Ναυτιλία

Παναγιωτόπουλος: 12, 7 εκατ. ευρώ στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και άλλα 6,15 στο Ναυπηγείο Ελευσίνας – Πράσινο φως για επίλυση της λειτουργίας τους στους προσεχείς 6 μήνες

Παναγιωτόπουλος: 12, 7 εκατ. ευρώ στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και άλλα 6,15 στο Ναυπηγείο Ελευσίνας – Άναψε “πράσινο φως” για επίλυση της λειτουργίας τους στους προσεχείς 6 μήνες

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος


“Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων και στα δύο ναυπηγεία ώστε αυτά να βρουν το δρόμο τους όπως πρέπει προς όφελος της ναυπηγικής βιομηχανίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Εθνικής Άμυνας”, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα της παράτασης των Ναυπηγείων και της επιχορήγησης για την ολοκλήρωση εργασιών.

Ωστόσο, ευχήθηκε ότι αυτή η παράταση να είναι η τελευταία, όμως τόνισε ότι “αν χρειαστεί θα υπάρξει κι άλλη” και πρόσθεσε: “Δεν έχουμε διστάσει να το κάνουμε μέχρι τώρα αλλά η εξάμηνη παράταση της σύμβασης όσον αφορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας και η τρίμηνη για τον Σκαραμαγκά -δεδομένου ότι εκεί πέρα υπάρχει ήδη ο επενδυτής και ευελπιστούμε στο διάστημα αυτό να ρυθμίσει τις όποιες εκκρεμότητες έχουν μείνει ακόμα- νομίζουμε ότι είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα για να εξελιχθεί ευνοϊκά η υπόθεση και των δύο ναυπηγείων. Να προχωρήσει, δηλαδή, και η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή και η υλοποίηση επένδυσης και στην Ελευσίνα”.

Αναλυτικότερα ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: “Επομένως, τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με γενικό αριθμό 1207 και ειδικό αριθμό 175/7-2-2022 στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται περιλαμβάνει δυο Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούν στη συνέχιση της υποστήριξης του ναυπηγικού έργου που πραγματοποιείται στα ναυπηγεία της Ελευσίνας για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του εναπομείναντος τελευταίου ταχέος περιπολικού κατευθυνομένων βλημάτων νούμερο 7 που θα πάρει το όνομα ενός από τους τρεις πεσόντες ήρωες των Ιμίων _«Βλαχάκος» δηλαδή- και τη συνέχιση των εργασιών στα τέσσερα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”.

Η πρώτη Διάταξη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποσκοπεί στην ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης της πυραυλακάτου υπ’ αριθμόν 7 τύπου «Ρουσσέν» στα Ναυπηγεία Ελευσίνος και διευκρίνισε: “Σκοπός της Διάταξης η παράταση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής της πυραυλακάτου αυτής για έξι επιπλέον μήνες έως δηλαδή τις 30 Ιουνίου 2022. Εκτιμούμε ότι μέχρι να συμπληρωθεί το εξάμηνο αυτό θα αποδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατόν. Το κατασκευαστικό έργο για την εν λόγω πυραυλάκατο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό θα έλεγα ικανοποιητικό, 87%, απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες δοκιμής συστημάτων μάχης εν όρμω, εν πλω. Είναι οι τελευταίες περίπλοκες, δύσκολες εργασίες που πρέπει να γίνουν και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η παράταση αυτή. Για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού έργου και την απόδοση της πυραυλακάτου υπ’ αριθμόν 7 θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 6.150.000 ευρώ. Αυτή αφορά σε κάλυψη μισθοδοσίας ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, σε λειτουργικά έξοδα και υπηρεσίες μετακίνησης προσωπικού, καθώς και σε υλικά και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος”.

Η δεύτερη Διάταξη, τόνισε ο υπουργός, για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αφορά στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης», δηλαδή τα τύπου 214 τα υπερσύγχρονα, καθώς και του αναβαθμισμένου υποβρυχίου τύπου 209, τον «Ωκεανό» δηλαδή, που βρίσκονται στους χώρους της ΕΝΑΕ, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., στον Σκαραμαγκά.

Τα υποβρύχια έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων λειτουργικών δοκίμων για την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και δοκιμών εν πλω, καθώς και την αύξηση της επιχειρησιακής τους απόδοσης. Απαιτείται πλέον η τρίμηνη αυτή παράταση και κατά συνέπεια η του πλέον χρηματοδότηση, καθώς και παράταση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων δαπανών μέχρι και τον Μάρτιο του 2022.  Η διάθεση επιπλέον πίστωσης ύψους μέχρι 12.700.000 ευρώ αφορά -όπως και στην Ελευσίνα- την κάλυψη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα του ναυπηγείου και τεχνική υποστήριξη και υλικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος υποβρυχίων”.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι είναι δεδομένο ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων έχουν τεχνογνωσία ειδική όσον αφορά στην υποστήριξη και συντήρηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Πραγματοποιούνται εκεί εργασίες συντήρησής τους και επομένως θεωρούμε ότι το τρίμηνο είναι ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να συνεχιστεί αφενός αυτό το έργο και αφετέρου να λυθούν και οι εκκρεμότητες του επενδυτή, που ήδη έχει εισέλθει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να ανοίξει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση στην ουσία αυτής της επένδυσης με ό,τι συνεπάγεται για τα ναυπηγεία και την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία και στο διάστημα αυτό ευλόγως πιθανολογείται ότι οι εκκρεμότητες θα ρυθμιστούν.

Διαβάστε επίσης

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στα χέρια του πρωθυπουργού η απόφαση για την εξυγίανσή του

Άρθρο Παρέμβαση:  Δώστε άμεσα λύσεις, αλλιώς κινδυνεύουν να χαθούν οι επενδύσεις στα Ναυπηγεία και οι θέσεις εργασίας!

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά-Ελευσίνας: Αύριο στο ΣτΕ και το υπ. Εθνικής Άμυνας η τύχη τουςΣΧΟΛΙΑ