfa Nero: Δεν έχει τέλος το θρίλερ με το mega yacht – Κόρη Ρώσου μεγιστάνα μπλοκάρει το deal των 68 εκατ. δολ.

    Μπερνάρ Αρνό: Μπλόκο από το λιμάνι της Νάπολης στο superyacht του μεγιστάνα

    «Λίφτινγκ» στο superyacht Nabila – Εκεί γυρίστηκε ταινία με τον Τζέιμς Μπόντ, ανήκε στον Τράμπ που το έκανε καζίνο



    ΣΧΟΛΙΑ