• Ναυτιλία

    Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης: Η επιτυχημένη πορεία στη ναυτιλία

    κασιδοκωστας_λατσης

    Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης


    Ήταν τρία χρόνια πριν, περίπου τέτοιες ημέρες, αρχές Αυγούστου, όταν ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, ανακοίνωνε μία ακόμη επενδυτική κίνηση στη ναυτιλία, την επέκταση στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, μέσω της αγοράς τεσσάρων bulkers.

    Ήταν μια κίνηση που πιστοποιούσε την απόφασή του να ακολουθήσει τα βήματα του παππού του, Γιάννη Λάτση και να ηγηθεί, με επιτυχία, από την πλευρά της οικογένειας, των επενδυτικών κινήσεων στον ναυτιλιακό βραχίονα του Ομίλου, κάτι που συνεχίζει και σήμερα, μετά και την ενδοοικογενειακή διευθέτηση των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Λάτση.

    Ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης ήδη από το 2012 συνδέει όλο και περισσότερο το όνομα του με επενδύσεις του Ομίλου στο ναυτιλιακό κλάδο, ενώ το στελεχικό δυναμικό του ομίλου ενισχύεται, το 2014, με τον κ. Γιώργο Μαργαρώνη, που αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Latsco Shipping, όπως ονομάζεται πλέον ο ναυτιλιακός βραχίονας του Ομίλου.

    Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Latsco Shipping έχει υλοποιήσει ένα πενταετές ναυπηγικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε 24 νεότευκτα πλοία μεταφοράς προϊόντων αργού (product tankers) και μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers).

    Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο στόλος της Latsco από το 2012 να έχει τριπλασιασθεί. Σήμερα, η Latsco Shipping ελέγχει ένα στόλο από 29 πλοία, εκ των οποίων τα 18 είναι product tankers και τα 11 πλοία μεταφοράς υγραερίου.

    Όλα τα πλοία δραστηριοποιούνται στην αγορά «καθαρών καυσίμων», όπως αποκαλείται, που είναι μία ακόμη στρατηγική επιλογή του Πάρι Κασιδόκωστα Λάτση.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εκτιμηθεί και η νεώτερη επένδυση της Latsco Shipping στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers).

    «Είμαστε ένας όμιλος που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και στη ναυτιλία, εστιάζει στη μεταφορά “καθαρών” ενεργειακών προϊόντων. Πιστεύω ότι είναι χρέος της δικιάς μας γενιάς να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των προϊόντων και, στον τομέα αυτό, η Latsco θα πρωταγωνιστήσει», έχει δηλώσει ο κ. Πάρις Κασιδόκωστας.

    Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης θα βραβευθεί στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards με το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award), το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες της ναυτιλίας, ηλικίας έως 40 ετών.

    «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η βράβευση αυτή από τους Lloyd’s, που έχουν παράδοση στη ναυτιλιακή βιομηχανία τριών αιώνων. Πριν από έξι χρόνια, όταν ανέλαβα να συνεχίσω την κληρονομιά του παππού μου, του καπετάνιου Γιάννη Λάτση, δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σήμερα εδώ, ανάμεσα σε τόσο μεγάλους πλοιοκτήτες», είχε δηλώσει τότε και είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη ναυτιλία.

    Τον Δεκέμβριο του 2019, ένα χρόνο μετά, παραλαμβάνει στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Μαργαρώνη, το βραβείο Tanker Company of the Year για λογαριασμό της Latsco Shipping.

    Η Latsco Shipping Ltd έχει έδρα στο Μονακό. Οι εμπορικές δραστηριότητες διεκπεραιώνονται από τη Latsco Ltd με έδρα στο Λονδίνο και η τεχνική διαχείριση των πλοίων από τη Latsco Marine Management INC, με έδρα στην Αθήνα.

    Στο Λονδίνο, μια έμπειρη αφοσιωμένη και εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών επιβλέπει τις ναυλώσεις την εμπορική διαχείριση των πλοίων και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

    Στην Αθήνα, η Latsco Marine Management INC, η in house εταιρεία του ομίλου, διασφαλίζει ότι η μεταφορά όλων των φορτίων γίνεται με ασφάλεια εγκαίρως και χωρίς απρόοπτα.

    Το 2017 συστάθηκε ο όμιλος Marla Shipmanagement Group. Κάτω από την ομπρέλα του υπάρχουν δύο εταιρείες: η Marla Bulkers, με στόλο τεσσάρων φορτηγών πλοίων τύπου Supramax, τα πλοία που αποκτήθηκαν με την κοινοπραξία Ivy Shipping και η Maria Tankers, με τέσσερα δεξαμενόπλοια τύπου Aframax.

    Επίσης, τον Αύγουστο του 2019 συστάθηκε η Latsco LNG Marine Management του Ομίλου Λάτση. Η εταιρεία, σε πρώτη φάση, θα διαχειριστεί τα δύο πρώτα πλοία της LNG, τα οποία θα είναι νεότευκτα και θα παραδοθούν το 2021. Θα είναι χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων και θα κατασκευαστούν στα κορεατικά ναυπηγεία της Hyundai heavy Industries.

    Εκτός από τη ναυτιλία, μια άλλη μεγάλη αγάπη του Πάρη Κασιδόκωστα Λάτση είναι η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της μουσικής. Το 2005, με τον φίλο του, Terry Dougas ίδρυσαν το «1821 Media Group», μία εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Το όνομά της το εμπνεύσθηκε από την Επανάσταση του 1821, ενώ το 2011 ίδρυσε την μουσική εταιρεία Panik Entertainment Group μαζί με τον Γιώργο Αρσενάκο.

    Το 2014, ο Πάρης Κασιδοκώστας-Λάτσης ανακοίνωσε τη στρατηγική του συνεργασία με την Realize-Viva Group, η οποία αποτελείται από την Realize SA και τις θυγατρικές της Viva Online Services SA και Viva Payment SA.

    Τέλος, το 2015 εγκαινιάζει το Hercules Film Fund, το οποίο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών.



    ΣΧΟΛΙΑ