• Ναυτιλία

    Πάνω από 70 τόνοι κοκαΐνης το 2021 στο λιμάνι του Ρότερνταμ – Μέσω κοντέινερ η διακίνηση

    πλοίο φορτωμένο με κοντέινερ πλέει στη θάλασσα


    Οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο λιμάνι του Ρότερνταμ κατέσχεσαν κοκαΐνη αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο έτος, 2021, σημειώνοντας αύξηση 75% στις κατασχέσεις σε σύγκριση με το 2020.

    Συνολικά βρέθηκαν 70.571 κιλά κοκαΐνης σε διάφορες αποστολές, που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ που ξεπέρασε αυτό του 2020 όταν ήταν 40.000 κιλά.

    Επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο, η Europol δημοσίευσε έκθεση, η οποία αποκάλυψε ότι η αυξημένη χρήση των εμπορευματοκιβωτίων για να κρύψουν και να μεταφέρουν τα ναρκωτικά έκανε τα λιμάνια της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου το νέο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης.

    Η Αμβέρσα, σύμφωνα με την μελέτη, θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο λιμάνι άφιξης κοκαΐνης, το μεγαλύτερο μέρος του ναρκωτικού «προορίζεται πιθανότατα για προορισμούς που δραστηριοποιούνται εκτός της Ολλανδίας, από όπου η κοκαΐνη διανέμεται περαιτέρω σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς», διευκρίνισε η Europol.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης έχουν ξεπεράσει αυτά της Ισπανίας. Η ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι είναι πάνω από 4,5 εκατομμύρια πελάτες.

    Αναλυτικότερα: Το Βέλγιο και η Ολλανδία ξεπέρασαν την Ισπανία ως τα κύρια σημεία εισόδου για τη διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη. Αυτό αποκαλύφθηκε από την τελευταία έκθεση για την παράνομη διακίνηση κοκαΐνης μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Γηραιάς Ηπείρου, που εκπονήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και την Europol, η οποία δείχνει ότι εγκληματικές οργανώσεις, κυρίως κολομβιανές, εισάγουν ναρκωτικά προς την Ολλανδία μέσω του Ρότερνταμ, του Αμβούργου και κυρίως της Αμβέρσας, ώστε στη συνέχεια να ταξινομηθεί σε όλη την Ευρώπη.

    «Η αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη έχει μεταναστεύσει προς τα βόρεια», αναφέρει η μελέτη που τονίζει ότι «το φαινόμενο αυξάνεται τόσο για τη μαζική χρήση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όσο και για την τεράστια χωρητικότητα των λιμενικών τερματικών σταθμών της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου που έχουν παγιώσει τον ρόλο της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας ως περιοχής διέλευσης για τη διακίνηση κοκαΐνης».

    Η μελέτη αναφέρει ότι 65,6 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν στην Αμβέρσα το 2020, περισσότερο από 5 φορές τον αριθμό των λιμανιών της Βαλένθια ή του Gioia Tauro. Με την έκρηξη στην αγορά της κοκαΐνης συνδέεται επίσης η αύξηση του αριθμού των δολοφονιών, των πυροβολισμών, των βομβιστικών επιθέσεων, των εμπρησμών, των απαγωγών, των βασανιστηρίων και των εκφοβισμών.

    Αλλάζει, επίσης, η φύση των επεισοδίων βίας που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, τα οποία συγκεντρώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα και έξω από περιοχές που παραδοσιακά έχουν εγκληματική διείσδυση.

    Η ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης έχει δει μια δραστική επέκταση λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας, ιδιαίτερα από τότε που υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία του 2016 μεταξύ των μαρξιστών ανταρτών της FARC και της κολομβιανής κυβέρνησης. Συμφωνία που, σύμφωνα με τη μελέτη, «έσπασε την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης των FARC και οδήγησε στην ανάπτυξη διαφόρων αποσπασματικών οργανώσεων που ελέγχουν διάφορες περιοχές και την παραγωγή κοκαΐνης σε αυτές τις περιοχές».

    Όλα αυτά «αύξησαν την πιθανότητα δημιουργίας νέων συμμαχιών και συνεργασιών», σημειώνει η μελέτη, προσθέτοντας ότι «οι ευρωπαϊκές εγκληματικές ομάδες έχουν πλέον αλλάξει στρατηγική, δημιουργώντας άμεσους δεσμούς με αυτές τις συμμορίες και αγοράζοντας κοκαΐνη απευθείας από την πηγή».

    Σύμφωνα με την έκθεση, η κοκαΐνη κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο χρησιμοποιούμενων ναρκωτικών στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις να υπολογίζουν τον αριθμό των χρηστών σε 4,4 εκατομμύρια έως το 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Bluepool Trading: Ένα καινοτόμο εγχείρημα για τα Bulker από τρεις φιλόδοξους νέους

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Ανησυχούμε για τα κρούσματα στα πλοία

    Simpson Spence Young: Ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος έρχεται στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ