• Ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς: Εκτίναξη των κερδών της Star Bulk στο πρώτο τρίμηνο – Αισιοδοξία για την αγορά ξηρού φορτίου

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Θεαματική αύξηση κερδών εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η Star Bulk Carriers του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, συνεχίζοντας παράλληλα την αναδιάρθρωση του στόλου της.

    Το τρίμηνο που έληξε στο τέλος Μαρτίου, λίγο πριν την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Eagle Bulk Shipping από την ναυτιλιακή, τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν στα 74,856 εκατ. δολάρια έναντι 45,9 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Τα έσοδα από ταξίδια αυξήθηκαν στα 259,4 εκατ. δολάρια έναντι 224 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Το TCE κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 19.627 δολάρια ημερησίως, έναντι 14.199 δολαρίων το ίδιο διάστημα του 2023, ενδεικτικό των ισχυρότερων συνθηκών της αγοράς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Ο Πέτρος Παππάς, CEO της Star Bulk σχολίασε μεταξύ άλλων:

    «Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Star Bulk αξιοποίησε επιτυχώς την εποχικά ισχυρή αγορά ξηρού φορτίου. Ανακοινώσαμε μέρισμα 0,75 δολάρια ανά μετοχή, που αποτελεί την δέκατη τρίτη συνεχόμενη πληρωμή μερίσματος. Από τον Ιούνιο του 2021, θα έχουμε καταβάλει μερίσματα συνολικού ύψους 11,52 δολαρίων ανά μετοχή σε κάθε μέτοχο. Στις 9 Απριλίου ολοκληρώσαμε τη συγχώνευση με την Eagle Bulk Shipping, μια συναλλαγή ορόσημο και για τις δύο εταιρείες.

    Έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης των καλύτερων στοιχείων και των δύο εταιρειών, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τη συνδυασμένη κλίμακα, τις τεχνικές και εμπορικές γνώσεις και το ταλαντούχο προσωπικό μας για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας και να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική μας θέση».

    Η εταιρεία διαθέτει πλέον στόλο 161 πλοίων εξοπλισμένων με scrubbers και όπως τόνισε ο κ. Παππάς, «φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφαλείς και αποδοτικές λύσεις μεταφοράς στους πελάτες μας και ισχυρές οικονομικές αποδόσεις στους μετόχους μας».

    Ανανέωση του στόλου

    Η εταιρεία συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Από τον Φεβρουάριο του 2023 έχει πουλήσει 23 πλοία, αποκομίζοντας συνολικά έσοδα 478 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της αγοράς 20 εκατομμυρίων μετοχών από την Oaktree σε μέση τιμή μετοχής 19,00 δολάρια ανά μετοχή.

    «Έχουμε εκμεταλλευτεί τις αυξημένες αξίες των περιουσιακών στοιχείων για να συνεχίσουμε τις πωλήσεις κυρίως των παλαιότερων και λιγότερο αποδοτικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων επτά πλοίων που θα παραδώσουμε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Αυτά τα πλοία έχουν μέσο όρο ηλικίας περίπου 13,5 ετών και θα αποφέρουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα 129,6 εκατ. δολάρια, πριν από την αποπληρωμή των σχετικών χρεών», επισήμανε ο κ. Παππάς.

    Τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2024, η Star Bulk συμφώνησε να πουλήσει τα πλοία Star Audrey, Star Pyxis, Star Paola και Crowned Eagle.

    Επιπλέον, η Eagle Βulk είχε συμφωνήσει να πουλήσει τα πλοία Crested Eagle και Stellar Eagle πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

    Τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2024, η Star Bulk παρέλαβε το νεότευκτο πλοίο Stargazer, ένα Ultramax που κατασκευάστηκε στο Tsuneishi Cebu, καθώς και τα νεότευκτα kamsarmaxes Star Voyager και Star Explorer.  Όλα υπόκεινται σε επτά ετήσιες συμφωνίες ναύλωσης.

    Αισιοδοξία για την αγορά ξηρού φορτίου

    «Εκφράζουμε αισιοδοξία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξηρού χύδην φορτίου, δεδομένου του ευνοϊκού βιβλίου παραγγελιών και των επερχόμενων, πιο αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών», τόνισε ο κ. Παππάς.

    «Η Star Bulk παραμένει σε καλή θέση, με ισχυρό ισολογισμό και μια αποδοτική πλατφόρμα διαχείρισης πλοίων, για να αξιοποιήσει το θετικό περιβάλλον της αγοράς και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Βαφειάς (Stealthgas): Κέρδη – ρεκόρ 17,7 εκατ. δολαρίων 

    Dorian LPG (Τζον Χατζηπατέρας): Επιστρέψαμε 730 εκατ. δολάρια στους μετόχους μας

    Capital Group (Βαγγέλης Μαρινάκης): Παρήγγειλε άλλα δύο πλοία αξίας 280 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ